Yhdeksän järven Aaslaluoto on lajirikkaudessaan nähtävyys

Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Aaslaluoto on erikoinen saari, jossa on peräti yhdeksän järveä. Kuva: Minna Saarinen

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, eläkkeellä oleva riistanhoitotieteen dosentti Lennart Saari Rymättylän Aaslaluodosta tuntee saaren luonnon ehkä paremmin kuin kukaan. Mies on laskenut saaren linnustoa 1970-luvulta lähtien ja seurannut myös kasvistoa vuosittain pitäen silmällä muutakin eläinlajistoa.

– Jalkaisin Karhuvuoren torni on ehkä se ensimmäinen paikka, mitä suosittelisin matkailijalle. Hyvällä ilmalla sieltä näkyy jopa Naantalin kirkon torni, Korppoon televisiomasto sekä Paraisten kalkkitehdas, Saari kuvailee.

Näköalatorni on aivan pienen rengastien varrella, noin kaksi kilometriä Hankan rannasta mantereelle päin. Suuressa kelossa on opaste ”ilmavalvontatorni”.

Pientä varovaisuutta noudattaen voi patikoida Aaslaluodon metsissä, poluilla sekä pikkuteillä. Matkassa kannattaa olla esimerkiksi puhelimen karttasovellus, ja kun noudattaa jokamiehen oikeutta, pärjää hyvin. Pihat kannattaa väistää, tulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa.

Mereltä käsin voi nähdä nykyisin helposti hylkeitä, sillä hyljekanta on lisääntynyt merkittävästi. Myös merikotkia voi nähdä. Merimetsoluodot Aaslan näköpiiristä katsottuna ovat pesinnöistä autioituneet.

– Kun olimme muutama vuosi sitten merimetson pesiä laskemassa, bongasimme yhtäkkiä sellaiset 60 hyljettä päivää paistattelemassa. Erästä ensimmäisistä hylkeistäni luulin verkon kohoksi, kunnes se rupesi haukottelemaan, Saari virnistää.

Kevätesikko, sinivuokko ja keltavuokko ovat juuri nyt helposti bongattavia kasveja, samoin pähkinäpensaat. Metsätyypit ovat tavattoman vaihtelevia ja monipuolisia. Saarelta löytyy niin karua kalliomännikköä kuin lehtometsää, jopa useampi pieni järvikin.

Eläimistä taas näkee valkohäntä- ja metsäkauriita, kettuja, lepakoita, joutsenia, supikoiria ja mäyriä. 1987 tulivat Aaslalle taas ensimmäiset pesivät kurjet. Nyt niitä on viitisentoista paria.

– Aaslalle kannattaa tehdä myös yöretkiä. Öisin monet nisäkkäät liikkuvat. Silloin näkee paljon sellaista, mitä päivällä ei näe. Jos haluaa yöpyä, on Alakylässä majatalo Äärlän renkitupa.

Aaslassa on yhdeksän järveä, joista Sianpäänjärvi – erämaajärven kaltainen järvi – on mielenkiintoisin. Osa järvistä sijaitsee Natura-alueella.

Kun Saaren eno teki aikanaan siitepölykairauksia alueella, kävi ilmi, että Aaslassa on ollut viljelystä ja asutusta jo pronssikaudella, vaikka silloin meren pinta olikin korkeammalla. Pronssikausi oli 500–1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– Yksi järvistä on kansan suussa Paskalahti, koska sitä ympäröi laidun, jossa on aikanaan sitten ollut karjaa paljonkin, Saari naurahtaa, jatkaen, että iso osa näistä järvistä ja laitumista on entisöity uudella laiduntamisella perinnemaisemaksi.

Aaslassa on nähty noin 250 lintulajia, se on merkittävä määrä. Viimeisimmän lintuatlas-kartoituksen mukaan Aaslan ruudulla tavattiin toiseksi eniten pesimälintuja koko Varsinais-Suomessa.

Karusta kalliomänniköstä maisema vaihtuu vehreään lehtoon, ja tämä voi olla vain sadan metrin sisällä.

Pronssikautisia hautoja löytyy paljon etenkin Hangasta. Lisäksi niin sanottuja ryssänuuneja, joissa venäläiset ovat leiponeet leipää Isonvihan aikana. Uunit ovat lähempänä rantaa kuin pronssikautiset haudat.

Minna Saarinen

– Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. – Nyt tutkitaan, miten 2005 uudelleen aloitettu laidunnus vaikuttaa. Alun perin se loppui 1970-luvun lopulla, jolloin ruovikko järvissä lisääntyi, dosentti Lennart Saari sanoo. Kuva: Minna Saarinen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.