Terapialeivonta vei Riitta Wuorio-Bäckin uudelle makealle uralle

Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Kuva: Ilkka Lappi

Alkuvuosi on ollut kemiöläiselle Riitta Wuorio-Bäckille kiireistä aikaa. Tammikuussa hän ensin toteutti haaveensa avaamalla oman kahvilan ja viikkoa myöhemmin tuli voitto Koko Suomi leipoo -ohjelmassa.

– Avasin tammikuun 21. päivä kahvilan ja viikko myöhemmin televisiosta tuli finaali. Ensimmäisen viikon aikana tultiin onnittelemaan kahvilan avaamisen vuoksi ja sen jälkeen ohjelman voiton takia. Alku oli aika hässäkkää, Wuorio-Bäck nauraa.

Haave omasta kahvilasta ehti hautua parin vuoden ajan Wuorio-Bäckin mielessä. Lopulta haave toteutui Kemiönsaaren kulttuuritalo Villa Landen yhteydessä toimivan Cake My Wayn myötä.

– Syksyllä 2017 aloin etsiä kahvilatilaa Kemiönsaaresta, mutta sopivaa ei aluksi löytynyt. Kun sitten kuulin, että tähän on mahdollista päästä, ei tarvinnut kauan miettiä.

Vaikka Wuorio-Bäckille leipominen on tärkeä osa elämää, henkinen kynnys amatöörileipojille tarkoitettuun Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli korkea.

– Siskoni soitti minulle ja kertoi, että ohjelmaan voi hakea. Sanoin, etten todellakaan hae. Seuraavana yönä en kuitenkaan saanut unta ja yöllä aloin selata ohjelman nettisivua ja aamuyöllä puoli kolmen aikaan laitoin hakemuksen sisälle.

Leipomista Wuorio-Bäck on seurannut läheltä pikkutytöstä lähtien, mutta aktiivisempi leipominen alkoi vasta muutama vuosi sitten.

– Äitini oli perhepäivähoitaja. Hän teki kaiken aina alusta asti itse. Oma harrastuneisuus lähti kuitenkin vasta siitä, kun jäin työttömäksi vuonna 2015. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni työtön, mikä oli aika rankka paikka. Silloin aloitin leipomaan, oikeastaan terapiana, Wuorio-Bäck.

Aluksi terapiamielessä tehdyistä levonnaisista pääsivät nauttimaan vain sukulaiset. Vähitellen leivonnaisista kiinnostui laajempikin piiri.

– Kun sopivaa kahvilatilaa ei alkuun löytynyt, aloin leipoa tilauksesta toiminimellä. Tällä hetkellä en tilaustöitä tee, sillä kaikki aika menee kahvilaan leipomiseen.

Wuorio-Bäck tykkää leipoa erityisesti makeita leivonnaisia, vaikka kahvila-arkeen kuuluu myös esimerkiksi tuoreen juureen leivotun leivän leipominen.

– Makea on minun juttuni. Varsinkin suklaasta leipominen on aina kivaa. Vaikka otankin joskus reseptejä esimerkiksi netistä, koitan aina tuoda niihin jotain omaakin. Leipomisessa minusta hienointa on se, että saan toteuttaa käsillä jotain, hän toteaa.

Vaikka haave omasta kahvilasta onkin toteutunut, eivät haaveet ole loppuneet.

– Sellaisesta pienestä punaisesta mökkikahvilasta haaveilen, jossa olisi omenapuita ja pöytiä niiden alla. Totta kai se olisi Kemiönsaarella. Olen asunut täällä neljää opiskeluvuotta vaille koko ikäni, Wuorio-Bäck sanoo.

Ilkka Lappi

Raparperikakku. Raparperikakku. Kuva: Ilkka Lappi
Porkkanasuklaakakku. Porkkanasuklaakakku. Kuva: Ilkka Lappi
Sitruunajuustokakku. Sitruunajuustokakku. Kuva: Ilkka Lappi
Putouskakku. Putouskakku. Kuva: Ilkka Lappi

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.