Terapialeivonta vei Riitta Wuorio-Bäckin uudelle makealle uralle

Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Riitta Wuorio-Bäckin leipomisinnostus syttyi työttömäksi jäämisen jälkeen. Kuva: Ilkka Lappi

Alkuvuosi on ollut kemiöläiselle Riitta Wuorio-Bäckille kiireistä aikaa. Tammikuussa hän ensin toteutti haaveensa avaamalla oman kahvilan ja viikkoa myöhemmin tuli voitto Koko Suomi leipoo -ohjelmassa.

– Avasin tammikuun 21. päivä kahvilan ja viikko myöhemmin televisiosta tuli finaali. Ensimmäisen viikon aikana tultiin onnittelemaan kahvilan avaamisen vuoksi ja sen jälkeen ohjelman voiton takia. Alku oli aika hässäkkää, Wuorio-Bäck nauraa.

Haave omasta kahvilasta ehti hautua parin vuoden ajan Wuorio-Bäckin mielessä. Lopulta haave toteutui Kemiönsaaren kulttuuritalo Villa Landen yhteydessä toimivan Cake My Wayn myötä.

– Syksyllä 2017 aloin etsiä kahvilatilaa Kemiönsaaresta, mutta sopivaa ei aluksi löytynyt. Kun sitten kuulin, että tähän on mahdollista päästä, ei tarvinnut kauan miettiä.

Vaikka Wuorio-Bäckille leipominen on tärkeä osa elämää, henkinen kynnys amatöörileipojille tarkoitettuun Koko Suomi leipoo -ohjelmaan oli korkea.

– Siskoni soitti minulle ja kertoi, että ohjelmaan voi hakea. Sanoin, etten todellakaan hae. Seuraavana yönä en kuitenkaan saanut unta ja yöllä aloin selata ohjelman nettisivua ja aamuyöllä puoli kolmen aikaan laitoin hakemuksen sisälle.

Leipomista Wuorio-Bäck on seurannut läheltä pikkutytöstä lähtien, mutta aktiivisempi leipominen alkoi vasta muutama vuosi sitten.

– Äitini oli perhepäivähoitaja. Hän teki kaiken aina alusta asti itse. Oma harrastuneisuus lähti kuitenkin vasta siitä, kun jäin työttömäksi vuonna 2015. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni työtön, mikä oli aika rankka paikka. Silloin aloitin leipomaan, oikeastaan terapiana, Wuorio-Bäck.

Aluksi terapiamielessä tehdyistä levonnaisista pääsivät nauttimaan vain sukulaiset. Vähitellen leivonnaisista kiinnostui laajempikin piiri.

– Kun sopivaa kahvilatilaa ei alkuun löytynyt, aloin leipoa tilauksesta toiminimellä. Tällä hetkellä en tilaustöitä tee, sillä kaikki aika menee kahvilaan leipomiseen.

Wuorio-Bäck tykkää leipoa erityisesti makeita leivonnaisia, vaikka kahvila-arkeen kuuluu myös esimerkiksi tuoreen juureen leivotun leivän leipominen.

– Makea on minun juttuni. Varsinkin suklaasta leipominen on aina kivaa. Vaikka otankin joskus reseptejä esimerkiksi netistä, koitan aina tuoda niihin jotain omaakin. Leipomisessa minusta hienointa on se, että saan toteuttaa käsillä jotain, hän toteaa.

Vaikka haave omasta kahvilasta onkin toteutunut, eivät haaveet ole loppuneet.

– Sellaisesta pienestä punaisesta mökkikahvilasta haaveilen, jossa olisi omenapuita ja pöytiä niiden alla. Totta kai se olisi Kemiönsaarella. Olen asunut täällä neljää opiskeluvuotta vaille koko ikäni, Wuorio-Bäck sanoo.

Ilkka Lappi

Raparperikakku. Raparperikakku. Kuva: Ilkka Lappi
Porkkanasuklaakakku. Porkkanasuklaakakku. Kuva: Ilkka Lappi
Sitruunajuustokakku. Sitruunajuustokakku. Kuva: Ilkka Lappi
Putouskakku. Putouskakku. Kuva: Ilkka Lappi

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.