Keikalla: Liukuvien kitaroiden juhlaa

Ben Granfelt (etualalla) johti karismallaan kolmen huippukitaristin ilonpitoa. Ben Granfelt (etualalla) johti karismallaan kolmen huippukitaristin ilonpitoa. Kuva: Ilkka Lappi

Perinteisesti soittajat ovat käyneet katsomassa toisten soittajien keikkoja.

Nuorten keskuudessa kitara ei enää 2010-luvulla ole ollut ensisijainen soitin, johon tarttua.

Kummankin usein kuullun toteamuksen pystyi myös toteamaan perjantai-illan Beetroot-klubilla Turun Apollossa, jossa vieraili Guitars, Guitars and More Guitars -kokoonpano. Ben Granfeltin, Muddy Mannisen ja Jarmo Nikun kitarakopla vahvistettuna Miri Miettisellä ja Masa Maijasella veti paikalle lukuisia Turussa vaikuttavia soittajia Doug Blairista lähtien, mutta yleisön keski-ikä oli melko lähellä lavan keski-ikää.

Yleisön (tai lavalla olijoiden) ikärakenne ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että perjantaina Apollossa kuultiin suunnilleen kovinta kitararokkia, mitä näillä leveysasteilla on ylipäänsä mahdollista kuulla. Granfeltin, Nikun ja Mannisen soittotaito on äärimmäisen kovaa luokkaa ja kun koko bändi vielä tuntee toisensa vuosikymmenten ja lukuisten kokoonpanojen ajalta, yhteissoitto toimi myös.

Bändillä näytti myös olevan hauskaa lavalla. Kuvaavaa on, että lavan reunan itselleen valloittanut Nikku lopetti pariin otteeseen tyystin soittamisen ja nautti vain Granfeltin ja Mannisen yhteissoitosta naureskellen ja päätään pyöritellen.

Kokoonpanon setti koostui kolmen kitaristin omista sävellyksistä sekä lainamateriaalista. Cover-osastoa edustivat muun muassa Breadin Guitar Man ja Gerry Raffertyn Baker Street. Vaikka osa kolmikon omista biiseistä on tuorempaa sävellystyötä, keikan voi luonnehtia vaivatta 1970-lukulaisen rockin ja bluesrockin juhlaksi.

Eniten setissä oli Granfeltin säveltämiä biisejä ja Guitars, Guitars and More Guitars -projektin alkuun panevalle voimalle lankesi myös pääasiallisen laulajan rooli. Hän antoi myös kitaransa puhua, mutta myös Manninen ja Nikku saivat tilaa. Roolit lavalla olivat hyvin luontaiset, vaikutti siltä, ettei niitä hirveästi tarvinnut etukäteen sopia.

Kolmen kitaristin koplan kiertue jatkuu keväällä muutaman keikan verran ja myöhemmin enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Säännöllisyyttä haittaavat kolmikon muut projektit ja se, että Manninen asuu pääasiassa Englannissa.

Toivottavasti kokoonpanon keikoille eksyisi jossain päin Suomea myös joku 2000-luvulla syntynyt. Granfeltin, Mannisen ja Nikun näkeminen lavalla saattaisi vaikka innostaa jotain nuorta tarttumaan kitaraan. Toivossa on hyvä elää, sillä toistaiseksi julkistettuihin keikkoihin mahtuu pari ikärajatontakin esiintymistä.

Ilkka Lappi

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.