Fölin vesibussit houkuttelevat myös turisteja pienelle merimatkalle

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. Kuva: Kurt Hedborg

Suosituiksi osoittautuneet Fölin vesibussit alkavat jälleen liikennöidä 20. toukokuuta. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus matkustaa kausikortilla ja matkailijakortilla rajoituksetta vesibusseilla. Tätä elämystä on luvassa kahdella eri linjalla.

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että hänen veneensä on rakennettu Ruotsissa vuonna 1962.

– Vene oli kunnallisessa käytössä Göteborgin pohjoispuolella. Tämä toimi Ruotsin länsirannikolla aina 1990-luvun loppupuolelle, minkä jälkeen alus myytiin Tukholmaan varalautaksi Vaxholmiin liikennöitäessä.

Carlsson muistelee, että vuonna 2003 lautta tuotiin Suomeen.

– Kaj Olin osti aluksen, kunnosti ja katsasti ja myi sitten minulle ja Airisto Linelle. Alus oli vuosina 2003–05 meillä, kun yritimme omatoimisesti tällä Ruissalon linjalla, mutta emme saaneet sitä kannattamaan. Vuosina 2005–15 lautta oli Paraisilla, jossa paikallinen yrittäjä yritti omatoimisesti Turku–Ruissalo-linjaa, mutta ei saanut juttua onnistumaan.

Carlsson kertoo, että vuonna 2016 hän osti aluksen takaisin ja otti lautan Fölin liikenteeseen aluksi varalautaksi.

– Vuonna 2017 vähän sattumalta Turun kaupungin joukkoliikenteeltä ehdotettiin ratkaisua, jossa alusta käytetään osana joukkoliikennettä. Föli hoitaa markkinoinnin ja tästä tuli lopulta suosittua liikennöintiä. Kesällä 2017 tästä tuli niin suosittua, että Föli otti yhden veneen, eli M/S Jaarlin, lisää.

Carlsson listaa, että alukseen mahtuu maksimissaan 75 matkustajaa. Alus on 15 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Matkanopeus on kuusi solmua tunnissa ja hevosvoimia on 130.

– Moottori on uusittu viime talvena ja tämä on katsastettu kotimaanliikenteen ykkösalueelle, eli tällä saa liikennöidä saariston vesistöillä.

Carlsson uskoo, että M/S Ruissalo tarjoaa matkustajille nähtävyyksiä, jokimaisemaa ja mukavaa oleilua aluksen terassikahvilassa.

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että hänen lauttansa on rakennettu Savonlinnassa Makkosen telakalla vuonna 1980.

– Tuolloin huomattiin, että alus on pikkaisen liian pieni ja vuonna 1985 sitä jatkettiin viidellä metrillä. Tästä tuli lopulta 19 metriä pitkä. Lautta oli Mikkelissä 35 vuotta, minkä jälkeen se tuotiin tänne Turkuun.

Koponen kertaa, että yhteistyösopimukset olivat syynä aluksen Turkuun myyntiin.

– Etsittiin ja katseltiin, oli myös kilpailutusta. Täältä Turussa sitten päädyttiin Turun Fölin joukkoliikenteeseen kilpailutuksen kautta. Voitimme kilpailutuksen yhdessä M/S Ruissalon kanssa.

Koponen tietää kertoa, että Mikkelin asiakasmäärät hiipuivat viimeisinä vuosina ja jotain oli keksittävä tilalle.

Turussa M/S Jaarli kulkee Martinsillan vierestä Pikisaareen, kansanpuistoon ja Ruissalon telakalle.

Aluksen maksiminopeus on 9,5 solmua, mutta aluksella ajetaan viittä tai kuutta solmua. Matkustajia alus voi ottaa 99.

Koponen odottaa että matkustajista olisi ulkomaisia turisteja 15 prosenttia.

– Määrä saattaa olla kasvamaan päin, sillä tämä on vielä nuori konsepti.

Kurt Hedborg

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. Kuva: Kurt Hedborg

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.