Fölin vesibussit houkuttelevat myös turisteja pienelle merimatkalle

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että ulkomaiset turistit ovat lisääntymässä ja heitä on ollut aikaisemmin 15-20 prosenttia koko matkustajamäärästä. Kuva: Kurt Hedborg

Suosituiksi osoittautuneet Fölin vesibussit alkavat jälleen liikennöidä 20. toukokuuta. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus matkustaa kausikortilla ja matkailijakortilla rajoituksetta vesibusseilla. Tätä elämystä on luvassa kahdella eri linjalla.

M/S Ruissalon toimitusjohtaja Kaj Carlsson kertoo, että hänen veneensä on rakennettu Ruotsissa vuonna 1962.

– Vene oli kunnallisessa käytössä Göteborgin pohjoispuolella. Tämä toimi Ruotsin länsirannikolla aina 1990-luvun loppupuolelle, minkä jälkeen alus myytiin Tukholmaan varalautaksi Vaxholmiin liikennöitäessä.

Carlsson muistelee, että vuonna 2003 lautta tuotiin Suomeen.

– Kaj Olin osti aluksen, kunnosti ja katsasti ja myi sitten minulle ja Airisto Linelle. Alus oli vuosina 2003–05 meillä, kun yritimme omatoimisesti tällä Ruissalon linjalla, mutta emme saaneet sitä kannattamaan. Vuosina 2005–15 lautta oli Paraisilla, jossa paikallinen yrittäjä yritti omatoimisesti Turku–Ruissalo-linjaa, mutta ei saanut juttua onnistumaan.

Carlsson kertoo, että vuonna 2016 hän osti aluksen takaisin ja otti lautan Fölin liikenteeseen aluksi varalautaksi.

– Vuonna 2017 vähän sattumalta Turun kaupungin joukkoliikenteeltä ehdotettiin ratkaisua, jossa alusta käytetään osana joukkoliikennettä. Föli hoitaa markkinoinnin ja tästä tuli lopulta suosittua liikennöintiä. Kesällä 2017 tästä tuli niin suosittua, että Föli otti yhden veneen, eli M/S Jaarlin, lisää.

Carlsson listaa, että alukseen mahtuu maksimissaan 75 matkustajaa. Alus on 15 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Matkanopeus on kuusi solmua tunnissa ja hevosvoimia on 130.

– Moottori on uusittu viime talvena ja tämä on katsastettu kotimaanliikenteen ykkösalueelle, eli tällä saa liikennöidä saariston vesistöillä.

Carlsson uskoo, että M/S Ruissalo tarjoaa matkustajille nähtävyyksiä, jokimaisemaa ja mukavaa oleilua aluksen terassikahvilassa.

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että hänen lauttansa on rakennettu Savonlinnassa Makkosen telakalla vuonna 1980.

– Tuolloin huomattiin, että alus on pikkaisen liian pieni ja vuonna 1985 sitä jatkettiin viidellä metrillä. Tästä tuli lopulta 19 metriä pitkä. Lautta oli Mikkelissä 35 vuotta, minkä jälkeen se tuotiin tänne Turkuun.

Koponen kertaa, että yhteistyösopimukset olivat syynä aluksen Turkuun myyntiin.

– Etsittiin ja katseltiin, oli myös kilpailutusta. Täältä Turussa sitten päädyttiin Turun Fölin joukkoliikenteeseen kilpailutuksen kautta. Voitimme kilpailutuksen yhdessä M/S Ruissalon kanssa.

Koponen tietää kertoa, että Mikkelin asiakasmäärät hiipuivat viimeisinä vuosina ja jotain oli keksittävä tilalle.

Turussa M/S Jaarli kulkee Martinsillan vierestä Pikisaareen, kansanpuistoon ja Ruissalon telakalle.

Aluksen maksiminopeus on 9,5 solmua, mutta aluksella ajetaan viittä tai kuutta solmua. Matkustajia alus voi ottaa 99.

Koponen odottaa että matkustajista olisi ulkomaisia turisteja 15 prosenttia.

– Määrä saattaa olla kasvamaan päin, sillä tämä on vielä nuori konsepti.

Kurt Hedborg

M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. M/S Jaarlin päällikkö Markus Koponen kertoo, että he odottavat alukselleen ehjää, hyvää kautta. Ensimmäinen kausi, viime vuonna oli ollut odottelua ja opettelua. Kuva: Kurt Hedborg

Raisio-päiviä vietetään perjantaista sunnuntaihin

Perinteisiä Raisio-päiviä vietetään tällä viikolla perjantaista sunnuntaihin. Päiviin mahtuu monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Tarjolla on kiertoajeluita, näyttelyitä, markkinahumua, tangoilua ja yhteislaulua. Nyt on mahdollista tuulettaa myös kansallispukua.

Kadunrakennustyö Linnankadulla yöaikaan tiistaista torstaihin

Kadunrakennus- ja kaapelityö sulkee toisen ajokaistan ajoittain Linnankadulla, välillä Veistämönkuja–Sairashuoneenkatu, kahtena seuraavana yönä kello 22 alkaen. Ajokaistat avataan liikenteelle viimeistään kello 6 seuraavana aamuna. Alueella poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sairaanhoitopiiri mukaan Paimion parantolan säätiöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina 20. elokuuta osallistua Paimion parantolan säilymisen turvaavan säätiön perustamisen valmisteluun. Sairaanhoitopiirin lisäksi säätiön perustajiksi ovat tulossa Suomen valtio, Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki, sekä mahdollisesti muita sopivaksi katsottavia tahoja. Lopullisesti peruspääoman luovuttamisesta säätiöön päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopussa.

Airiston turman tutkinta etenee

Poliisi on jatkanut Airiston veneonnettomuuden tutkintaa. Tässä vaiheessa on selvää, että molempia osapuolia käsitellään tutkinnassa moottoriveneinä, koska moottoripurjehtija kulki tapahtumahetkellä konevoimalla. Molempien osapuolten velvollisuudet ovat siis olleet yhtäläiset.

Kaahailija työllisti poliisia Paimiossa maanantai-iltana

Moottoripyöräpoliisi mittasi 19. elokuuta kello 23.32 Paimiossa tiellä numero 110 henkilöautolle nopeuden 158 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 80 kilometriä tunnissa. Auton kuljettajana oli 18-vuotias mies. Häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Autossa oli kaksi matkustajaa. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Digitalisaatio haastaa matkailuyritykset

Turun seudun matkailuyritykset kaipaavat tukea digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osaamiseen, palveluiden tuotteistamiseen ja ympärivuotisuuden kehittämiseen. Turku Science Park Oy järjestää syksyllä alan toimijoille suunnattuja maksuttomia valmennuspäiviä.

Käymäläjätteen imutyhjennysverkosto vaatii kehittämistä

Septitankin tyhjennystä Kustavin Parattulassa.

Moni veneilijä tyhjentää edelleen käymäläjätteensä satunnaisesti suoraan mereen. Syy ei kuitenkaan ole veneilijöiden välinpitämättömyydessä, vaan imutyhjennyspaikkojen puutteessa, väärässä sijainnissa, huonossa kunnossa tai puutteellisissa käyttöohjeissa. BATSECO-BOAT-projektissa on selvitetty veneilijöiden tarpeita ja parannetaan imutyhjennyspalveluita koko keskisen Itämeren alueella.

Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Avoimia työpaikkoja toisella vuosineljänneksellä suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 50 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 49 500. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pienenivät vuodentakaiseen verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.