Sirkustelijoiden temppujen anatomiaa

Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Henna Pötsösen (ylh.) ja Kreetta Astalan opinnäytetyössä opiskeluiden aikana loppuun käytettyjä tolppakenkiä hyödynnetään Kuva: Ilkka Lappi

Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan opinnäytetyö hyödyntää liikettä ja dramaturgiaa

Turun taideakatemian sirkuslinjalaisten perinteinen opinnäytetyöfestivaali Grande Finale juhlitaan tänä vuonna 16. toukokuuta alkaen. Festivaali jatkuu 1. kesäkuuta asti.

Yksi tämän vuoden opinnäytetöistä on Henna Pötsösen ja Kreetta Astalan duoesitys Feishoe/Feitricks. Nimen alkuosa fei tulee kiinasta ja kääntyy ”epä”.

– Esityksen materiaalista suuri osa on syntynyt oppituntien aikana keskustelujemme pohjalta. Olemme pohtineet, mitä temput itse asiassa ovat. Käytännössä ne ovat kuitenkin vain liikettä. Teoksessa hyödynnetään myös tolppakenkiä, joita on vuosien varrella kulunut aika paljon. Tolpan pinta on sen verran karhea, että kengät kuluvat äkkiä, Pötsönen kertoo.

Ajatus yhteisen opinnäytetyön tekemisestä syntyi orgaanisesti.

– Olemme tehneet tunneilla paritekniikkaa ja mietimme, että niitä juttuja olisi hauska päästä käyttämään. Yhdessä esiintyminen on myös hauskempaa kuin yksin esiintyminen, Astala toteaa.

Vaikka kiinalainen tolppa ja Feiyuen kengät ovat keskeisiä rakennusaineita Feishoe/Feitricks-esityksessä, Pötsönen ja Astala ovat halunneet myös kiinnittää huomiota tarinallisuuteen.

– Opintoihimme on kuulunut myös dramaturgiaa, mikä on tukenut todella paljon tämän esityksen tekemistä. Esityksessä on myös kaksi hahmoa, jotka eivät ole kauhean kaukana meistä. Heissä on meille ominaisia luonteenpiirteitä, mutta aika paljon niitä on karikarisoitu, Pötsönen sanoo.

– Vaikka tässä temppujen luonnetta hieman pohditaankin, temput eivät ole esityksen keskiössä. Siinä mielessä tässä esityksessä on aika vähän sellaista perinteistä tolppatekniikkaa, hän jatkaa.

Käytännössä Feishoe/Feitricks on syntynyt kevään 2019 aikana.

– Varsinainen esityksen materiaali on syntynyt tämän kevään aikana, mutta pohjaa luotiin jo viime vuoden puolella. Kokeilimme silloin paritekniikoita yhdessä ja mietimme, mitä voisi tehdä, Astala toteaa.

Yksi motiivi tolppaa hyödyntävään pariesitykseen on esityksen helppo liikuteltavuus.

– Yhdessä on mukavampi lähteä keikoillekin kuin yksin puurtaessa. Tässä meillä on myös valmis teos, mitä voi lähteä viemään erilaisiin paikkoihin. Tolppa on myös helppo siinä mielessä, että sen voi pystyttää vaikka ulos, Pötsönen pohtii.

Grande Finale järjestetään 16.5.–1.6. Esityspaikkoina toimivat köysiteatteri ja Raision Myllynkatu 45, jossa esitetään Sanna Leinosen paikkasidonnainen teos Puun ja kuoren välissä, joka on ilmainen, mutta vaatii paikkavarauksen.

Köysiteatterin esitykset jakautuvat kolmeen kokonaisuuteen, joita kutakin esitetään seitsemän kertaa. Feishoe/Feitricks kuuluu C-kokonaisuuteen, jonka ensi-ilta on 19. toukokuuta kello 16.

Ilkka Lappi

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.