Kultasepät kannustavat kierrättämään korukiviä

Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kuva: Jori Liimatainen

– Ihmiset toivovat nykyään koruilta entistä enemmän yksilöllisyyttä ja haluavat osallistua suunnitteluun alusta lähtien. Isojen korutehtaiden toimintojen loppuminen on muuttanut tuotteiden sisällöllistä kysyntää, kertoo yli kolmekymmentä vuotta alalla työskennellyt kultaseppä Mika Mäkinen.

Mäkinen peri isältään kiinnostuksen kulta-alaan, sillä tämä työskenteli myös aikanaan kultaseppänä. Ura alkoi osuuskuntatoiminnassa, mutta 2000-luvulla hän perusti oman yrityksen. Nyt hänen pajallaan Kastussa työskentelee myös jo kolmannessa polvessa tytär Sini Mäkinen, joka on nähnyt ja kokenut nuoresta pitäen, mitä kultasepän työ on.

Viime vuonna kultasepäksi valmistunut Sini vastaa erityisesti kaiverrusten tekemisestä koruihin.

Mäkiselle on kerääntynyt vuosien saatossa suuri kokoelma asiakkaiden vanhoja korukiviä. Monet haluavat kultasepän sulattavan vanhojen kulta- ja hopeakorujen metalliosia uutta korua varten. Samalla korujen kivet jäävät kuitenkin usein hyödyttömiksi eivätkä asiakkaat halua säilyttää niitä itsellään.

Mäkinen onkin vastaanottanut kiviä, sillä hänen mielestään on sääli, jos ne hävitetään. Isä ja tytär ovat kehitelleet yhdessä ideoita korukivien uudelleen hyödyntämisestä. Esimerkiksi vanhojen sormusten kiviä on käytetty uusissa riipuksissa. Kultasepät kannustavatkin asiakkaita ideoimaan kivien uusiokäyttöä rohkeasti.

– Valtaosa vanhoissa koruissa käytetyistä kivistä on synteettisiä kiviä eli alkuperäisen kaltaisia jalokiviä, jotka ovat muun muassa fyysisiltä ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin luonnon muovaamat jalokivet. Synteettinen jalokivi ei ole lasia toisin kuin usein luullaan, Mika Mäkinen painottaa.

Synteettisen jalokiven kestävyys onkin aidon kiven vertaista, mutta sen hinta on huomattavasti aitoa kiveä edullisempi, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon erilaisiin koruihin. Aitoja jalokiviä on lisäksi hankala löytää. Mäkinen kertoo tällä hetkellä 1960-luvun tyyppisten suurten ja näyttävien kivien olevan jälleen suosiossa. Vihkisormuksiin kysytään paljon punakultaa ja myös perinteistä keltakultaa.

Kultaseppä Mäkinen laajentaa toimintaansa, sillä yritys avasi tällä viikolla kivijalkaliikkeen Kaskenkadulle. Tavoitteena on, että liikkeeseen poikkeaisi nykyistä enemmän asiakkaita katselemaan ja ostamaan tuotteita spontaanisti. Tarjolla on myös korjauspalveluita ja lisäksi nykyinen paja jatkaa toimintaansa.

Kultasepät muistuttavat asiakkaita varaamaan esimerkiksi vihkisormuksen suunnitteluun aikaa muutaman viikon. Pajalta voi varata suunnitteluajan tai koko suunnitteluprosessi voidaan käydä tarvittaessa sähköpostitse.

– Erikoistuotteitamme ovat esimerkiksi morsianten häätiarat, joita valmistamme yksilöllisten toiveiden mukaan. Meillä on myös poikkeuksellisen laaja materiaalitarjonta käytössämme, Mäkinen kertoo.

Tiina Pitkänen

Kadunrakennustyö Linnankadulla yöaikaan tiistaista torstaihin

Kadunrakennus- ja kaapelityö sulkee toisen ajokaistan ajoittain Linnankadulla, välillä Veistämönkuja–Sairashuoneenkatu, kahtena seuraavana yönä kello 22 alkaen. Ajokaistat avataan liikenteelle viimeistään kello 6 seuraavana aamuna. Alueella poikkeava nopeusrajoitus 30 km/h. Haittaa molemmissa ajosuunnissa. Paikalla liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sairaanhoitopiiri mukaan Paimion parantolan säätiöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina 20. elokuuta osallistua Paimion parantolan säilymisen turvaavan säätiön perustamisen valmisteluun. Sairaanhoitopiirin lisäksi säätiön perustajiksi ovat tulossa Suomen valtio, Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki, sekä mahdollisesti muita sopivaksi katsottavia tahoja. Lopullisesti peruspääoman luovuttamisesta säätiöön päättää sairaanhoitopiirin valtuusto marraskuun lopussa.

Airiston turman tutkinta etenee

Poliisi on jatkanut Airiston veneonnettomuuden tutkintaa. Tässä vaiheessa on selvää, että molempia osapuolia käsitellään tutkinnassa moottoriveneinä, koska moottoripurjehtija kulki tapahtumahetkellä konevoimalla. Molempien osapuolten velvollisuudet ovat siis olleet yhtäläiset.

Kaahailija työllisti poliisia Paimiossa maanantai-iltana

Moottoripyöräpoliisi mittasi 19. elokuuta kello 23.32 Paimiossa tiellä numero 110 henkilöautolle nopeuden 158 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 80 kilometriä tunnissa. Auton kuljettajana oli 18-vuotias mies. Häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Autossa oli kaksi matkustajaa. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon.

Digitalisaatio haastaa matkailuyritykset

Turun seudun matkailuyritykset kaipaavat tukea digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osaamiseen, palveluiden tuotteistamiseen ja ympärivuotisuuden kehittämiseen. Turku Science Park Oy järjestää syksyllä alan toimijoille suunnattuja maksuttomia valmennuspäiviä.

Käymäläjätteen imutyhjennysverkosto vaatii kehittämistä

Septitankin tyhjennystä Kustavin Parattulassa.

Moni veneilijä tyhjentää edelleen käymäläjätteensä satunnaisesti suoraan mereen. Syy ei kuitenkaan ole veneilijöiden välinpitämättömyydessä, vaan imutyhjennyspaikkojen puutteessa, väärässä sijainnissa, huonossa kunnossa tai puutteellisissa käyttöohjeissa. BATSECO-BOAT-projektissa on selvitetty veneilijöiden tarpeita ja parannetaan imutyhjennyspalveluita koko keskisen Itämeren alueella.

Väitös: Suomalaiset varhaiskasvattajat hyödyntävät vanhempia vähemmän kuin turkkilaiset kollegansa

Turun yliopistossa väittelevä Sevcan Hakyemez Paul selvitti kasvatustieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan varhaiskasvattajien näkemyksiä vanhempien osallistumisesta lastensa varhaiskasvatukseen kahdessa erilaisessa kulttuurissa, Turkissa ja Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että siinä missä molempien maiden varhaiskasvattajat pitävät vanhempien osallistumista tärkeänä, Suomessa varhaiskasvattajat kokevat vanhempien osallisuuden suurimmaksi esteeksi ajan puutteen.

Avoimia työpaikkoja toisella vuosineljänneksellä suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten

Avoimia työpaikkoja oli vuoden toisella neljänneksellä 50 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 49 500. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pienenivät vuodentakaiseen verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Koulujen alku ei rauhoittanut liikennettä – 123 kuljettajaa väliaikaiseen ajokieltoon

Poliisi valvoi liikennettä koulujen lähistöillä erityisesti koulupäivien alkamisen ja päättymisen aikoihin viime ja sitä edellisellä viikolla, jolloin koulut alkoivat. Valvontaan käytettiin 2 400 työtuntia. Valvonnassa havaittiin runsaasti ylinopeuksia sekä turvavöiden käyttämisen laiminlyöntejä sekä muita rikkeitä.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.