Kultasepät kannustavat kierrättämään korukiviä

Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kultaseppä Mika Mäkinen liikkeessään Luostarin Välikadulla. Sini-tytär seuraa isäänsä alalle. Kuva: Jori Liimatainen

– Ihmiset toivovat nykyään koruilta entistä enemmän yksilöllisyyttä ja haluavat osallistua suunnitteluun alusta lähtien. Isojen korutehtaiden toimintojen loppuminen on muuttanut tuotteiden sisällöllistä kysyntää, kertoo yli kolmekymmentä vuotta alalla työskennellyt kultaseppä Mika Mäkinen.

Mäkinen peri isältään kiinnostuksen kulta-alaan, sillä tämä työskenteli myös aikanaan kultaseppänä. Ura alkoi osuuskuntatoiminnassa, mutta 2000-luvulla hän perusti oman yrityksen. Nyt hänen pajallaan Kastussa työskentelee myös jo kolmannessa polvessa tytär Sini Mäkinen, joka on nähnyt ja kokenut nuoresta pitäen, mitä kultasepän työ on.

Viime vuonna kultasepäksi valmistunut Sini vastaa erityisesti kaiverrusten tekemisestä koruihin.

Mäkiselle on kerääntynyt vuosien saatossa suuri kokoelma asiakkaiden vanhoja korukiviä. Monet haluavat kultasepän sulattavan vanhojen kulta- ja hopeakorujen metalliosia uutta korua varten. Samalla korujen kivet jäävät kuitenkin usein hyödyttömiksi eivätkä asiakkaat halua säilyttää niitä itsellään.

Mäkinen onkin vastaanottanut kiviä, sillä hänen mielestään on sääli, jos ne hävitetään. Isä ja tytär ovat kehitelleet yhdessä ideoita korukivien uudelleen hyödyntämisestä. Esimerkiksi vanhojen sormusten kiviä on käytetty uusissa riipuksissa. Kultasepät kannustavatkin asiakkaita ideoimaan kivien uusiokäyttöä rohkeasti.

– Valtaosa vanhoissa koruissa käytetyistä kivistä on synteettisiä kiviä eli alkuperäisen kaltaisia jalokiviä, jotka ovat muun muassa fyysisiltä ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin luonnon muovaamat jalokivet. Synteettinen jalokivi ei ole lasia toisin kuin usein luullaan, Mika Mäkinen painottaa.

Synteettisen jalokiven kestävyys onkin aidon kiven vertaista, mutta sen hinta on huomattavasti aitoa kiveä edullisempi, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon erilaisiin koruihin. Aitoja jalokiviä on lisäksi hankala löytää. Mäkinen kertoo tällä hetkellä 1960-luvun tyyppisten suurten ja näyttävien kivien olevan jälleen suosiossa. Vihkisormuksiin kysytään paljon punakultaa ja myös perinteistä keltakultaa.

Kultaseppä Mäkinen laajentaa toimintaansa, sillä yritys avasi tällä viikolla kivijalkaliikkeen Kaskenkadulle. Tavoitteena on, että liikkeeseen poikkeaisi nykyistä enemmän asiakkaita katselemaan ja ostamaan tuotteita spontaanisti. Tarjolla on myös korjauspalveluita ja lisäksi nykyinen paja jatkaa toimintaansa.

Kultasepät muistuttavat asiakkaita varaamaan esimerkiksi vihkisormuksen suunnitteluun aikaa muutaman viikon. Pajalta voi varata suunnitteluajan tai koko suunnitteluprosessi voidaan käydä tarvittaessa sähköpostitse.

– Erikoistuotteitamme ovat esimerkiksi morsianten häätiarat, joita valmistamme yksilöllisten toiveiden mukaan. Meillä on myös poikkeuksellisen laaja materiaalitarjonta käytössämme, Mäkinen kertoo.

Tiina Pitkänen

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.