”Halutaan, että tuotteella on tarina”

Hermanni Vuorisalo ja puinen rusetti. Hermanni Vuorisalo ja puinen rusetti. Kuva: Riitta Salmi

Puu nostaa materiaalina väkevästi päätään sisustusmuotoilussa

Uusia tuulia sisustusmuotoilussa on kliininen, skandinaavinen tyyli. Mutta aivan ehdottomasti puu materiaalina on tämän hetken isoin trendi. Myös vastuullisuus siitä, mitä ostetaan, kasvaa: halutaan, että tuotteella on tarina.

– Olemme pääsemässä Ikea-tyylistä, sitä kuitenkaan väheksymättä, siihen, että etsitään isovanhempien varastoista vanhoja esineitä tai huonekaluja. Myös Do It Yourself, DIY-kulttuuri, nostaa vahvasti päätään. Se, mikä on hienoa, on, että he, jotka tekevät tätä työkseen, keskittyvät nyt korkeaan laatuun ja kestävyyteen, sanoo Uuden Muotoilun Yhdistyksen puheenjohtaja Hermanni Vuorisalo.

– Nykyinen trendi on juuri oikea suunta, Vuorisalo toteaa.

Vuorisalo tarkentaa, että ilmiö on nähtävissä vahvasti myös Turun seudulla. Yritys, joka on onnistunut tällä saralla erinomaisesti, on turkulainen BEDesign. He kasvavat, tekevät mittavaa työtä.

UMY:n porukka valikoituu pitkälti turkulaisista luovan alan tekijöitä. Yhdistys on monialainen, mukana on paljon myös valokuvaajia, graafikoita ja palvelumuotoilijoita.

– Olemme ottaneet harppauksen muotoilijoiden kattojärjestöksi, parannettu koulutuksen laatua. Perustimme helmikuussa Muotoilijapankin.

Vastikään käynnistyi Turku Design Festival, joka on vuoden mittainen projekti. Tarkoitus on esimerkiksi nostaa muotoilupuhetta: ymmärrystä ja tietämystä siitä, mitä muotoilija oikeastaan tekee.

– Liikkuminen on keskeisenä teemana tässä kaupungissa. Se tarkoittaa, miten muotoilu näkyy. Hyvä esimerkki on Mayerin telakka. Siellä on paljon piilossa olevia taitavia Inhouse-muotoilijoita. Heidän panostaan ei välttämättä nähdä. Muotoilun merkitys jää piiloon, vaikka yritykselle se onkin tärkeää. Siellä on piilossa valtavasti työtä.

Katukuvassa näkyy usein vain valmis muotoilu. Tekijät takana usein unohdetaan. Se, miten iso ammattitaito on luoda jotain, mitä ei vielä ole.

– Ja kun suunnitellaan tuotetta, on luotava kokonainen markkinointi, brändi ja yritys. Se vaatii paljon. Monesti muotoilijat ovat vähän aliarvostettuja, vaikka he ovat sen yrityksen tuotekehittäjiä. Se vaatii, että joku keskittyy täysillä siihen, mitä me ollaan huomenna. Se henkilö on juurikin muotoilija.

Uuden Muotoilun Kevätmarket kokosi yli 30 muotoilubrändiä 5. toukokuuta kaupunginteatterille. Tapahtuma rikkoi kävijäennätyksen, kun yli 1 900 muotoilun ystävää saapui ihastelemaan kotimaista designia ja kuulemaan Uuden Muotoilun Yhdistyksen uusista tuulista.

UMY on muotoilijoiden vuonna 2013 perustama yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä ja kasvattaa tunnettuutta. Yhdistys tuottaa myös muotoilutapahtumia.

Minna Saarinen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!