”Halutaan, että tuotteella on tarina”

Hermanni Vuorisalo ja puinen rusetti. Hermanni Vuorisalo ja puinen rusetti. Kuva: Riitta Salmi

Puu nostaa materiaalina väkevästi päätään sisustusmuotoilussa

Uusia tuulia sisustusmuotoilussa on kliininen, skandinaavinen tyyli. Mutta aivan ehdottomasti puu materiaalina on tämän hetken isoin trendi. Myös vastuullisuus siitä, mitä ostetaan, kasvaa: halutaan, että tuotteella on tarina.

– Olemme pääsemässä Ikea-tyylistä, sitä kuitenkaan väheksymättä, siihen, että etsitään isovanhempien varastoista vanhoja esineitä tai huonekaluja. Myös Do It Yourself, DIY-kulttuuri, nostaa vahvasti päätään. Se, mikä on hienoa, on, että he, jotka tekevät tätä työkseen, keskittyvät nyt korkeaan laatuun ja kestävyyteen, sanoo Uuden Muotoilun Yhdistyksen puheenjohtaja Hermanni Vuorisalo.

– Nykyinen trendi on juuri oikea suunta, Vuorisalo toteaa.

Vuorisalo tarkentaa, että ilmiö on nähtävissä vahvasti myös Turun seudulla. Yritys, joka on onnistunut tällä saralla erinomaisesti, on turkulainen BEDesign. He kasvavat, tekevät mittavaa työtä.

UMY:n porukka valikoituu pitkälti turkulaisista luovan alan tekijöitä. Yhdistys on monialainen, mukana on paljon myös valokuvaajia, graafikoita ja palvelumuotoilijoita.

– Olemme ottaneet harppauksen muotoilijoiden kattojärjestöksi, parannettu koulutuksen laatua. Perustimme helmikuussa Muotoilijapankin.

Vastikään käynnistyi Turku Design Festival, joka on vuoden mittainen projekti. Tarkoitus on esimerkiksi nostaa muotoilupuhetta: ymmärrystä ja tietämystä siitä, mitä muotoilija oikeastaan tekee.

– Liikkuminen on keskeisenä teemana tässä kaupungissa. Se tarkoittaa, miten muotoilu näkyy. Hyvä esimerkki on Mayerin telakka. Siellä on paljon piilossa olevia taitavia Inhouse-muotoilijoita. Heidän panostaan ei välttämättä nähdä. Muotoilun merkitys jää piiloon, vaikka yritykselle se onkin tärkeää. Siellä on piilossa valtavasti työtä.

Katukuvassa näkyy usein vain valmis muotoilu. Tekijät takana usein unohdetaan. Se, miten iso ammattitaito on luoda jotain, mitä ei vielä ole.

– Ja kun suunnitellaan tuotetta, on luotava kokonainen markkinointi, brändi ja yritys. Se vaatii paljon. Monesti muotoilijat ovat vähän aliarvostettuja, vaikka he ovat sen yrityksen tuotekehittäjiä. Se vaatii, että joku keskittyy täysillä siihen, mitä me ollaan huomenna. Se henkilö on juurikin muotoilija.

Uuden Muotoilun Kevätmarket kokosi yli 30 muotoilubrändiä 5. toukokuuta kaupunginteatterille. Tapahtuma rikkoi kävijäennätyksen, kun yli 1 900 muotoilun ystävää saapui ihastelemaan kotimaista designia ja kuulemaan Uuden Muotoilun Yhdistyksen uusista tuulista.

UMY on muotoilijoiden vuonna 2013 perustama yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä ja kasvattaa tunnettuutta. Yhdistys tuottaa myös muotoilutapahtumia.

Minna Saarinen

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.