Haravointijätettä otetaan maksutta vastaan Topinojalla

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Kuva: Timo Jerkku

Haravointijätteen pienkuormia otetaan maksutta vastaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Turussa haravointijätteitä otetaan jatkuvasti vastaan Topinojan jätekeskuksessa, joka palvelee arkisin kello 6.30–21 sekä lisäksi huhti–lokakuussa joka kuukauden viimeinen arkilauantai kello 10–15.

Multa-aseman toiminnan päätyttyä haravointijätteiden vastaanottopaikka siirtyi Topinojan jätekeskuksen porttien sisäpuolelle. Haravointijätteen tuojia opastetaan paikan päällä.

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Myös oksia ja risuja voi tuoda maksutta ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia, jotka tuodaan henkilöautolla, pakettiautolla tai peräkärryllä. Mikäli asukas tuo haravointijätteen lisäksi risuja ja oksia, on materiaalit pidettävä erillään jakamalla kuorma esimerkiksi kahteen osaan.

Haravointijätteen ja risujen maksuton vastaanotto koskee henkilö-, paketti- ja peräkärrykuormia. Kuorma-auto ja traktorikuormista veloitetaan suurkuormahinnaston mukainen käsittelymaksu.

Haravointijätekasalle vastaanotetaan lehdet, havut, ruoho ja kävyt.

Risukasalle vastaanotetaan risut ja oksat sekä halkaisijaltaan alle 40 senttiä paksut oksat ja puunrungot.

Mikäli haravointijäte tai risut on pakattu säkkeihin, on säkit tyhjennettävä vastaanottopaikassa. Muovi ja muut maatumattomat materiaalit haittaavat haravointijätteen kompostointia ja risujen hakettamista.

Jos kuorma sisältää muuta jätettä (puutavaraa, muovia, metallia tms.), muiden jätteiden vastaanotto tapahtuu lajitteluasemalla ja jätteistä peritään hinnaston mukaisesti jätelajikohtaiset käsittelymaksut.

Omenat ovat biojätettä ja niitä vastaanotetaan lajitteluasemalla hinnaston mukaisesti.

Kannot vastaanotetaan kantokasalle hinnaston mukaisesti.

Vieraslajit ja haittakasvit tulee toimittaa jätekeskukseen huolellisesti pakattuna kahteen päällekkäiseen muovisäkkiin. Säkit vastaanotetaan hinnaston mukaisesti polttokelpoisena jätteenä. Näin estämme vieraslajien leviämisen ympäristöön. Suurien erien toimittamisesta tulee ilmoittaa ennakkoon jätteen vastaanottopisteeseen.

Ilmoittaudu jätekeskuksessa tai lajitteluasemalla henkilökunnalle. Henkilökunta ohjaa ja neuvoo tarvittaessa.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy toimittaa jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vastaanotetut kotien puutarhajätteet kiertoon. Haravointijätteestä valmistetaan multaa ja risuista ja oksista tehdään haketta.

Pihan- ja puutarhanhoidossa syntyvien jätteiden, kuten lehtien ja risujen sekä hiekoitushiekan vieminen yleisille puisto-, katu-, viher- ja vesialueille on kielletty (Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräys, 12 §).

Viheralueille viety puutarhajäte aiheuttaa roskaantumista ja vähentää viihtyvyyttä. Puutarhajätteen läjitys voi edistää haitallisten vieraslajien, kuten jättiputkien, jättipalsamin ja espanjansiruetanan leviämistä. Lisäksi puisto- ja viheralueiden siivous aiheuttaa kustannuksia.

Puutarhajäte on oivallista ravintoainetta, ja ympäristöystävällisin hyödyntämistapa olisikin sen käyttäminen hyödyksi jo jätteen syntypaikalla – omassa kotipuutarhassa. Haravointijätteen voi esimerkiksi ajaa kuivalla kelillä ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi pihanurmelle.

Puista putoavat lehdet ja nurmikonleikkuujäte ovat arvokasta ravintoa maaperälle. Puiden leikkuujätteet taas voi silputa oksaleikkurilla maanpeitteeksi ja -parannusaineeksi tai katteeksi istutuksille. Näin menettelemällä ravinteet saadaan kiertoon heti omalla pihalla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.