Haravointijätettä otetaan maksutta vastaan Topinojalla

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Kuva: Timo Jerkku

Haravointijätteen pienkuormia otetaan maksutta vastaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Turussa haravointijätteitä otetaan jatkuvasti vastaan Topinojan jätekeskuksessa, joka palvelee arkisin kello 6.30–21 sekä lisäksi huhti–lokakuussa joka kuukauden viimeinen arkilauantai kello 10–15.

Multa-aseman toiminnan päätyttyä haravointijätteiden vastaanottopaikka siirtyi Topinojan jätekeskuksen porttien sisäpuolelle. Haravointijätteen tuojia opastetaan paikan päällä.

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Myös oksia ja risuja voi tuoda maksutta ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia, jotka tuodaan henkilöautolla, pakettiautolla tai peräkärryllä. Mikäli asukas tuo haravointijätteen lisäksi risuja ja oksia, on materiaalit pidettävä erillään jakamalla kuorma esimerkiksi kahteen osaan.

Haravointijätteen ja risujen maksuton vastaanotto koskee henkilö-, paketti- ja peräkärrykuormia. Kuorma-auto ja traktorikuormista veloitetaan suurkuormahinnaston mukainen käsittelymaksu.

Haravointijätekasalle vastaanotetaan lehdet, havut, ruoho ja kävyt.

Risukasalle vastaanotetaan risut ja oksat sekä halkaisijaltaan alle 40 senttiä paksut oksat ja puunrungot.

Mikäli haravointijäte tai risut on pakattu säkkeihin, on säkit tyhjennettävä vastaanottopaikassa. Muovi ja muut maatumattomat materiaalit haittaavat haravointijätteen kompostointia ja risujen hakettamista.

Jos kuorma sisältää muuta jätettä (puutavaraa, muovia, metallia tms.), muiden jätteiden vastaanotto tapahtuu lajitteluasemalla ja jätteistä peritään hinnaston mukaisesti jätelajikohtaiset käsittelymaksut.

Omenat ovat biojätettä ja niitä vastaanotetaan lajitteluasemalla hinnaston mukaisesti.

Kannot vastaanotetaan kantokasalle hinnaston mukaisesti.

Vieraslajit ja haittakasvit tulee toimittaa jätekeskukseen huolellisesti pakattuna kahteen päällekkäiseen muovisäkkiin. Säkit vastaanotetaan hinnaston mukaisesti polttokelpoisena jätteenä. Näin estämme vieraslajien leviämisen ympäristöön. Suurien erien toimittamisesta tulee ilmoittaa ennakkoon jätteen vastaanottopisteeseen.

Ilmoittaudu jätekeskuksessa tai lajitteluasemalla henkilökunnalle. Henkilökunta ohjaa ja neuvoo tarvittaessa.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy toimittaa jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vastaanotetut kotien puutarhajätteet kiertoon. Haravointijätteestä valmistetaan multaa ja risuista ja oksista tehdään haketta.

Pihan- ja puutarhanhoidossa syntyvien jätteiden, kuten lehtien ja risujen sekä hiekoitushiekan vieminen yleisille puisto-, katu-, viher- ja vesialueille on kielletty (Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräys, 12 §).

Viheralueille viety puutarhajäte aiheuttaa roskaantumista ja vähentää viihtyvyyttä. Puutarhajätteen läjitys voi edistää haitallisten vieraslajien, kuten jättiputkien, jättipalsamin ja espanjansiruetanan leviämistä. Lisäksi puisto- ja viheralueiden siivous aiheuttaa kustannuksia.

Puutarhajäte on oivallista ravintoainetta, ja ympäristöystävällisin hyödyntämistapa olisikin sen käyttäminen hyödyksi jo jätteen syntypaikalla – omassa kotipuutarhassa. Haravointijätteen voi esimerkiksi ajaa kuivalla kelillä ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi pihanurmelle.

Puista putoavat lehdet ja nurmikonleikkuujäte ovat arvokasta ravintoa maaperälle. Puiden leikkuujätteet taas voi silputa oksaleikkurilla maanpeitteeksi ja -parannusaineeksi tai katteeksi istutuksille. Näin menettelemällä ravinteet saadaan kiertoon heti omalla pihalla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!