Tommi Vilkasesta vuoden mestari

Tommi Vilkanen
Tommi Vilkanen Kuva: Talonrakennusteollisuus ry

Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri ry:n Vuoden Mestariksi 2018 on valittu Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:n vastaava työnjohtaja (RAT) Tommi Vilkanen.

Vuosittain myönnettävän huomionosoituksen perusteena ovat rakentamiseen liittyvät merkittävät ansiot. Pyrkimyksenä on erityisesti korostaa talonrakennustyömaiden työnjohdon merkitystä. Vuoden mestari on valittu ja nimetty vuosittain jo vuodesta 1982 lähtien.

Vilkaselle myönnetty tunnustus on annettu ansioituneesta ja pitkästä työurasta. Hän on työskennellyt J. Laivoranta Oy:n ja Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:n palveluksessa. Vilkanen aloitti työ-uransa vuonna 1988 muurarina. Työskentelyn ohessa hän suoritti rakennusalan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Vuonna 2008 hän suoritti muuntokoulutuksena työntekijästä työnjohtajaksi tutkinnon (TT-RAT). Sen jälkeen hän on toiminut työnjohtajana ja vastaavana työnjohtajana useissa eri rakennuskohteissa.

Vilkanen on ollut mukana rakentamassa moninaisia hankkeita. Erityisesti hänelle ovat tulleet tutuiksi monet Museoviraston alaisuudessa tehdyt vanhojen kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten peruskorjaushankkeet, kuten esimerkiksi Mynämäen (2011), Naantalin (2012) ja Maskun (2013) vanhojen kivikirkkojen peruskorjaukset. Yksi vaikeimmista asioista näissä korjaushankkeissa on ollut mahduttaa nykytekniikka vanhoihin rakenteisiin näkymättömästi. Työ on onnistunut, kun tilojen käyttäjät eivät huomaa mitään muutosta aiempaan nähden.

Erityisesti pitää mainita Turun linna. Vanhojen linnojen peruskorjaaminen on jatkuvaa työtä, kun toinen pää on saatu valmiiksi, niin toisesta päästä pitää alkaa uudestaan. Tommi Vilkanen on ollut mukana Turun linnaa korjaamassa jo vuodesta 2007 lähtien: vuosina 2007–08 esilinnan julkisivukorjauksia, vuonna 2009 pajapihan muurin korotustyö, vuosina 2010–11 esteetön sisäänkäynti länsitornista Kuninkaansaliin, vuosina 2013–14 turvavalojen muutostyö.

Haasteellisinta oli muuttaa aiemmin valloittamattomaksi ja vaikeakulkuisiksi tehdyt kulkureitit esteettömiksi. Vuonna 2016 käynnistyi muurin peruskorjaustyö, jonka on oletettu kestävän 8–10 vuotta. Työ on ajoittunut lähinnä talvikuukausiin, mikä on mahdollistanut tasaisemmat olosuhteet vaativalle korjaustyölle. Aina vuosittain tilaajana toimivalle Senaatti-kiinteistöille luovutetaan yksi osa valmiiksi peruskorjattua muuria.

Vilkanen on ollut mukana myös Opetushallituksen työryhmässä, joka uudisti restaurointialan tutkintojen perusteet. Hänen erityisalana olivat kivirakentaminen, rappaus ja työturvallisuus.

Vilkanen on tehnyt myös merkittävän päivätyön ammattioppilaitosten ja työelämän välisessä yhteistyössä. Pääpainoalana ovat olleet muuraus-, rappaus- ja laatoitustöiden ammatinedistäminen.

Vilkanen on kotoisin Vehmaalta, mutta asunut lähes koko ikänsä Raisiossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!