Kesäteattereissa tarjolla klassikkoja ja hersyvää huumoria

Jukka Kittilä ohjaa Robin Hoodin Vartiovuorella. Jukka Kittilä ohjaa Robin Hoodin Vartiovuorella. Kuva: Turun kesäteatteri

Kesäteatteriesitysten tarjonta on tulevanakin kesänä runsas Turussa. Monipuolisesta tarjonnasta löytyy jokaiseen makuun jotain. Muun muassa tällaista on kesällä luvassa.

Klassikkoja lapsille

Turun kesäteatteri Vartiovuorella jatkaa viime vuosien tapaan koko perheen klassikoiden parissa. Vartiovuoren mäelle rakentuu Sherwoodin metsä, jossa Robin Hood iloisine veikkoineen seikkailee. Robin Hoodin ohjauksesta vastaa Jukka Kittilä ja näytelmän taistelukohtausten takana on taistelukoreografi Oula Kitti. Robin Hoodina nähdään Eetu Känkänen.

Klassikkoon luottaa myös teatteri Akseli, joka jatkaa ensi kesänä kesäteatteritoimintaa osoitteessa Puolalankatu 7. Akseli jatkaa viime vuoden tapaan Astrid Lindgrenin tuotannon parissa. Viime kesänä Akseli esitti Vaahteramäen Eemeliä. Tänä vuonna vuorossa on Ronja Ryövärintytär. Heinäkuussa ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaa Kauno Takarautio.

Perinteeseen nojaa myös Jo-Jo Teatteri, joka on useana vuonna esittänyt lastenteatteria Vepsän saaressa. Tänä vuonna Jo-Jo Teatteri esittää Vepsän saaressa Timo Parvelan näytelmän Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu. Näytelmän dramatisointi on Johanna Sorjosen käsialaa ja näytelmän Vepsään ohjaa Jatta Pirinen. Maukka-kissan ja Väykkä-koiran seikkailuja Vepsässä esitetään heinäkuussa.

Perinteistä huumoria

Linnateatterin kesäteatteritoiminta siirtyy tänä kesänä Ruissalon Tapahtumatelakalle, jossa nähdään Antto Terraksen käsikirjoittama Akselin ja Elinan hääfarssi. Komedian ohjaa Linnateatteria takavuosina luotsannut Kari-Pekka Toivonen. Lavalla kymmenien roolien karusellia pyörittävät Katriina Sinisalo, Miika Laakso sekä Mikko Leskelä.

Hyväksi havaituilla askelmerkeillä jatkaa myös Samppalinnan kesäteatteri, joka tuo jälleen yhden musikaalin Euroopan kantaesitykseen, kun Samppalinnassa nähdään Disneyn Perjantai on pahin. Näytelmän pääosissa nähdään Samppalinnan lavalle parin vuoden tauon jälkeen palaava Maria Lund sekä Linda Hämäläinen.

Turkulaisuutta ihmettelemässä

Naantalin Emma Teatterissa pohditaan turkulaisuutta Satu Rasilan ja Miska Kaukosen käsikirjoittamassa komediassa Heideken. Ulkopaikkakuntalaisen näkemyksen asiaan tuo näytelmän ohjaaja Pentti Kotkaniemi, joka ohjasi Emmaan 2017 Fingerpori-näytelmän.

Myös lavalla nähdään väkevää kokemusta. Kymmenien roolien pyörteissä turkulaisina ja turkulaisiksi haluavina seikkailevat Tom Petäjä, Iikka Forss, Teemu Aromaa sekä Hilma Kotkaniemi. Heidekenin lavastaa Peter Ahlqvist, joka lavasti myös muun maussa Turun kaupunginteatteriin Näytelmän, joka menee pieleen.

Ilkka Lappi

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.