Hot-joogassa mieli rauhoittuu

Jouni Hallikainen ohjaa Hot-joogatunteja Yoga Nordicin studiolla hansakorttelissa. Jouni Hallikainen ohjaa Hot-joogatunteja Yoga Nordicin studiolla hansakorttelissa. Kuva: Elli Kummala

Hot-jooga kasvattaa suosiotaan Suomessa ja maailmalla. Se on kuitenkin itse asiassa vain yksi lämpimässä harjoitettavan joogan muoto: muita ovat lempeä Hot-jooga sekä Hot Yin -jooga. Hot-jooga on fyysinen harjoitus, jota tehdään 38 asteen lämmössä, lempeä Hot-jooga taas on sen vähemmän rasittava muoto, jota tehdään neljä astetta viileämmässä.

Hot Yin -joogassa lämpöä on 30 astetta. Siinä keskitytään rauhoittumiseen ja hitaisiin liikkeisiin ja pyritään rentouttamaan myös mieli. Joogaohjaaja Jouni Hallikainen suosittelee Yin-joogaa himourheilijoille ja Hot-joogaa taas vähemmän liikkuville. Hallikainen ohjaa Hot-joogatunteja Yoga Nordicin Turun studiolla ja on itse ihastunut Hot-joogaan. Yoga Nordicilla pidetään myös niin kutsuttuja Yin&Yang-tunteja, joissa ensin tehdään fyysisiä harjoituksia ja lopuksi venytellään rauhallisesti.

Hot-jooga pohjautuu tavalliseen intialaiseen hathajoogaan, Yin-jooga taas kiinalaiseen harjoitukseen. Hot-jooga sai alkunsa, kun intialainen joogi Ghosh opetti 84 asanaa eli joogaliikettä oppipojilleen Barkanille ja Bikramille. Nämä veivät liikkeet Yhdysvaltoihin, jossa Hot-joogasta tuli hitti.

Sieltä Hot-jooga on levinnyt Eurooppaan ja Suomeen. Se on nykyään todella suosittua koko maailmassa: pelkästään Yhdysvalloissa on tuhansia Hot-joogasaleja. Turussa Hot-joogaa voi harrastaa ainakin kolmessa paikassa, mutta sanana se on rekisteröity Yoga Nordicille. Muissa paikoissa sitä kutsutaan lämpöjoogaksi.

Hot-jooga ei juuri eroa tavallisesta joogasta, paitsi lämpötilan puolesta. Hallikaisen mukaan lämpimässä joogaaminen on kuitenkin autenttisempaa, onhan jooga syntynyt kuumissa olosuhteissa.

– Jos menee Intiaan joogaamaan niin siellä on kuuma, Hallikainen huomauttaa.

Hot-jooga laittaa ihmisen hikoilemaan ja puhdistaa elimistöä poistamalla kuona-aineita. Se myös suojelee kehoa muun muassa revähdyksiltä, kun lihakset pehmenevät lämmössä. Jotkut nauttivat lämmöstä ja hikoilusta, toisia taas lämpimässä joogaaminen kammottaa. Hot-jooga on kuitenkin löytänyt fanikuntansa.

– Onhan se Suomessakin ihanaa talvella tulla Hot-joogaan kun tietää, että on edes joku paikka missä on lämmin, Hallikainen naurahtaa.

Ohjaajiksi halajaville järjestetään omia koulutuksia, joiden pääsyvaatimuksena on kokemus hathajoogan ohjaamisesta. Hot-jooga on äänenkäytöllisesti ja kehon kannalta ohjaajalle haastavaa. Nesteytyksestä täytyy pitää huoli, ja veden tankkaaminen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Tämä on myös joogaan tulevan asiakkaan hyvä muistaa.

– Osa ihmisistä pelkää tulla Hot-joogaan, kun he ajattelevat, että siellä lähtee henki ja pyörtyy, Hallikainen sanoo.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että Hot-jooga on täysin turvallista, kunhan muistaa toimia oman kehonsa ehdoilla. Jokaisen Hot-joogatunnin aluksi Hallikainen kysyy, onko mukana ensikertalaisia, ja tunti vedetään heidät huomioon ottaen.

Hallikainen on kirjoittanut Yin-joogasta kirjan, jonka nimi on ”Yin-jooga ja olemisen taito”. Kirja ilmestyy tämän vuoden elokuussa.

Elli Kummala

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.