Vuoden suuhygienisti Suvi Perälä on paljon muutakin kuin suun ammattilainen

Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Suvi Perälä on yksi Omaolo-palvelun kehittäjistä. Kuva: Elli Kummala

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry valitsi Turun kaupungilla työskentelevän Suvi Perälän vuoden 2019 suuhygienistiksi. Valinta tuli Perälälle iloisena yllätyksenä.

– Oli se kyllä yllätys, en osannut yhtään aavistaa, hän hymyilee.

Perälä työskentelee päätoimisesti suuhygienistiyrittäjänä ja tekee töitä Turun kaupungille sekä yksityisille vastaanotoille. Hän ehtii näiden töiden lisäksi kuitenkin tehdä paljon muutakin.

Juuri nyt Perälää työllistävät suuhygienistin töiden lisäksi eniten digitalisaatioon liittyvät asiat. Hän toimii Turun kaupungin suuterveydenhuollon digitalisaatioasiantuntijana ja on yksi Omaolopalvelun kehittäjistä. Omaolo on omahoidon itsearviointipalvelu, jonne asiakas voi kirjata oireensa ja saada siihen sopivat hoito-ohjeet tai kehotteen mennä lääkärille.

Palvelu syntyi vuosien 2016–18 aikana Oda-projektin yhteydessä. Se on kansallinen hanke, jota Turun kaupunkikin on ollut mukana kehittämässä muun muassa Perälän avulla. Vuoden suuhygienistin titteli tulikin Perälän mukaan isolta osalta juuri digitalisaation eteenpäinviemisestä.

Muiden töidensä ohessa Perälä tekee ravintoneuvojan töitä, ja on hän opiskellut vyöhyketerapeutiksikin.

– Niitäkin töitä teen aina välillä, Perälä sanoo.

Tällä hetkellä Perälä opiskelee ravintoterapeutiksi. Opinnot ovat vielä kesken, mutta jossain vaiheessa Perälällä on tavoitteena keskittyä ravintoasioihin suuhygienistin hommien lisäksi. Ravintoterapeutin ammatti on ollut pitkään hänen haaveammattinsa.

– Se on aina ollut semmoinen aihe, joka minua on kiinnostanut tosi paljon, mutta nyt vasta sain kipinän lähteä opiskelemaan sitä, Perälä miettii.

Perälä on vielä varsin tuore yrittäjä, ja hän ryhtyi siihen kokeilunhalusta. Hän oli tehnyt pitkään töitä suuterveydenhuollossa esimiesasemassa, kunnes koki työuupumuksen. Silloin hän alkoi miettiä yrittäjän uraa.

– Olin kokeillut julkista sektoria ja yksityistä sektoria ja sitten ajattelin, että voisin kokeilla, minkälaista on olla yrittäjä, Perälä kertoo.

Yrittäjyys on tuntunut hänelle omalta jutulta, sillä siinä on vapaus muun muassa määritellä itse omat työaikansa. Vastapainona on palkkatyö Turun kaupungille.

– Se on mukava yhdistelmä, Perälä tuumii.

Perälä toimii tällä hetkellä suuhygienistinä kahdella yksityisellä vastaanotolla, Hammaslääkärikeskus Elegantissa sekä Vasaramäen Hampaassa, ja on kaupungilla osa-aikaisena. Tulevaisuudessa hänen suunnitelmanaan on muiden töiden lisäksi jatkaa suuhygienistiyrittäjänä.

Elli Kummala

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!