Adoptioäidin arki on tunteiden myrskyä

Mervi Hietanen (vas.), Krista Suomi-Myllykoski ja Piia Tuominen elävät arkeaan adoptiolapsen kanssa. Atte ja Aapo juhlivat äitienpäivänä Piia-äitiä. Mervi Hietanen (vas.), Krista Suomi-Myllykoski ja Piia Tuominen elävät arkeaan adoptiolapsen kanssa. Atte ja Aapo juhlivat äitienpäivänä Piia-äitiä. Kuva: Tiina Pitkänen

Kun perheeseen saapuu adoptiolapsi, tulee uudesta äidistä samalla adoptioäiti. Äiti, joka elää tavallista lapsiperheen arkea, mutta jonka elämään oman lapsen tausta tuo lisämausteensa. Lapsella on tullessaan takanaan erilaisia kokemuksia, ja kansainvälisessä adoptiossa hän tuo myös uuteen kotiin palasia omasta kulttuuristaan. Perheeksi kasvaminen vaatii aikaa.

– Lapsemme olivat tullessaan leikki-ikäisiä pieniä poikia, joilla oli oma tahto. Yhteisen elämän aloittaminen eroaa olennaisesti vastasyntyneen, mahdollisesti paljon nukkuvan vauvan kanssa elämisestä, sanoo Piia Tuominen, kahden Kiinasta adoptoidun pojan äiti.

Aapo on nyt 11-vuotias ja Atte 9-vuotias. Perheessä on lisäksi kaksi vanhempaa biologista lasta, joten Tuominen puhuu kokemuksesta. Suurperheen arjen pyörittäminen vaatii organisointitaitoja ja joustavuutta, ja nämä ominaisuudet Tuominen nimeääkin parhaimmiksi ominaisuuksikseen äitinä.

Ensivaiheet adoptiolapsen kanssa voivat olla hyvin intensiivisiä. Silloin ei välttämättä ehdi miettiä kovin paljon muiden ihmisten mielipiteitä.

– Suurin osa ajasta meni aluksi uuden kotimaan tapojen ja arkikäytäntöjen opetteluun, kertoo Krista Suomi-Myllykoski, jonka 10-vuotias Joe-poika saapui Kiinasta Suomeen kolme vuotta sitten.

Hän kertoo olevansa äiti, joka antaa lapselleen paljon aikaa.

Mervi Hietasen poika Juho tuli perheeseen kahdeksan vuotta sitten Etiopiasta 2-vuotiaana taaperona. Hän on äidin mukaan suomalaistunut vuosien aikana täysin eikä Etiopian kulttuuri näy perheen arkielämässä kovinkaan paljon.

– Pidän äitinä tärkeänä tunteiden näyttämistä. Meillä halataan paljon, hymyilee Hietanen.

Hietanen kertoo saaneensa kuulla varsinkin pojan ollessa pienempi välillä ilkeitä kommentteja liikkuessaan kaupungilla tummaihoisen lapsensa kanssa. Ne tuntuivat pahoilta, mutta niille ei saa antaa liikaa valtaa.

Tuominen kertoo erityisesti vanhempien ihmisten ihmettelevän välillä, miksi perhe on halunnut adoptoida, vaikka heillä on myös biologisia lapsia. Adoptioäidille kaikki lapset ovat kuitenkin omia ja yhtä rakkaita. Suomi-Myllykoski kertoo kokeneensa, että adoptioperheiltä ajatellaan olevan lupa kysellä asioita, joita muilta perheiltä ei välttämättä kyseltäisi.

Toisaalta myös ongelmista on hänen mukaansa ehkäpä helpompi kertoa, sillä olisi suorastaan outoa, jos adoptiolapsen kanssa ei syntyisi mitään haasteita.

Äidit kertovat oman puolison, vanhempien ja sisarusten olevan heille tärkeimpiä tukiverkkoja. On tärkeää saada välillä omaa aikaa ja mahdollisuuksia hoitaa käytännön asioita, ja lapset kyläilevätkin mielellään esimerkiksi isovanhempien luona. Tuominen kertoo lähtevänsä välillä koirien kanssa metsään rauhoittumaan kaiken hälinän keskeltä.

Yhteiskunnan palvelujärjestelmä alkaa tunnistaa melko hyvin adoptiolasten erityistarpeet ja äidit kertovatkin perheidensä saaneen monin paikoin hyvää palvelua sekä päivähoidosta, kouluista että neuvoloista. Äitien omaa jaksamista ja heidän kuulumisiaan kysellään kuitenkin vain harvoin. Adoptioäidit toivoisivatkin, että heidän asemaansa kiinnitettäisiin enemmän huomiota. He haluavat kuitenkin ensisijaisesti painottaa lapsen kanssa elämisen positiivisia puolia. Lapsi tuo elämään paljon iloa ja naurua.

Piia Tuominen kiteyttää tuntonsa äitienpäivän alla.

– Olen kiitollinen rakkaista ja pitkään odotetuista lapsistamme, mutta samalla koen surua siitä, että en voi kertoa toiselle äidille Kiinassa, miten ihanan lapsen hän on synnyttänyt ja miten lapsi on kasvanut. Lapsen antaminen adoptioon siinä toivossa, että hän saisi paremman elämän, on suurinta äidinrakkautta.

Tiina Pitkänen

Rasekon kolmikko haki kultaa ammattitaidon SM-kilpailuista

Voittajilla on hymy herkässä. Veeti Lundahl (vas.), Miisa Suvanto ja Samuli Kohmo.

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 -finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Eilen päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl .

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!