Adoptioäidin arki on tunteiden myrskyä

Mervi Hietanen (vas.), Krista Suomi-Myllykoski ja Piia Tuominen elävät arkeaan adoptiolapsen kanssa. Atte ja Aapo juhlivat äitienpäivänä Piia-äitiä. Mervi Hietanen (vas.), Krista Suomi-Myllykoski ja Piia Tuominen elävät arkeaan adoptiolapsen kanssa. Atte ja Aapo juhlivat äitienpäivänä Piia-äitiä. Kuva: Tiina Pitkänen

Kun perheeseen saapuu adoptiolapsi, tulee uudesta äidistä samalla adoptioäiti. Äiti, joka elää tavallista lapsiperheen arkea, mutta jonka elämään oman lapsen tausta tuo lisämausteensa. Lapsella on tullessaan takanaan erilaisia kokemuksia, ja kansainvälisessä adoptiossa hän tuo myös uuteen kotiin palasia omasta kulttuuristaan. Perheeksi kasvaminen vaatii aikaa.

– Lapsemme olivat tullessaan leikki-ikäisiä pieniä poikia, joilla oli oma tahto. Yhteisen elämän aloittaminen eroaa olennaisesti vastasyntyneen, mahdollisesti paljon nukkuvan vauvan kanssa elämisestä, sanoo Piia Tuominen, kahden Kiinasta adoptoidun pojan äiti.

Aapo on nyt 11-vuotias ja Atte 9-vuotias. Perheessä on lisäksi kaksi vanhempaa biologista lasta, joten Tuominen puhuu kokemuksesta. Suurperheen arjen pyörittäminen vaatii organisointitaitoja ja joustavuutta, ja nämä ominaisuudet Tuominen nimeääkin parhaimmiksi ominaisuuksikseen äitinä.

Ensivaiheet adoptiolapsen kanssa voivat olla hyvin intensiivisiä. Silloin ei välttämättä ehdi miettiä kovin paljon muiden ihmisten mielipiteitä.

– Suurin osa ajasta meni aluksi uuden kotimaan tapojen ja arkikäytäntöjen opetteluun, kertoo Krista Suomi-Myllykoski, jonka 10-vuotias Joe-poika saapui Kiinasta Suomeen kolme vuotta sitten.

Hän kertoo olevansa äiti, joka antaa lapselleen paljon aikaa.

Mervi Hietasen poika Juho tuli perheeseen kahdeksan vuotta sitten Etiopiasta 2-vuotiaana taaperona. Hän on äidin mukaan suomalaistunut vuosien aikana täysin eikä Etiopian kulttuuri näy perheen arkielämässä kovinkaan paljon.

– Pidän äitinä tärkeänä tunteiden näyttämistä. Meillä halataan paljon, hymyilee Hietanen.

Hietanen kertoo saaneensa kuulla varsinkin pojan ollessa pienempi välillä ilkeitä kommentteja liikkuessaan kaupungilla tummaihoisen lapsensa kanssa. Ne tuntuivat pahoilta, mutta niille ei saa antaa liikaa valtaa.

Tuominen kertoo erityisesti vanhempien ihmisten ihmettelevän välillä, miksi perhe on halunnut adoptoida, vaikka heillä on myös biologisia lapsia. Adoptioäidille kaikki lapset ovat kuitenkin omia ja yhtä rakkaita. Suomi-Myllykoski kertoo kokeneensa, että adoptioperheiltä ajatellaan olevan lupa kysellä asioita, joita muilta perheiltä ei välttämättä kyseltäisi.

Toisaalta myös ongelmista on hänen mukaansa ehkäpä helpompi kertoa, sillä olisi suorastaan outoa, jos adoptiolapsen kanssa ei syntyisi mitään haasteita.

Äidit kertovat oman puolison, vanhempien ja sisarusten olevan heille tärkeimpiä tukiverkkoja. On tärkeää saada välillä omaa aikaa ja mahdollisuuksia hoitaa käytännön asioita, ja lapset kyläilevätkin mielellään esimerkiksi isovanhempien luona. Tuominen kertoo lähtevänsä välillä koirien kanssa metsään rauhoittumaan kaiken hälinän keskeltä.

Yhteiskunnan palvelujärjestelmä alkaa tunnistaa melko hyvin adoptiolasten erityistarpeet ja äidit kertovatkin perheidensä saaneen monin paikoin hyvää palvelua sekä päivähoidosta, kouluista että neuvoloista. Äitien omaa jaksamista ja heidän kuulumisiaan kysellään kuitenkin vain harvoin. Adoptioäidit toivoisivatkin, että heidän asemaansa kiinnitettäisiin enemmän huomiota. He haluavat kuitenkin ensisijaisesti painottaa lapsen kanssa elämisen positiivisia puolia. Lapsi tuo elämään paljon iloa ja naurua.

Piia Tuominen kiteyttää tuntonsa äitienpäivän alla.

– Olen kiitollinen rakkaista ja pitkään odotetuista lapsistamme, mutta samalla koen surua siitä, että en voi kertoa toiselle äidille Kiinassa, miten ihanan lapsen hän on synnyttänyt ja miten lapsi on kasvanut. Lapsen antaminen adoptioon siinä toivossa, että hän saisi paremman elämän, on suurinta äidinrakkautta.

Tiina Pitkänen

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.