Vuoden Yrittäjäperhe 2019 -tunnustuspalkinto Housumiehelle

Toni ja Katja Kuusivaara. Toni ja Katja Kuusivaara. Kuva: Turun yrittäjät

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 33. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Housumies Oy:n yrittäjäperheen, joka jatkaa vaatetusalan yritystä kolmannessa polvessa. Yrityksellä on kaksi liikettä Hämeenkadulla; miesten pukeutumiseen erikoistunut Housumies sekä naisten vaatteisiin keskittynyt Hän & Minä.

Yritys on saanut alkunsa marraskuussa 1949, jolloin Anni ja Unto Vienonen perustivat Hämeen Asuste -nimisen lyhyttavaraliikkeen Hämeenkatu 7:ään. Liikkeessä oli myytävänä paitoja, alusasuja, lakanakankaita, nauhoja ja nappeja. Vaatteita oli naisille, miehille ja lapsille. 1950-luvulla liike muutti kadun vastakkaiselle puolelle Hämeenkatu 8:aan, jossa liike toimii edelleen.

Vienoset perustivat 1960-luvulla Eerikinkadulle toisen liikkeen nimellä Eerikin Asuste. Se lopetettiin myöhemmin. Vienoset kokeilivat myös elintarvikemyymälän pitämistä, mutta se ei onnistunut. Lyhyttavaraliikkeiden tuotevalikoima suuntautui vähitellen pukeutumispuolelle farmari- ja samettihousujen suosion myötä. Vuoden 1982 alusta vetovastuu siirtyi seuraavalle sukupolvelle eli Maija ja Jarmo Vienoselle.

– Vuonna 1985 Maija perusti Hän & Minä -naistenvaateliikkeen. Uusi myymälä mahdollisti liikekohtaisen erikoistumisen miesten ja naistenvaatteisiin, ja samalla valikoimat laajenivat. 1990-luvulla meillä oli miesten ja naisten vaateliikkeet myös Eerikinkadulla, mutta 2000-luvulla vetäydyimme Hämeenkadulle. Hämeen Asusteen nimi muutettiin Housumieheksi ja molemmat myymälät laajennettiin. Mieheni Toni ja minä otimme vetovastuun yrityksestä vuonna 2012, kertoo kolmannen polven yrittäjä Katja Kuusivaara.

Vaatetusalalla on tarjolla runsaasti halpatuotteita ja kuluttajien ostotavat ovat muuttuneet. Tulevaisuuden isona haasteena Katja ja Toni Kuusivaara mainitsevat uusien asiakassukupolvien tavoittamisen. He haluavat tarjota asiakkailleen laadukkaita ja pitkäkestoisia tuotteita sekä henkilökohtaista palvelua. Heillä on myynnissä vain eurooppalaisia vaatemerkkejä.

– Hintamme ovat kilpailukykyiset, ja pienenä liikkeenä pystymme reagoimaan nopeasti markkinatilanteisiin. Lisäksi eurooppalaisilla merkeillämme on hyvät varastopalvelut, jotka laajentavat väri-, malli- ja kokovaihtoehtoja. Pyrimme aina vaivaa säästämättä ratkaisemaan asiakkaidemme toiveet. Hyvä henkilökunta on meille todella arvokas asia, sillä pienessä liikkeessä on tärkeää, että myyjä tuntee hyvin varaston ja tuotteet, kertoo Housumies Oy:n toimitusjohtaja Toni Kuusivaara.

Housumies Oy:n liikevaihto oli viimeksi toimitetussa verotuksessa 424 000 euroa. Yrittäjäpariskunnan lisäksi yrityksessä on kolme osa-aikaista työntekijää.

Aamuset-kaupunkiemdia (AKM)

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.