Jorma Räty valittu Turun Yrittäjien vuoden 2019 yksinyrittäjäksi

Jorma Räty. Jorma Räty. Kuva: Turun Yrittäjät

Turun Yrittäjät lanseerasi Vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuspalkinnon viime vuonna. Toiseksi palkinnon saajaksi Turun Yrittäjien hallitus valitsi yrittäjä Jorma Rädyn. Hänen yrityksensä Euro-Intention Oy Ltd suunnittelee, valmistaa ja valmistuttaa metallituotteita asiakkaiden yksilöimien tarpeiden mukaan. Tuotealue on hyvin laaja. Päätoimiala on laivateollisuus. Yrityksellä on monipuolinen ja laaja alihankintaverkosto.

Räty on ollut kiinnostunut koneistuksesta pikkupojasta lähtien. Hän opiskeli koneistajaksi Turun telakalla ja työskenteli siellä koneistajana, sekä myöhemmin työteknikkokoulutuksen jälkeen materiaalisuunnittelijana. Hän suoritti vielä työn ohessa vuoden kestäneen ostotutkinnon, josta oli hyvää apua monipuolisten tehtävien hoitamisessa telakalla.

Telakan konkurssin jälkeen hän alkoi tehdä suunnitteluprojekteja, suoritti yrittäjätutkinnon ja heittäytyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Räty on suunnitellut väestösuojaovia, luukkuja, läpivientejä, monipuolisia koneistustuotteita, kiinnikkeitä, kaidejärjestelmän ja sisustukseen tuotteita sekä vetimiä ja heloja.

– Yritykseni toiminta perustuu nokkelaan ongelmanratkaisutaitoon sekä nopeaan ja joustavaan palveluun. Omia vahvuusalueitani ovat luovuus, hyvä kolmiulotteisten kappaleiden piirustustaito sekä osto-osaaminen. Nopeutan tuotteiden saantia antamalla alihankkijoilleni ostoapua eli esimerkiksi vinkkaamalla materiaalin toimittajista. Tuotteeseen voi liittyä useita erilaisia osia ja niiden valmistajina voi olla monia alihankkijoita. Koontityön teen yleensä hallissani itse, mutta joskus käytän myös siihen toista yrittäjää. Alihankintaverkostossani on noin sata yritystä, kertoo Räty.

Räty seuraa jatkuvasti alan kehitystä ja käy alan messuilla. Messuilta hän hakee uusia asiakkaita ja alihankkijoita. Hän on etsinyt myös samanhenkistä yhteistyökumppania. Vastapainona laivateollisuudelle tekemilleen tuotteille Räty on suunnitellut myös alumiinisia design- ja sisustustuotteita, joita hän tekee pääasiassa tilaustyönä.

– Koska pääosa yritykseni liikevaihdosta tullee laivanrakennuksesta, vaikuttaa alan muutokset yritykseni talouteen. Osan kaupoista menetän sen takia, etten tarjoa asennuksia. Toisaalta se on henkireikä, ettei palveluni nopeus ja luotettavuus ole asentajien saamisesta kiinni, sillä luottamukseni perustuu siihen, että tavara toimitetaan viimeistään sovittuna ajankohtana, kertoo Räty.

– Nautin yrittäjän vapaudesta. Voin tehdä töitä sen verran, kun on tarpeellista ja taloudellisesti tärkeää. Ajoittain voin käyttää enemmän aikaa suunnitteluun ja kehittämiseen, Räty lisää esitellen paksua ideakirjaansa, joka on täynnä yksityiskohtaisia, kolmiulotteisia piirustuksia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.