Sirkusyhdistys Aura Company järjestää oman festivaalin

Sirkusryhmä Aura Company suunnittelee Radanvarsi-festivaalista jokavuotista tapahtumaa. Kuvassa vasemmalta oikealle Pekka Laamanen, Markus Nivala, Emma Nivala, Leevi Laamanen ja Alisa Salonen. Sirkusryhmä Aura Company suunnittelee Radanvarsi-festivaalista jokavuotista tapahtumaa. Kuvassa vasemmalta oikealle Pekka Laamanen, Markus Nivala, Emma Nivala, Leevi Laamanen ja Alisa Salonen. Kuva: Aura Company

Turkulainen tapahtumatarjonta saa toukokuussa uuden tulokkaan, kun kaksipäiväinen Radanvarsi-festivaali järjestetään 18.–19. toukokuuta Ratapihankatu 53:n pihalla ja kiinteistön tiloissa. Esittävän taiteen festivaalin ohjelmistossa on muun muassa sirkusta, teatteria, musiikkia sekä erilaisia työpajoja.

Radanvarsi-festivaalin takana on kolmen sirkusalan ammattilaisen ja yhden näyttelijän perustama Aura Company.

– Radanvarsi-festivaali päätettiin järjestää, koska haluamme kehittää esittävän taiteen kulttuuritarjontaa Turun alueella. Festivaalin kautta on luonnollista myös tehdä yhdistyksemme toimintaa tunnetuksi, toteaa sirkustaiteilija Markus Nivala, joka kuuluu Aura Companyn perustajajäseniin.

– Iso osa tapahtumasta on maksutonta. Festivaalista on myös tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne, hän jatkaa.

Aura Company perustettiin keväällä 2018 ja viime vuoden lopulla se aloitti esitystoiminnan järjestämisen tiloissaan Ratapihankadulla.

Yhdistyksen perustamisen taustalla oli muun muassa käytännön syyt.

– Kaikki perustajat ovat tehneet jo pidemmän aikaa sirkusta ja teatteria. Olemme aiemmin järjestäneet esityksiä ja esimerkiksi erilaisia projekteja muiden yhdistysten kautta. Huomasimme, että kaikenlaista toimintaa on niin paljon, että paperihommia olisi kätevää pyörittää oman yhdistyksen kautta, Nivala taustoittaa.

Ensimmäinen vuosi on sujunut uudelta yhdistykseltä valoisissa merkeissä. Esitysten lisäksi Aura Company on järjestänyt muun muassa lasten sirkuskoulun, joka veti ensimmäisenä syksynä yli 50 lasta harrastamaan.

– Kaiken kaikkiaan ihmiset ovat löytäneet meidät yllättävänkin hyvin. Sirkuskoulussa oli ensimmäisenä syksynä hyvin osallistujia ja osa ryhmistä täynnä. Myös esityksemme on kerännyt hyvin yleisöä, Nivala iloitsee.

Radanvarsi-festivaali päättää Aura Companyn kevään. Tapahtuma halutaan pitää mahdollisimman helposti lähestyttävänä kokonaisuutena, josta sekä aikuiset että lapset löytävät kiinnostavia esityksiä.

Yksi esitys, jolta järjestäjät odottavat paljon, on turkulaistaustaisen sirkusryhmä Race Horse Companyn vierailu festivaalilla. Maailmallakin mainetta niittänyt ryhmä tulee Turkuun Motosikai-sirkusesityksensä kanssa. Motosikai on monipuolinen katusirkusshow, joka sopii kaikenikäisille.

– Sitä ei ole aiemmin Turussa nähty, vaikka ryhmän jäsenet ovatkin täältäpäin lähtöisin. Saman esityksen kanssa he lähtevät myöhemmin tänä vuonna myös ulkomaille.

Myös jo lähes 15 vuotta toiminut taiteilijaryhmä Agit-Cirk vierailee Radanvarsi-festivaalilla.

– He tuovat festivaalille uuden esityksenä Adorable wife, jonka ensi-ilta siis on festivaalilla, Nivala vinkkaa.

Ilkka Lappi

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.