Jarmo Nikku on soittanut ainakin 2 700 äänitteellä

Kitaransoitto on viime vuonna 60 vuotta täyttäneelle Jarmo Nikulle elämäntapa. – En koskaan mene töihin, kun lähden keikalle vaan menen soittamaan, Nikku määrittelee. Kitaransoitto on viime vuonna 60 vuotta täyttäneelle Jarmo Nikulle elämäntapa. – En koskaan mene töihin, kun lähden keikalle vaan menen soittamaan, Nikku määrittelee. Kuva: Ilkka Lappi

Jos olet kotimaista musiikkia viimeisen 35 vuoden aikana kuunnellut, olet hyvin todennäköisesti kuullut Jarmo Nikun kitaransoittoa. Nikku laskeskelee soittaneensa noin 2 700 äänitteellä. Lisäksi soittohommia on riittänyt lukuisten eturivin artistien taustabändeissä. Viime vuosina mies on soittanut myös teattereissa. Turun kaupunginteatterissa Nikku soitti taannoin Viimeinen laiva -musikaalissa.

Nikku on kiistatta musiikin ammattilaisten suuresti arvostama, mutta suuren yleisön silmissä hän on jäänyt tuntemattomaksi. Broadcastin vuonna 1983 julkaistun Who’s Got the Ballin -levyn kansi kuvastaa hyvin Nikun suhdetta esillä oloon. Nikku on takarivissä, miehestä näkyy vain pää.

– Valokeilan ulkopuolella oleminen on ollut erittäin tietoinen päätös koko urani ajan. Minua kiinnosti alusta asti soittaminen rock-elämään liittyviä lieveilmiöitä enemmän. Olen saanut myös olla mukana sellaisissa bändeissä, että niissä on saanut keskittyä soittamiseen, Nikku toteaa.

– Olen mennyt musiikki ja viihtyvyys edellä. En ole lähtenyt juttuihin mukaan sillä ajatuksella, että mitä tästä saa rahaa. Olen lähtenyt mukaan sellaisiin juttuihin, missä olen arvellut viihtyväni, Nikku sanoo.

Viihtyvyyteen nojaa myös Nikun tuorein projekti. Kevään ja kesän aikana Nikku kiertää yhdessä Muddy Mannisen ja Ben Granfeltin kanssa Guitars, guitars and more guitars -nimellä. Kolmikolla on yhteensä kitaransoittokokemusta noin 150 vuotta.

Kolmen kitaristin bändin täydentää rytmiryhmä Miri Miettinen rummuissa ja Masa Maijanen bassossa.

– Se on tavallaan helppo projekti. Olemme soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa kauan. Ei tarvitse hirveästi puhua. Sen kun aletaan soittaa ja kaikki tietää, mitä tapahtuu.

Turkuun Nikku ja kumppanit pysähtyvät 17. toukokuuta, jolloin kokoonpano soittaa Apollon Beetroot-klubilla.

– Tarkkoja suuntaviivoja ei ole. Voisin kuvitella, että aika paljon tulee sooloja ja instrumentaaleja. Varmaan soittamisessa pyritään ilmavuuteen enemmän kuin runttaamiseen. Biisilistoista ei ole ollut puhetta, mutta sen lupaan, että Focusin Sylvian soitan. Se biisi on syy, miksi aloin kitaraa 1970-luvun alulla soittaa, Nikku kertoo.

Nikun kevääseen kuuluu myös ensimmäinen soololevy, joka ilmestyy toukokuun aikana. Vuosien aikana Nikun soololevyn perään on kyselty lukemattomia kertoja.

– Minulla ei ole ollut suurta paloa soololevyn tekoon. Olen saanut muiden levyillä toteuttaa juttuja ja soittaa niin kuin olen halunnut.

Ikkuna soololevyn tekemiseen aukeni osana laajempaa musiikkibisneksen muutosta. Aikaisemmin Nikku oli kaiken aikaa joko keikalla tai studiossa soittamassa muiden levyillä. Oman arkiston perkaamiseen oli nyt aikaa. Levy on instrumentaali, jonka materiaali on syntynyt pätkittäin vuosikymmenten aikana.

– Minulla on aivan hirveästi erilaisia sävellettyjä demoja, joita yhdistelemällä levyn biisit on tehty, Nikku kertoo.

Ilkka Lappi

Broadcast: Who’s Got the Ball -levyn kannessa Nikku on toinen oikealta.
Broadcast: Who’s Got the Ball -levyn kannessa Nikku on toinen oikealta.

Rasekon kolmikko haki kultaa ammattitaidon SM-kilpailuista

Voittajilla on hymy herkässä. Veeti Lundahl (vas.), Miisa Suvanto ja Samuli Kohmo.

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 -finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Eilen päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl .

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!