Jarmo Nikku on soittanut ainakin 2 700 äänitteellä

Kitaransoitto on viime vuonna 60 vuotta täyttäneelle Jarmo Nikulle elämäntapa. – En koskaan mene töihin, kun lähden keikalle vaan menen soittamaan, Nikku määrittelee. Kitaransoitto on viime vuonna 60 vuotta täyttäneelle Jarmo Nikulle elämäntapa. – En koskaan mene töihin, kun lähden keikalle vaan menen soittamaan, Nikku määrittelee. Kuva: Ilkka Lappi

Jos olet kotimaista musiikkia viimeisen 35 vuoden aikana kuunnellut, olet hyvin todennäköisesti kuullut Jarmo Nikun kitaransoittoa. Nikku laskeskelee soittaneensa noin 2 700 äänitteellä. Lisäksi soittohommia on riittänyt lukuisten eturivin artistien taustabändeissä. Viime vuosina mies on soittanut myös teattereissa. Turun kaupunginteatterissa Nikku soitti taannoin Viimeinen laiva -musikaalissa.

Nikku on kiistatta musiikin ammattilaisten suuresti arvostama, mutta suuren yleisön silmissä hän on jäänyt tuntemattomaksi. Broadcastin vuonna 1983 julkaistun Who’s Got the Ballin -levyn kansi kuvastaa hyvin Nikun suhdetta esillä oloon. Nikku on takarivissä, miehestä näkyy vain pää.

– Valokeilan ulkopuolella oleminen on ollut erittäin tietoinen päätös koko urani ajan. Minua kiinnosti alusta asti soittaminen rock-elämään liittyviä lieveilmiöitä enemmän. Olen saanut myös olla mukana sellaisissa bändeissä, että niissä on saanut keskittyä soittamiseen, Nikku toteaa.

– Olen mennyt musiikki ja viihtyvyys edellä. En ole lähtenyt juttuihin mukaan sillä ajatuksella, että mitä tästä saa rahaa. Olen lähtenyt mukaan sellaisiin juttuihin, missä olen arvellut viihtyväni, Nikku sanoo.

Viihtyvyyteen nojaa myös Nikun tuorein projekti. Kevään ja kesän aikana Nikku kiertää yhdessä Muddy Mannisen ja Ben Granfeltin kanssa Guitars, guitars and more guitars -nimellä. Kolmikolla on yhteensä kitaransoittokokemusta noin 150 vuotta.

Kolmen kitaristin bändin täydentää rytmiryhmä Miri Miettinen rummuissa ja Masa Maijanen bassossa.

– Se on tavallaan helppo projekti. Olemme soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa kauan. Ei tarvitse hirveästi puhua. Sen kun aletaan soittaa ja kaikki tietää, mitä tapahtuu.

Turkuun Nikku ja kumppanit pysähtyvät 17. toukokuuta, jolloin kokoonpano soittaa Apollon Beetroot-klubilla.

– Tarkkoja suuntaviivoja ei ole. Voisin kuvitella, että aika paljon tulee sooloja ja instrumentaaleja. Varmaan soittamisessa pyritään ilmavuuteen enemmän kuin runttaamiseen. Biisilistoista ei ole ollut puhetta, mutta sen lupaan, että Focusin Sylvian soitan. Se biisi on syy, miksi aloin kitaraa 1970-luvun alulla soittaa, Nikku kertoo.

Nikun kevääseen kuuluu myös ensimmäinen soololevy, joka ilmestyy toukokuun aikana. Vuosien aikana Nikun soololevyn perään on kyselty lukemattomia kertoja.

– Minulla ei ole ollut suurta paloa soololevyn tekoon. Olen saanut muiden levyillä toteuttaa juttuja ja soittaa niin kuin olen halunnut.

Ikkuna soololevyn tekemiseen aukeni osana laajempaa musiikkibisneksen muutosta. Aikaisemmin Nikku oli kaiken aikaa joko keikalla tai studiossa soittamassa muiden levyillä. Oman arkiston perkaamiseen oli nyt aikaa. Levy on instrumentaali, jonka materiaali on syntynyt pätkittäin vuosikymmenten aikana.

– Minulla on aivan hirveästi erilaisia sävellettyjä demoja, joita yhdistelemällä levyn biisit on tehty, Nikku kertoo.

Ilkka Lappi

Broadcast: Who’s Got the Ball -levyn kannessa Nikku on toinen oikealta.
Broadcast: Who’s Got the Ball -levyn kannessa Nikku on toinen oikealta.

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.