Festaripäikkärit pahvisessa teltassa

Nukkuisitko festareilla pahviteltassa? Nukkuisitko festareilla pahviteltassa? Kuva: Nick Proot

Festareilla voi nykyään yöpyä tavallisen teltan sijaan pahvisessa teltassa. Hollantilainen KarTent valmistaa festarikäyttöön tarkoitettuja telttoja kokonaan pahvista. Yritys sai liikeideansa huomattuaan, millainen ongelma muoviteltoista on festareille tullut. Ihmiset eivät jaksa kerätä telttoja kasaan festareiden jälkeen, joten he jättävät teltan yhden käyttökerran jälkeen festarialueelle.

KarTentin nettisivujen mukaan jopa yksi neljästä festarikävijästä tekee näin. Muoviteltoista syntyy paljon jätettä, sillä niitä ei voi kierrättää. Mutta pahviteltat voi, sataprosenttisesti.

Pahviteltat eivät juuri eroa tavallisista teltoista muuten kuin materiaalinsa puolesta. Niissä on helposti avautuvat ovet ja toisessa päässä pieni tuuletusikkuna. Sisälle mahtuu nukkumaan kaksi ihmistä ja korkeutta teltalla on yli metri. Pahvin paksuuden vuoksi valo ei pääse sisään pahvitelttaan yhtä helposti kuin tavalliseen, joten siinä pystyy nukkumaan paremmin.

KarTentin toimitusjohtajan Jan Portheinen mukaan pahviteltat on ilmastoitu ja ne kuumenevat hitaammin kuin muoviteltat, mutta myös viilenevät hitaammin. Teltat kiinnitetään maahan alareunoissa olevien tappien avulla, jotka ovat myös pahvia. Suurin ero tavallisiin telttoihin on se, että pahvitelttaa voi koristella esimerkiksi piirtämällä, joten siitä voi helposti tehdä oman näköisensä.

KarTent lupaa, että festareilla käytetyt teltat laitetaan tapahtumien jälkeen kierrätykseen ja niistä tehdään uusia tuotteita. Toisin kuin tavallisia telttoja, pahvitelttoja käytetään vain kerran, sillä niiden kuljetus on hankalaa. Siksi ne kierrätetään. Pahviteltat ovat lyhyestä käyttöiästään huolimatta kuitenkin ympäristöystävällisempiä kuin muoviteltat, sillä yrityksen mukaan yhden pahviteltan tekemiseen kuluu puolet muoviteltan tekemiseen tarvittavasta hiilidioksidista.

Kestääkö pahviteltta sadetta? Yritys lupaa, että pieni kesäsade ei pahvitelttoja kaada. Portheinen mukaan teltan voi myös pystyttää kosteaan tai saviseen maahan, mutta silloin sen alle laitetaan usein varmuuden vuoksi pala vanhasta pahviteltasta. Ajatus pahvitelttojen käytöstä Ruisrockissakaan ei siis ole ihan mahdoton. Festari ei ole kuitenkaan tällä hetkellä yhteistyössä KarTentin kanssa.

Pahvitelttojen kanssa ei tule kuljetusongelmia, sillä KarTent tuo tilatut teltat suoraan festarialueelle ja myös pystyttää ne. Teltat ovat niin isoja, etteivät yksityiset ihmiset pystyisi kuljettamaan niitä itse. Jos haluaa itselleen pahviteltan muuhun kuin festarikäyttöön, sellaisen voi tilata KarTentin verkkokaupasta. Siellä myydään pahvitelttoja myös lapsille, kissoille ja minikokoisena työpöydälle.

Elli Kummala

Keikalla: Vaakahuoneen kesästartti

Vaakahuoneen kesänavausviikkoa vietetään 27. 5– 2.6. Viikon aikana esiintyvät Kyösti Mäkimattila , Finlanders, Vilperin Perikunta sekä torstaista sunnuntaihin Seitsemän Seinähullua Show. Seinähullut saavat lauantaina 1. kesäkuuta erikoisvieraaksi Lea Lavenin . Mäkimattila juhlii keikkansa yhteydessä 27. toukokuuta tuoretta runokirjaansa Valoina toisillemme .

#Päättäjäiset täyttää Kupittaan urheiluhallin tiistaina

Jo viidettä kertaa järjestettävä #Päättäjäiset-koulunpäätöstapahtuma täyttää Kupittaan urheiluhallin tulevana tiistaina 28. toukokuuta. Messutapahtumassa on luvassa runsaasti hyötytietoa nuorille heitä koskettavista asioista ja joka pisteellä on tuttuun tapaan luvassa myös mukavaa tekemistä. Tapahtuman ideana on olla erilainen ja hauska koulupäivä kevään viimeisellä kouluviikolla.

Kelalta etuisuuksiin viime vuonna noin 15 miljardia euroa

Kelan perustoimeentulotuen asiakasmäärät kasvoivat edelleen viime vuonna. Etuuksia maksettiin 15 miljardia euroa.

Rasekon kolmikko haki kultaa ammattitaidon SM-kilpailuista

Voittajilla on hymy herkässä. Veeti Lundahl (vas.), Miisa Suvanto ja Samuli Kohmo.

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 -finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Eilen päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl .

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!