Vegånia haluaa yllättää

Musiikin ja oluen aiempaa vahvempi mukaantulo on Vegånian tuottajakaksikon Suvi Kiukkaan (oik.) ja Roosa Vastamäen mukaan luontaista kehitystä. Musiikin ja oluen aiempaa vahvempi mukaantulo on Vegånian tuottajakaksikon Suvi Kiukkaan (oik.) ja Roosa Vastamäen mukaan luontaista kehitystä. Kuva: Jori Liimatainen

Kasvisruokaan keskittynyt katuruokafestivaali Vegånia järjestetään elokuussa kolmannen kerran. Tänä vuonna Vegånia laajenee, sillä samanaikaisesti Vegånian kanssa Vanhalla suurtorilla järjestetään myös musiikkitapahtuma Vølume sekä pienpanimofestivaali Ølfest.

– Laajeneminen eri suuntiin on luontaista kehitystä. Esimerkiksi musiikkia on ollut mukana jo aiemmin pienissä määrin. Mutta haluna on tehdä entistä monipuolisempaa vegaaniseen ruokaan keskittynyttä kaupunkifestivaalia, kertoo Vegånian toinen tuottaja Suvi Kiukas.

Pienpanimo-oluisiin keskittyvä Ølfest puolestaan pyrkii osaltaan olutkulttuurin nostamiseen.

– Rajojen rikkominen ja ihmisten yllättäminen on ollut alusta asti yksi Vegånian perusperiaatteista. Kasvisruoan ja oluen yhdistäminen sopii tähän ajatukseen hyvin. Haluamme osoittaa, että olut sopii hyvin yhteen vegaanisen ruoan kanssa, vaikka perinteisesti se onkin yhdistetty enemmän liharuokiin, Kiukas toteaa.

Monipuolinen vegaanisen ruoan tarjonta on ollut alusta asti yksi Vegånian ohjenuorista. Siihen festivaali panostaa myös tulevana kesänä.

– Ainakaan toistaiseksi ei olla koettu tarpeelliseksi teemoittaa tapahtumaa tarkemmin johonkin tiettyyn vegaanisen ruoan sektoriin. Olemme halunneet antaa mukana oleville ravintola-alan ammattilaisille vapaat kädet toteuttaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla, Kiukas sanoo.

Yksi Vegånian tämän vuoden uutuuksista on se, että Vegånian yhteydessä järjestetyn Vegånian Ravintolaviikon kesto laajenee.

Aiemmin viikon pituisena järjestetty Ravintolaviikko on jatkossa Ravintolaviikot. Vegånian nimikkoannoksia tarjoillaan ympäri Turkua tänä vuonna 22. heinäkuuta alkaen aina 4. elokuuta saakka. Ravintolaviikkoihin osallistuvat ravintolat julkistetaan kesäkuun alkupuolella. Niin ikään kesäkuussa julkistetaan päätapahtumaan osallistuvat yritykset.

– Ruokaviikon pidentämisen tarkoituksena on yksinkertaisesti tarjota ihmisille pidempi aika, jona on mahdollisuus päästä maistelemaan varta vasten Vegåniaa varten tehtyjä annoksia ravintoloissa. Viikkokin on loppuen lopuksi aika lyhyt aika, jos haluaa käydä useammassa paikassa syömässä.

– Ruokaviikot on myös hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan vegaaniseen ruokaan sisätiloissa. Itse päätapahtuma on kuitenkin vain yhden viikonlopun mittainen, Kiukas muistuttaa.

Aiempina vuosina Vegånia on kerännyt noin kymmenen tuhatta kävijää. Kiukas odottelee suunnilleen saman suuruista kävijämäärää myös tänä vuonna elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Vanhan suurtorin liepeille.

– Kahden vuoden perusteella näyttäisi siltä, että tällaiselle tapahtumalle on ollut tilaa kaupungin kesätarjonnassa. Olemme myös halunneet pitää Vegånian ajankohdan elokuun alussa, jotta tapahtuma tulee yleisölle tutuksi, Kiukas toteaa.

Ilkka Lappi

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Pyöräkaistan rakentaminen kaventaa ajokaistoja ja sulkee jalkakäytävän Puutarhakadulla

Pyöräkaistan rakentaminen kaventaa ajokaistoja ja sulkee jalkakäytävän Puutarhakadulla Käsityöläiskadun ja Koulukadun välillä maanantaista alkaen. Keskiviikosta alkaen liikennevalot ovat pois käytöstä Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun risteyksessä.

Facebook ja Airbnb taipuivat Euroopan komission ja kuluttajaviranomaisten vaatimuksiin

Airbnb ja Facebook ovat sitoutuneet muuttamaan sopimusehtojaan ja markkinointiaan EU:n kuluttajansuojalainsäädännön mukaisiksi. Komissio ja EU:n kuluttajansuojaviranomaiset, mukaan lukien Suomen kuluttaja-asiamies, ovat vuodesta 2018 neuvotelleet Facebookin ja Airbnb:n kanssa yritysten markkinoinnissa ja ehdoissa olevista puutteista.

Urheilu

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Valtteri Vesiaho siirtyy HJK:sta TPS-paitaan

Valtteri Vesiaho.

Jalkapallon Ykkösessä toisena oleva TPS on tehnyt kaksi siirtoa pelaajarintamalla. TPS saa kokonaan uuden vahvistuksen, kun keskuspuolustaja Valtteri Vesiaho siirtyy TPS-paitaan HJK:sta loppukauden kattavalla sopimuksella. Vastaavasti keskuspuolustaja ja puolustava keskikenttäpelaaja Jessy Lando jättää TPS:n kesken kauden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.