Kesäkukkien aika alkaa – perinteikkäät kasvit pitävät edelleen pintansa

Silja Lassila on seurannut kukka- ja puutarha-alan kehitystä  yli 30 vuoden ajan. Työssä parasta on hänen mukaansa se, että joka päivä oppii jotain uutta. Silja Lassila on seurannut kukka- ja puutarha-alan kehitystä yli 30 vuoden ajan. Työssä parasta on hänen mukaansa se, että joka päivä oppii jotain uutta. Kuva: Tiina Pitkänen

Auringon alettua hellästi hivellä meitä säteillään, ovat asiakkaat vallanneet puutarhamyymälät. Perinteikkään turkulaisen Viherlassilan perustaja Silja Lassilan mukaan nyt on oikea aika istuttaa kesäkukat. Kukat kannattaa kuitenkin siirtää ulos vasta yöpakkasten mentyä.

– Kesäkukkien valinnassa on olennaista huomioida niiden kasvupaikka sekä muistaa huolehtia hyvin kastelusta ja ravinteista. Erilaiset kukat vaativat ympäristöltään erilaisia asioita. Esimerkiksi perinteiset pelargoni ja samettikukka kestävät hyvin kuumuutta, kun taas vaikkapa ahkeraliisa ja hortensia tarvitsevat enemmän varjoa voidakseen hyvin.

Aloittelijoille sopiviksi kukiksi Lassila nimeää muun muassa miljoonakellon ja amppelimansikan. Ne ovat helppohoitoisia eivätkä hätkähdä pitempääkään kasteluväliä. Apuna kannattaa käyttää kastelupalloja ja lisäksi Lassila antaa neuvokkaan vinkin kotikutoisesta kastelutekniikasta, jota voi hyödyntää esimerkiksi matkojen aikana.

– Ylösalaisin käännetty juomapullo toimii hyvänä kastelijana, kun sen kääntää varovasti ylösalaisin ja laittaa pystysuoraan multaan kaivettuun koloon. Pullon suu on hyvä työntää tarpeeksi syvälle, jotta pullo pysyy pystyssä. Vesi valuu pullosta vähitellen multaan kosteuttaen kasvia tasaisesti.

Kesäkukkia on syytä myös lannoittaa riittävästi kasvun eri vaiheissa. . Kesäkukille on saatavissa esimerkiksi puutarhamyymälöistä erikoismultaa, jossa on kastelukiteitä kasvien vedensaannin helpottamiseksi ja myös luonnonmukaisia multia, joissa biohiili auttaa ravinteiden ja veden varastoinnissa.

Perinteiset kesäkukat säilyttävät vuodesta toiseen suosionsa. Tämän vuoden trendeinä kesäkukkien kasvattamisessa näkyy Silja Lassilan mukaan niittymäisyys ja mummolatyylin paluu. Eksotiikkaa haetaan esimerkiksi välimerellisistä oliivipuista ja eukalyptuksista. Lisäksi syötävien kasvien suosio lisääntyy jatkuvasti sillä ihmiset arvostavat niiden monikäyttöisyyttä ja hyödyllisyyttä.

Esimerkiksi orvokinkukkia, kehäkukkia ja laventelia voi napsia huoletta ruukuista lautaselle. Merkillepantava asia on myös värikkyyden lisääntyminen muoviruukkuvalikoimassa. Ruukkujen halutaan sulautuvan luontevasti sisustukseen.

– Kesäkukista muun muassa pelargoni, laventeli ja hortensia ovat hyviä talvehtijakasveja. Kasvi tulee totuttaa ulkoilmaan talven jälkeen vähitellen muutama tunti kerrallaan. Lämpöasteiden kivuttua yli 15 kasvit voi jättää pysyvästi ulos.

Viherlassila otti tänä vuonna käyttöön uuden ruukkujen kierrätyspalvelun. Itselle ylimääräisiksi jääneitä ruukkuja voi tuoda heille uusiokäyttöön. Tämä on eräs osoitus ympäristöystävällisyyden huomioimisesta, jota asiakkaat vaativat nykyään yhä enemmän.

– Ihmiset hakevat nykyään runsaasti ideoita istutuksiin sosiaalisesta mediasta. Myös meille esimerkiksi Instagram on tärkeä inspiraation lähde messujen ja tapahtumien lisäksi, Lassila kertoo.

Tiina Pitkänen

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.