Uuden Muotoilun Kevätmarket käynnistää Turku Design Festival -vuoden

Uuden Muotoilun Kevätmarket järjestetään tänä vuonna kaupunginteatterissa. Uuden Muotoilun Kevätmarket järjestetään tänä vuonna kaupunginteatterissa.

Uuden Muotoilun Yhdistys ry polkaisee käyntiin Turku Design Festival -vuoden ensi sunnuntaina 5. toukokuuta Uuden Muotoilun Kevätmarketissa. Tapahtumassa annetaan Turku Design Festival -tapahtumavuoden ensimmäinen #designhaaste ja esitellään tuore muotoiluosaamista kokoava Muotoilijapankki.fi-sivusto.

Uuden Muotoilun Kevätmarket on jo perinteinen muotoilutapahtuma, joka tänä vuonna valtaa uudet puitteet Turun kaupunginteatterissa 5. toukokuuta kello 11–17. Mukana on yli 30 muotoilijaa mukanaan kattava valikoima sisustustuotteita, vaatteita, asusteita, koruja sekä grafiikkaa ja taidetta. DJ Kulmisjärven soittolista pitää shoppailutunnelman katossa.

– Uuden Muotoilun Kevätmarket tarjoaa tuttuun tapaan läpileikkauksen kotimaiseen muotoiluun. Mukana on ihan tuoreita kasvoja ja designmerkkejä sekä tutumpien muotoilijoiden uudet mallistot. Kevätmarketista löytyy taatusti ainutlaatuiset ja vastuullisesti valmistetut lahjaideat äitienpäiväksi tai kevään ja kesän juhliin. Ja onhan tässä pitkän talven jälkeen itse kullakin hyvä syy hemmotella ihan itseäänkin kotimaisella muotoilulla!”, hehkuttaa tapahtuman tuottaja Ella Metsälä.

Uudistunut Turku Design Festival (TDF) on muotoiluun keskittyvä vuoden mittainen tapahtumakokonaisuus teemalla DESIGN TIME. Integrate, Challenge, Move. TDF-vuosi käynnistyy Uuden Muotoilu Kevätmarketissa ensimmäisellä designhaasteella ja TDF-sivuston julkaisulla. Festivaalivuosi huipentuu toukokuussa 2020 useamman päivän tapahtumakokonaisuuteen.

– TDF-vuoden tavoitteena on lähentää muotoilijoita, muotoilun kuluttajia ja muotoilusta hyötyviä organisaatioita. TDF luo keskustelua, herättää ja haastaa muotoilijat ja muotoilun kuluttajat miettimään, miten muotoilu arjessamme näkyy, mikä on hyvää muotoilua ja mitä juuri sinä tekisit paremmin, kertoo Uuden Muotoilun Yhdistyksen toiminnanjohtaja Emma Susi.

Kevätmarketissa pääsee tutustumaan Uuden Muotoilun Yhdistyksen uuteen muotoilun välityspalveluun eli Muotoilijapankkiin. Muotoilijapankki on muotoiluosaamista esittelevä sivusto, joka kokoaa yhteen paikkaan Uuden muotoilun yhdistyksen jäsenten osaamisen ja palvelut. Sivusto esittelee seitsemisenkymmentä muotoilijaa jaoteltuna toimialojen mukaan. Osaamista voi hakea myös vapaasanahaulla.

– Muotoilijapankki on Uuden Muotoilun Yhdistyksen tarjoama palvelu, jonka kohderyhmänä ovat muotoiluosaamisesta kiinnostuneet ja sitä tarvitsevat asiakkaat. Myös ne, jotka eivät vielä edes tiedä tarvitsevansa muotoiluosaamista. Tarkoituksena on siis yhdistää muotoiluosaaminen ja sen tarve, Susi summaa.

Muotoilijapankki on toteutettu Varsinais-Suomen liiton AIKO-rahoituksella, jonka tuella UMY aloitti viime vuoden toukokuussa muotoilun välitystoiminnan digitaalisen alustan kehittämisprojektin. Hanke päättyi helmikuun lopussa. Muotoilijapankkiin pääsee tutustumaan osoitteessa www.muotoilijapankki.fi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.