Puunpoltto on taitolaji – omakotitalojen puulämmityksellä korvataan yhden ydinvoimalan tuotanto

Kuva: Igor Vershinsky

Puulämmityksellä on suuri merkitys kotimaisessa lämmöntuotannossa. Luonnonvarakeskuksen mukaan pientaloissa käytettiin viime vuonna noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota polttopuuta. On laskettu, että jos puunpoltto lopetettaisiin talvikuukausina sähkölämmitteisissä taloissa joissa on tulisija, sähkön käyttö lisääntyisi yhdeksän prosenttia ja tuontisähkön tarve 41 prosenttia.

Sähkölämmitteisten omakotitalojen puulämmityksellä korvataan sähköenergian käyttöä jopa ydinvoimalan verran.

– Tulisija on ainoa lämmityslaite, joka toimii kaikissa olosuhteissa ja ilman sähköä. Puulämmitys on hiilineutraali lämmitysmuoto, ja puunpolton päästöjen määrä on pitkälti käyttäjän käsissä, Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen kuvailee.

Ilmastonmuutos on polttava puheenaihe, mutta Salmisen mukaan puunpoltossa kannetaan enemmän huolta päästöjen terveysvaikutuksista. Takkaa poltettaessa tulisi huomioida erityisesti elinympäristön ilmanlaatu. Käyttötapoja päivittämällä vanhoissa tulisijoissa voidaan päästä samaan lämmitystulokseen 30 prosenttia pienemmällä polttopuun kulutuksella ja puolet vähemmillä päästöillä.

– Takkaa poltettaessa tulee huomioida tulen ja savun väriä sekä tulisijan nokeentumista. Tulisijan lämpenemistä tarkkailemalla pääsee jyvälle oikeasta polttotavasta ja tulisijan yksilöllisistä ominaisuuksista, Salminen toteaa.

Yleisimmät takan poltossa tehtävät virheet ovat kostea tai epäpuhdas puu, liian suuret pesälliset, altasytytys sekä poltto liian suurella tai pienellä vedolla. Pienivetoinen kitupoltto luo runsaasti päästöjä ja nokittaa tulisijaa. Savukanaviin kertyvä noki heikentää takan varauskykyä ja lisää nokipalon riskiä.

Tulisijaa ei saa missään tapauksessa käyttää roskien polttoon, sillä haitallisten päästöjen lisäksi se pahentaa savu- ja hajuhaittoja.

– Väärillä polttotavoilla on suuri merkitys päästöjen syntymiseen. Piipusta tuleva musta tai kellertävä savu kielii päästöistä, jotka ovat palamattomia palokaasuja, joita ei saisi päästää taivaalle, Salminen neuvoo.

Warma-Uunit Oy on järjestänyt tai ollut mukana järjestämässä vuodesta 2012 jo yli sataa puunpolttokurssia, joilla opastetaan käyttäjiä oikeaoppiseen ja vähäpäästöiseen puunpolttoon. Osallistujia on ollut tuhansia, mikä osoittaa Salmisen mielestä, että valtakunnallisella panostuksella voitaisiin päästä merkittäviin päästövähennyksiin ja puuenergian säästöön. Hän toteaa puunpolton aiheuttamien haittojen olevan tutkimusten valossa kiistattomia, mutta ongelmien yleistäminen estää tulisijojen kannan uudistamista vähäpäästöisempään ja turvallisempaan suuntaan.

Puunpolton haittoja on verrattu Suomessa jopa liikenteen aiheuttamia haittoja suuremmiksi, mutta asiaan ei olla haettu konkreettisia ratkaisuja, joilla tuettaisiin puunpolttoa käyttäjien näkökulmasta.

– Valtakunnallinen vaikuttaminen olisi tärkeää, sillä oikein suunnatulla informaatiolla päästäisiin tuntuviin tuloksiin, Salminen vakuuttaa.

Saana Sjöblom

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.