Puunpoltto on taitolaji – omakotitalojen puulämmityksellä korvataan yhden ydinvoimalan tuotanto

Kuva: Igor Vershinsky

Puulämmityksellä on suuri merkitys kotimaisessa lämmöntuotannossa. Luonnonvarakeskuksen mukaan pientaloissa käytettiin viime vuonna noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota polttopuuta. On laskettu, että jos puunpoltto lopetettaisiin talvikuukausina sähkölämmitteisissä taloissa joissa on tulisija, sähkön käyttö lisääntyisi yhdeksän prosenttia ja tuontisähkön tarve 41 prosenttia.

Sähkölämmitteisten omakotitalojen puulämmityksellä korvataan sähköenergian käyttöä jopa ydinvoimalan verran.

– Tulisija on ainoa lämmityslaite, joka toimii kaikissa olosuhteissa ja ilman sähköä. Puulämmitys on hiilineutraali lämmitysmuoto, ja puunpolton päästöjen määrä on pitkälti käyttäjän käsissä, Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen kuvailee.

Ilmastonmuutos on polttava puheenaihe, mutta Salmisen mukaan puunpoltossa kannetaan enemmän huolta päästöjen terveysvaikutuksista. Takkaa poltettaessa tulisi huomioida erityisesti elinympäristön ilmanlaatu. Käyttötapoja päivittämällä vanhoissa tulisijoissa voidaan päästä samaan lämmitystulokseen 30 prosenttia pienemmällä polttopuun kulutuksella ja puolet vähemmillä päästöillä.

– Takkaa poltettaessa tulee huomioida tulen ja savun väriä sekä tulisijan nokeentumista. Tulisijan lämpenemistä tarkkailemalla pääsee jyvälle oikeasta polttotavasta ja tulisijan yksilöllisistä ominaisuuksista, Salminen toteaa.

Yleisimmät takan poltossa tehtävät virheet ovat kostea tai epäpuhdas puu, liian suuret pesälliset, altasytytys sekä poltto liian suurella tai pienellä vedolla. Pienivetoinen kitupoltto luo runsaasti päästöjä ja nokittaa tulisijaa. Savukanaviin kertyvä noki heikentää takan varauskykyä ja lisää nokipalon riskiä.

Tulisijaa ei saa missään tapauksessa käyttää roskien polttoon, sillä haitallisten päästöjen lisäksi se pahentaa savu- ja hajuhaittoja.

– Väärillä polttotavoilla on suuri merkitys päästöjen syntymiseen. Piipusta tuleva musta tai kellertävä savu kielii päästöistä, jotka ovat palamattomia palokaasuja, joita ei saisi päästää taivaalle, Salminen neuvoo.

Warma-Uunit Oy on järjestänyt tai ollut mukana järjestämässä vuodesta 2012 jo yli sataa puunpolttokurssia, joilla opastetaan käyttäjiä oikeaoppiseen ja vähäpäästöiseen puunpolttoon. Osallistujia on ollut tuhansia, mikä osoittaa Salmisen mielestä, että valtakunnallisella panostuksella voitaisiin päästä merkittäviin päästövähennyksiin ja puuenergian säästöön. Hän toteaa puunpolton aiheuttamien haittojen olevan tutkimusten valossa kiistattomia, mutta ongelmien yleistäminen estää tulisijojen kannan uudistamista vähäpäästöisempään ja turvallisempaan suuntaan.

Puunpolton haittoja on verrattu Suomessa jopa liikenteen aiheuttamia haittoja suuremmiksi, mutta asiaan ei olla haettu konkreettisia ratkaisuja, joilla tuettaisiin puunpolttoa käyttäjien näkökulmasta.

– Valtakunnallinen vaikuttaminen olisi tärkeää, sillä oikein suunnatulla informaatiolla päästäisiin tuntuviin tuloksiin, Salminen vakuuttaa.

Saana Sjöblom

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!