Rakennustyön tarkkailija on osakkaiden silminä

Talonrakennusteollisuus ry Turun aluepäällikkö Markku Leppälehto korostaa, ettei rakennustyön tarkkailijalla ole työnjohdollisia oikeuksia. Talonrakennusteollisuus ry Turun aluepäällikkö Markku Leppälehto korostaa, ettei rakennustyön tarkkailijalla ole työnjohdollisia oikeuksia. Kuva: Marttiina Sairanen

Asuntokauppalain mukaan asunto-osakeyhtiön osakkailla on oikeus hankkia rakennustyön tarkkailija, joka valvoo tulevan kerros- tai rivitalon rakentamista. Tarkkailija huolehtii aikataulun, työtapojen, käytettävien materiaalien ja muiden työmaahan liittyvien seikkojen sujuvan sopimuksien ja kauppakirjojen mukaan, jotka asunto-osakeyhtiö ja rakennusurakoitsija ovat keskenään tehneet.

Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen aluepäällikkö Markku Leppälehdon mukaan rakennustyön tarkkailijan valitsevat osakkaat, jotka ovat jo ostaneet asunnon tulevasta talosta.

– Tarkkailijalla ei ole työnjohto-oikeuksia ja hän ei saa esittää muutosehdotuksia. Osakeyhtiömuotoisissa isoissa rakennustöissä on aina myös vastaava työnjohtaja, joka on urakoitsijalla töissä. Rakennustyön tarkkailijan palkkaamisesta päätetään osakkeenostajien kokouksessa, jonka perustajaurakoitsija kutsuu koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty, Leppälehto täsmentää.

Rakennustyön tarkkailijoita käytetään melko harvoin. Leppälehto arvelee syyksi säästeliäisyyden rahankäytössä ja sen, että osakkeenostajien kokouksen osallistujat ovat yleensä ennestään tuntemattomia keskenään.

Rakennustyön tarkkailija saa palkkionsa työmaan urakoitsijalta, mutta asunto-osakeyhtiön osakkaat toimivat lopullisena rahoittajana maksaen tarkkailijan palkkiosumman urakoitsijalle myöhemmin takaisin.

Talonrakennusteollisuus ry:n vastaavan lakimiehen Ville Wartiovaaran mukaan osakkailla riittää valinnanvaraa tarkkailijaa valitessa.

– Asuntokauppalaki ei rajoita tai aseta tarkkoja vaatimuksia sille, kuka voi olla rakennustyön tarkkailija. Hänellä pitää kuitenkin olla ammattipätevyys tehtävään, Wartiovaara mainitsee.

Taloyhtiön osakkaat hakevat rakennustyön tarkkailijan usein konsulttiyrityksen kautta.

Wartiovaara ei ole kohdannut tapausta, jossa taloyhtiön osakkaiden ja pääurakoitsijan välinen riita olisi edennyt käräjäoikeuteen asti rakennustyön tarkkailijan toimiessa mukana projektissa.

Rakennustyön tarkkailijana itsekin toiminut Talonrakennusteollisuus ry:n Uudenmaan aluepäällikkö Hannu Mäkinen näkee tarkkailijan työpanoksen tärkeänä työn etenemisen kannalta, kun hommat eivät mene putkeen.

– Tarkkailija toimii mahdollisissa ongelmatilanteissa osakkaiden ja urakoitsijan välillä niin, että pääurakoitsija vastaa virheestä eivätkä puurot ja vellit mene sekaisin osakkaiden keskuudessa. Perisuomalainen ongelma rakentamisessa on se, että kaikki ovat viisaita ja neuvovat toisiaan, mutta ongelmien edessä kukaan ei kanna vastuuta, Mäkinen pohtii.

Rakennustyön tarkkailijoiden käytössä löytyy Mäkisen mukaan alueellisia eroja.

– Turussa ja maakunnissa tarkkailijoiden käyttö on vähäisempää, kuin pääkaupunkiseudulla. Täälläkään se ei ole kovin yleistä, Mäkinen lisää.

Aleksi Mäkelä

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.