Rakennustyön tarkkailija on osakkaiden silminä

Talonrakennusteollisuus ry Turun aluepäällikkö Markku Leppälehto korostaa, ettei rakennustyön tarkkailijalla ole työnjohdollisia oikeuksia. Talonrakennusteollisuus ry Turun aluepäällikkö Markku Leppälehto korostaa, ettei rakennustyön tarkkailijalla ole työnjohdollisia oikeuksia. Kuva: Marttiina Sairanen

Asuntokauppalain mukaan asunto-osakeyhtiön osakkailla on oikeus hankkia rakennustyön tarkkailija, joka valvoo tulevan kerros- tai rivitalon rakentamista. Tarkkailija huolehtii aikataulun, työtapojen, käytettävien materiaalien ja muiden työmaahan liittyvien seikkojen sujuvan sopimuksien ja kauppakirjojen mukaan, jotka asunto-osakeyhtiö ja rakennusurakoitsija ovat keskenään tehneet.

Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen aluepäällikkö Markku Leppälehdon mukaan rakennustyön tarkkailijan valitsevat osakkaat, jotka ovat jo ostaneet asunnon tulevasta talosta.

– Tarkkailijalla ei ole työnjohto-oikeuksia ja hän ei saa esittää muutosehdotuksia. Osakeyhtiömuotoisissa isoissa rakennustöissä on aina myös vastaava työnjohtaja, joka on urakoitsijalla töissä. Rakennustyön tarkkailijan palkkaamisesta päätetään osakkeenostajien kokouksessa, jonka perustajaurakoitsija kutsuu koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty, Leppälehto täsmentää.

Rakennustyön tarkkailijoita käytetään melko harvoin. Leppälehto arvelee syyksi säästeliäisyyden rahankäytössä ja sen, että osakkeenostajien kokouksen osallistujat ovat yleensä ennestään tuntemattomia keskenään.

Rakennustyön tarkkailija saa palkkionsa työmaan urakoitsijalta, mutta asunto-osakeyhtiön osakkaat toimivat lopullisena rahoittajana maksaen tarkkailijan palkkiosumman urakoitsijalle myöhemmin takaisin.

Talonrakennusteollisuus ry:n vastaavan lakimiehen Ville Wartiovaaran mukaan osakkailla riittää valinnanvaraa tarkkailijaa valitessa.

– Asuntokauppalaki ei rajoita tai aseta tarkkoja vaatimuksia sille, kuka voi olla rakennustyön tarkkailija. Hänellä pitää kuitenkin olla ammattipätevyys tehtävään, Wartiovaara mainitsee.

Taloyhtiön osakkaat hakevat rakennustyön tarkkailijan usein konsulttiyrityksen kautta.

Wartiovaara ei ole kohdannut tapausta, jossa taloyhtiön osakkaiden ja pääurakoitsijan välinen riita olisi edennyt käräjäoikeuteen asti rakennustyön tarkkailijan toimiessa mukana projektissa.

Rakennustyön tarkkailijana itsekin toiminut Talonrakennusteollisuus ry:n Uudenmaan aluepäällikkö Hannu Mäkinen näkee tarkkailijan työpanoksen tärkeänä työn etenemisen kannalta, kun hommat eivät mene putkeen.

– Tarkkailija toimii mahdollisissa ongelmatilanteissa osakkaiden ja urakoitsijan välillä niin, että pääurakoitsija vastaa virheestä eivätkä puurot ja vellit mene sekaisin osakkaiden keskuudessa. Perisuomalainen ongelma rakentamisessa on se, että kaikki ovat viisaita ja neuvovat toisiaan, mutta ongelmien edessä kukaan ei kanna vastuuta, Mäkinen pohtii.

Rakennustyön tarkkailijoiden käytössä löytyy Mäkisen mukaan alueellisia eroja.

– Turussa ja maakunnissa tarkkailijoiden käyttö on vähäisempää, kuin pääkaupunkiseudulla. Täälläkään se ei ole kovin yleistä, Mäkinen lisää.

Aleksi Mäkelä

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!