Viileämpi koti auringonsuojalaseilla

Auringonsuojalasi on kalliimpi, mutta kodin mukavuutta lisäävä vaihtoehto. Auringonsuojalasi on kalliimpi, mutta kodin mukavuutta lisäävä vaihtoehto. Kuva: Pihla

Auringonsuojatut ikkunat päästävät kokonaisläpäisyä tarkasteltaessa 40 prosenttia vähemmän aurinkoenergiaa, kuin tavallisen selektiivi-ikkunan lasi. Talo säilyy näin viileänä kuumallakin säällä.

Kodin sisustusta suunniteltaessa auringonsuojalaseilla on mahdollista käyttää suurempia ikkunapintoja avaran tunnelmaa haettaessa.

Auringonsuojalasin tehokkaan lämmöneristyksen ansiosta se auttaa pitämään myös kodin energiakustannuksia kurissa vähentämällä viilentämisen tarvetta kesällä.

Pihlan valmistamia ikkunoita Turun seudulla myyvän Länsirannikon Ikkunat ja Ovet Oy:n myyntiedustaja Jari Laurilan mukaan auringonsuojalasit eivät ole aivan uusi juttu, mutta viime kesän paahtava hellejakso lisäsi niiden markkinointia ja sen myötä myös myyntimenekki kasvoi.

– En ollut myynyt auringonsuojalaseja kolmeen vuoteen yhtään, mutta tänä vuonna olen myynyt niitä jo kolmeen kohteeseen. Auringonsuojalaseille on kasvava markkinarako. Ihmiset haluavat selkeästi suurempia ikkunoita muun muassa olohuoneeseen. Auringonsuojapinnoite suodattaa 70 prosenttia UV-säteilystä, joten lämpöä ei pääse juurikaan sisätiloihin, Laurila kuvailee.

Auringonsuojapinnalla varustettu ikkuna maksaa noin 30 euroa lasineliötä kohden enemmän, kuin tavallinen ikkunalasi.

Laurila sanoo, että auringonsuojalaseja käytetään pääasiassa omakotitalojen asumismukavuuden edistämiseen. Suurissa julkisissa laitoksissa, palvelu- ja harrastetiloissa ilmastointijärjestelmä hoitaa yleensä yksinään kiinteistön viileänä pysymisen.

Auringonsuojattuja ikkunoita suositellaan erityisesti rakennuksen etelä- ja länsipäätyihin, jossa ne estävät korkealta paistavan iltapäiväauringon tuoman kuumuuden vaikutukset.

Pesemisen määrältä, haasteellisuudelta tai muilta kunnossapidon vaatimuksilta auringonsuojalasi ei eroa tavallisesta selektiivi-ikkunasta. Sen elinkaarikustannukset ovat näin ollen hyvin vaatimattomat.

Auringonsuojan tuova pinnoituskäsittely ei lisää lasin naarmuherkkyyttä, joten pintoja voi käsitellä huoletta samalla tavalla, kuin tavallista selektiivilasia. Auringonsuojalasin polttovaiheessa tehtävä suojapinta sijaitsee lämpölasielementin sisällä.

Auringonsuojalasit voidaan jakaa kahteen koulukuntaan, heijastaviin ja absorboiviin eli valoa imeviin. Absorboivat auringonsuojalasit ovat kuitenkin toistaiseksi ostopäätöksen ainoana vaihtoehtona, jos ikkunoitaan ei halua hankkia ulkomailta asti.

– Suomesta ei saa vielä peililasia, joista näkee sisäpuolelta läpi, mutta ulkoa ei sisälle. Olen ihmetellyt paljon, miksi sitä ei tehdä. Heijastava olisi hyvin asiakasystävällinen antaen intiimisuojaa, koska niissä ei tarvita sälekaihtimia tai verhoja. Olen tiedustellut asiaa lasitehtaalta, mutta vastauksia ei ole oikein tullut. Mieleeni tulee arvioksi se, että hinta voi nousta niiden kohdalla liian paljon, Laurila pohtii.

Aleksi Mäkelä

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!