Älä unohda säännöllistä lattioiden puhdistamista

Lattia pysyy hyväkuntoisena pidempään, kun huomiota kiinnitetään säännölliseen puhdistukseen, sisääntulon suunnitteluun, lian pysäyttämiseen ja nopeaan tahranpoistoon. Lattia pysyy hyväkuntoisena pidempään, kun huomiota kiinnitetään säännölliseen puhdistukseen, sisääntulon suunnitteluun, lian pysäyttämiseen ja nopeaan tahranpoistoon. Kuva: South Agency

Lattioiden puhdistustarve on aina kotikohtaista. KiiltoClean Oy:n ammattipuhtauden ja -hygienian asiantuntija Päivi-Leena Salviander suosittelee suunnittelemaan sisääntulon siten, että lika voidaan pysäyttää jo ovelle esimerkiksi sisäänkäyntimatoilla ja kenkien riisumisella.

– Kerrostalossa asuntoon kantautuu likaa vähemmän kuin omakotitalossa, johon tullaan sisään vaikka hiekkapihalta. Pikkulapsi- ja eläinperheissä sotkua on luonnollisesti enemmän kuin aikuisten taloudessa, Salviander kuvailee.

Hänen oma nyrkkisääntönsä on se, että lattiat pyyhitään, kun niissä on näkyvää likaa. Säännöllisesti tapahtuvan siivouksen menetelmiksi riittävät imurointi ja pyyhintämenetelmät. Irtolika kannattaa poistaa joko imuroimalla tai kuiva- tai nihkeäpyyhkimällä pinnat ainakin kerran viikossa.

– Nihkeäpyyhintä sopii pölyn, kuivan irtolian ja kevyesti kiinnittyneiden tahrojen poistamiseen. Kosteapyyhintä on oikea menetelmä, jos pinnoilla on paljon tahroja ja kiinnittynyttä likaa, Salviander selventää.

Hän suosittelee lattioiden pyyhintään mikrokuituisia tuotteita, jotka ovat konepestäviä. Siivousvälineen työleveys kannattaa suhteuttaa kodin tilojen kokoon. Vaihtomoppeja olisi hyvä olla muutama, koska vain puhtailla välineillä tulee puhdasta jälkeä.

Salviander kertoo, että kattava kodinsiivous sujuu muutamalla hyvällä puhdistusaineella. Runsaasti vaahtoavat käsiastianpesuaineet eivät sen sijaan ole optimaalisia kodin pinnoille.

– Kannattaa valita monikäyttöisiä, ympäristömyönteisiä ja vastuullisesti valmistettuja kotimaisia tuotteita. Jokaiselle lattiamateriaalille tai pinnalle ei tarvita omaa puhdistusainetta.

Neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine puhdistaa puu-, parketti- ja laminaattilattiat, luonnonkivilattiat ja keraamiset laatat sekä linoleumi-, muovi- ja korkkipinnat. Emäksisiä tuotteita tarvitaan kodin kosteiden tilojen keraamisten laattojen rasvalian irrotukseen. Kalkkisaostumien ehkäisyyn ja poistoon sen sijaan tarvitaan happamia puhdistusaineita. Runsas vedenkäyttö ja liian voimakkaat liuokset tai puhdistusaineiden yliannostelu eivät ole tarkoituksenmukaisia säännöllisessä siivouksessa.

Hoitoaineet hoitavat lattiapintoja kevyesti ja tasoittavat kulutuksen aiheuttamia jälkiä. Hoitoaineet soveltuvat hyvin muun muassa puu-, parketti-, linoleumi- ja muovipinnoille.

Luonnonkivilattiat ja keraamiset laatat kestävät hyvin erilaisia kemikaaleja ja mekaanista rasitusta. Nämä materiaalit saattavat kuitenkin olla huokoisia, jolloin suojaus kivisuoja-aineella on tarpeen. Vaha ei sovellu keraamisille laatoille, mutta on sopiva vaihtoehto joillekin luonnonkiville. Suojaus ehkäisee lian imeytymistä ja sitä kautta helpottaa pintojen puhtaanapitoa.

– Lattioiden suojauksia miettiessä kannattaa aina varmistaa, mikä lattiamateriaali on kyseessä ja mitä valmistaja ohjeistaa sen suojaamisesta. Apua kannattaa herkästi kysyä ammattilaiselta, jos jokin mietityttää, Salviander ohjeistaa.

Linnea Lahtinen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.