Älä unohda säännöllistä lattioiden puhdistamista

Lattia pysyy hyväkuntoisena pidempään, kun huomiota kiinnitetään säännölliseen puhdistukseen, sisääntulon suunnitteluun, lian pysäyttämiseen ja nopeaan tahranpoistoon. Lattia pysyy hyväkuntoisena pidempään, kun huomiota kiinnitetään säännölliseen puhdistukseen, sisääntulon suunnitteluun, lian pysäyttämiseen ja nopeaan tahranpoistoon. Kuva: South Agency

Lattioiden puhdistustarve on aina kotikohtaista. KiiltoClean Oy:n ammattipuhtauden ja -hygienian asiantuntija Päivi-Leena Salviander suosittelee suunnittelemaan sisääntulon siten, että lika voidaan pysäyttää jo ovelle esimerkiksi sisäänkäyntimatoilla ja kenkien riisumisella.

– Kerrostalossa asuntoon kantautuu likaa vähemmän kuin omakotitalossa, johon tullaan sisään vaikka hiekkapihalta. Pikkulapsi- ja eläinperheissä sotkua on luonnollisesti enemmän kuin aikuisten taloudessa, Salviander kuvailee.

Hänen oma nyrkkisääntönsä on se, että lattiat pyyhitään, kun niissä on näkyvää likaa. Säännöllisesti tapahtuvan siivouksen menetelmiksi riittävät imurointi ja pyyhintämenetelmät. Irtolika kannattaa poistaa joko imuroimalla tai kuiva- tai nihkeäpyyhkimällä pinnat ainakin kerran viikossa.

– Nihkeäpyyhintä sopii pölyn, kuivan irtolian ja kevyesti kiinnittyneiden tahrojen poistamiseen. Kosteapyyhintä on oikea menetelmä, jos pinnoilla on paljon tahroja ja kiinnittynyttä likaa, Salviander selventää.

Hän suosittelee lattioiden pyyhintään mikrokuituisia tuotteita, jotka ovat konepestäviä. Siivousvälineen työleveys kannattaa suhteuttaa kodin tilojen kokoon. Vaihtomoppeja olisi hyvä olla muutama, koska vain puhtailla välineillä tulee puhdasta jälkeä.

Salviander kertoo, että kattava kodinsiivous sujuu muutamalla hyvällä puhdistusaineella. Runsaasti vaahtoavat käsiastianpesuaineet eivät sen sijaan ole optimaalisia kodin pinnoille.

– Kannattaa valita monikäyttöisiä, ympäristömyönteisiä ja vastuullisesti valmistettuja kotimaisia tuotteita. Jokaiselle lattiamateriaalille tai pinnalle ei tarvita omaa puhdistusainetta.

Neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine puhdistaa puu-, parketti- ja laminaattilattiat, luonnonkivilattiat ja keraamiset laatat sekä linoleumi-, muovi- ja korkkipinnat. Emäksisiä tuotteita tarvitaan kodin kosteiden tilojen keraamisten laattojen rasvalian irrotukseen. Kalkkisaostumien ehkäisyyn ja poistoon sen sijaan tarvitaan happamia puhdistusaineita. Runsas vedenkäyttö ja liian voimakkaat liuokset tai puhdistusaineiden yliannostelu eivät ole tarkoituksenmukaisia säännöllisessä siivouksessa.

Hoitoaineet hoitavat lattiapintoja kevyesti ja tasoittavat kulutuksen aiheuttamia jälkiä. Hoitoaineet soveltuvat hyvin muun muassa puu-, parketti-, linoleumi- ja muovipinnoille.

Luonnonkivilattiat ja keraamiset laatat kestävät hyvin erilaisia kemikaaleja ja mekaanista rasitusta. Nämä materiaalit saattavat kuitenkin olla huokoisia, jolloin suojaus kivisuoja-aineella on tarpeen. Vaha ei sovellu keraamisille laatoille, mutta on sopiva vaihtoehto joillekin luonnonkiville. Suojaus ehkäisee lian imeytymistä ja sitä kautta helpottaa pintojen puhtaanapitoa.

– Lattioiden suojauksia miettiessä kannattaa aina varmistaa, mikä lattiamateriaali on kyseessä ja mitä valmistaja ohjeistaa sen suojaamisesta. Apua kannattaa herkästi kysyä ammattilaiselta, jos jokin mietityttää, Salviander ohjeistaa.

Linnea Lahtinen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!