Paperiset asunto-osakeyhtiökirjat siirtyivät historiaan

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen porukka piti ajankohtaiskatsauksen taloyhtiöiden lakimuutoksista maaliskuussa. Kuvassa neuvontainsinööri Matts Almgrén (vas.), talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen, lakimies Sanna-Mari Mannila sekä toiminnanjohtaja Juuso Kallio Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen porukka piti ajankohtaiskatsauksen taloyhtiöiden lakimuutoksista maaliskuussa. Kuvassa neuvontainsinööri Matts Almgrén (vas.), talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen, lakimies Sanna-Mari Mannila sekä toiminnanjohtaja Juuso Kallio Kuva: Minna Saarinen

Huoneistotietojärjestelmää koskeva laki tuli voimaan 1.1.2019. Vanhat yhtiöt ovat voineet siirtää osakeluettelon ylläpidon näin Maanmittauslaitokselle 1.5.2019 alkaen. Mutta mitä tämä tarkoittaa?

Maanmittauslaitos pitää jatkossa taloyhtiön sijaan yllä rekisteriä osakekirjoista, ja rekisteri on jatkossa sähköinen. Kaupparekisterimerkinnät kannattaakin laittaa ajan tasalle.

Uudet taloyhtiöt tullaan nyt perustamaan ainoastaan digitaalisesti.

Vanhojen taloyhtiöiden osalta siirtyminen sähköiseen järjestelmään tapahtuu vaiheittain, siirtymäajalla 1.5.2019–31.12.2022. Osakeluettelon siirrossa kannattaa Maanmittauslaitoksen mukaan kuitenkin vielä odottaa, sillä sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu otetaan käyttöön taloyhtiöille lokakuussa.

– Vaikka paperisista osakekirjoista luovutaan, ei niitä tule vielä missään tapauksessa hukata tai hävittää: niitä voi tarvita esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä. Osakekirjat toimitetaan mitätöitäviksi Maanmittauslaitokselle vasta, kun osakas ensimmäisen kerran hakee omistuksensa kirjausta sähköiseen osakerekisteriin, lakimies Sanna-Mari Mannila Varsinais-Suomen Kiinteistöliitosta terävöittää.

Saantojen selvittäminen tapahtuu jatkossa Maanmittauslaitoksen toimesta. Yhtiökokouskutsu lähetetään Maanmittauslaitokselta saatavaan osoitteeseen. Yhtiöjärjestysmuutokset tehdään sähköisesti, kun osakeluettelon ylläpito on siirretty Maanmittauslaitokselle. Samalla yhtiöjärjestys rakenteistaan.

Osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon vaiheittain: niin omistuksen vaihto kuin vapaaehtoinen panttauskin. Lunastustilanteissa Maanmittauslaitos taas ilmoittaa yhtiölle osakkeen siirtymisestä ja merkitsee omistusoikeuden sekä tiedon lunastusmenettelystä.

Jos osaketta ei rekisteröidä sähköiseksi kymmenen vuoden kuluessa, ei osakkaalla ole oikeutta osallistua yhtiökokoukseen. Osakeluettelo on yhä julkinen, ja oikeus tietoihin säilyy ennallaan. Osakehuoneistorekisteriin kirjatut osakeluettelon omistajatiedot nauttivat julkista luotettavuutta. Kannattaa muistaa, että isännöitsijäntodistuksessa tulee olla tieto siitä, onko osakeluettelon ylläpito siirretty Maanmittauslaitokselle. Nimenomaisen huoneiston kohdalta on oltava myös siitä, ovatko huoneiston osakkeet siirretty rekisteriin.

Juuri nyt taloyhtiöiden kannattaa erityisesti saattaa kaupparekisteritiedot ajan tasalle, sillä osakeluettelon ylläpidon siirto ei onnistu muuten. Taloyhtiön pitää saattaa myös osakeluettelotiedot ajan tasalle, jolloin esimerkiksi kaupanteko helpottuu.

Suositellaan, että taloyhtiöt myös suosittaisivat osakkaita selvittämään osakekirjojen sijaintia ja kannustaa säilyttämään arvopaperit luotettavalla tavalla. Taloyhtiön kannattaa myös seurata aktiivisesti myös viestintää asiasta kuluvan vuoden ajan.

Asunto-osakeyhtiölain muutos niin sanotusta purkavasta uusrakentamisesta on ollut voimassa 1.3.2019 alkaen. Kiinteistöliitto on tarkistanut lisäksi tulkintaansa vastuunjaosta kunnossapitovelvoitteiden osalta. Vastuunjakoa esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien ja pesualtaiden hajulukkojen vaihdosta on nyt siirretty osakkaalta taloyhtiön vastuulle.

Minna Saarinen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.