Paperiset asunto-osakeyhtiökirjat siirtyivät historiaan

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen porukka piti ajankohtaiskatsauksen taloyhtiöiden lakimuutoksista maaliskuussa. Kuvassa neuvontainsinööri Matts Almgrén (vas.), talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen, lakimies Sanna-Mari Mannila sekä toiminnanjohtaja Juuso Kallio Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen porukka piti ajankohtaiskatsauksen taloyhtiöiden lakimuutoksista maaliskuussa. Kuvassa neuvontainsinööri Matts Almgrén (vas.), talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen, lakimies Sanna-Mari Mannila sekä toiminnanjohtaja Juuso Kallio Kuva: Minna Saarinen

Huoneistotietojärjestelmää koskeva laki tuli voimaan 1.1.2019. Vanhat yhtiöt ovat voineet siirtää osakeluettelon ylläpidon näin Maanmittauslaitokselle 1.5.2019 alkaen. Mutta mitä tämä tarkoittaa?

Maanmittauslaitos pitää jatkossa taloyhtiön sijaan yllä rekisteriä osakekirjoista, ja rekisteri on jatkossa sähköinen. Kaupparekisterimerkinnät kannattaakin laittaa ajan tasalle.

Uudet taloyhtiöt tullaan nyt perustamaan ainoastaan digitaalisesti.

Vanhojen taloyhtiöiden osalta siirtyminen sähköiseen järjestelmään tapahtuu vaiheittain, siirtymäajalla 1.5.2019–31.12.2022. Osakeluettelon siirrossa kannattaa Maanmittauslaitoksen mukaan kuitenkin vielä odottaa, sillä sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu otetaan käyttöön taloyhtiöille lokakuussa.

– Vaikka paperisista osakekirjoista luovutaan, ei niitä tule vielä missään tapauksessa hukata tai hävittää: niitä voi tarvita esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä. Osakekirjat toimitetaan mitätöitäviksi Maanmittauslaitokselle vasta, kun osakas ensimmäisen kerran hakee omistuksensa kirjausta sähköiseen osakerekisteriin, lakimies Sanna-Mari Mannila Varsinais-Suomen Kiinteistöliitosta terävöittää.

Saantojen selvittäminen tapahtuu jatkossa Maanmittauslaitoksen toimesta. Yhtiökokouskutsu lähetetään Maanmittauslaitokselta saatavaan osoitteeseen. Yhtiöjärjestysmuutokset tehdään sähköisesti, kun osakeluettelon ylläpito on siirretty Maanmittauslaitokselle. Samalla yhtiöjärjestys rakenteistaan.

Osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon vaiheittain: niin omistuksen vaihto kuin vapaaehtoinen panttauskin. Lunastustilanteissa Maanmittauslaitos taas ilmoittaa yhtiölle osakkeen siirtymisestä ja merkitsee omistusoikeuden sekä tiedon lunastusmenettelystä.

Jos osaketta ei rekisteröidä sähköiseksi kymmenen vuoden kuluessa, ei osakkaalla ole oikeutta osallistua yhtiökokoukseen. Osakeluettelo on yhä julkinen, ja oikeus tietoihin säilyy ennallaan. Osakehuoneistorekisteriin kirjatut osakeluettelon omistajatiedot nauttivat julkista luotettavuutta. Kannattaa muistaa, että isännöitsijäntodistuksessa tulee olla tieto siitä, onko osakeluettelon ylläpito siirretty Maanmittauslaitokselle. Nimenomaisen huoneiston kohdalta on oltava myös siitä, ovatko huoneiston osakkeet siirretty rekisteriin.

Juuri nyt taloyhtiöiden kannattaa erityisesti saattaa kaupparekisteritiedot ajan tasalle, sillä osakeluettelon ylläpidon siirto ei onnistu muuten. Taloyhtiön pitää saattaa myös osakeluettelotiedot ajan tasalle, jolloin esimerkiksi kaupanteko helpottuu.

Suositellaan, että taloyhtiöt myös suosittaisivat osakkaita selvittämään osakekirjojen sijaintia ja kannustaa säilyttämään arvopaperit luotettavalla tavalla. Taloyhtiön kannattaa myös seurata aktiivisesti myös viestintää asiasta kuluvan vuoden ajan.

Asunto-osakeyhtiölain muutos niin sanotusta purkavasta uusrakentamisesta on ollut voimassa 1.3.2019 alkaen. Kiinteistöliitto on tarkistanut lisäksi tulkintaansa vastuunjaosta kunnossapitovelvoitteiden osalta. Vastuunjakoa esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimien ja pesualtaiden hajulukkojen vaihdosta on nyt siirretty osakkaalta taloyhtiön vastuulle.

Minna Saarinen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!