Pioni huokuu isoäidin nostalgiaa – kauden trendiperenna on helppo vaihtoehto ruusulle

– Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, kertoo Tuula Uusi-Honko. – Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, kertoo Tuula Uusi-Honko. Kuva: Minna Saarinen

Pioni sopii myös saariston olosuhteisiin mainiosti, kunhan valitsee lajikkeen ja istutuspaikan oikein. Kiinanpioni kestää saaristossa parhaiten, joskin ikisuosikki, ”isoäidin pioni” Sarah Bernhardt pitää aina pintansa suosituimpana lajikkeena.

Paras paikka kasvattaa pionia on hieman enemmän sisämaassa, mutta jos liikaa kosteutta ei ole maassa, on pioni todella helppohoitoinen ja kaunis pihakasvi. Kun tehdään kunnon istutuspaikka sekä kohopenkki, salaojitetaan tai rakennetaan rinne, pioni kasvaa hyvin.

– Kunnollinen penkin pohjustaminen on pionin kohdalla tärkeintä. Sen jälkeen kasvia ei oikeastaan tarvitse edes hoitaa, ei edes kastella, ellei kesä ole aivan poikkeuksellisen kuiva, kertoo yrittäjä Tuula Uusi-Honko Pionien koti Oy:sta Taivassalosta.

Uusi-Honko opastaa asiakkaitaan aina, miten ja mille syvyydelle pioni istutetaan.

– Kiinan- eli jalopionit eli perinteisimmät pionit ovat saaristossakin hyvin kestäviä, vaikka saaristo onkin perinteisesti aavistuksen märkää aluetta pionille. Nämä ovat kuitenkin vahvimmat pionilajikkeet, ja sopivat joka puolelle Turun seutua aivan erinomaisesti.

Liika kosteus on ainoa, joka voi tuhota pionin. Saaristossa voi olla kallioista tai olla puita liian lähellä, mutta asian voi ratkaista tekemällä kohopenkin. Pioni on äärimmäisen helppohoitoinen, ja hyvin näyttävä. Kun istuttamisen tekee huolella ja perustaa paikan hyvin, ei mitään erityistä tarvitse tehdä.

Pioni on trendi nykyaikana, sillä moni muistaa kasvin vielä äidiltä tai isoäidiltä. Nyt halutaan samaa, mitä heilläkin oli. Tällä hetkellä onkin nostalgiatrendi. Pionin voi istuttaa aivan lähiaikoina. Heti, kun maa on niin sula, että sitä pääsee möyhimään, pionin voi istuttaa. Pioni sopiikin erinomaisesti äitienpäivälahjaksi.

Pionin sesonki alkaa juuri nyt, kun maaperä alkaa sulaa. Taivassalossakin uusissa pioneissa on jo kärjet ylhäällä. Toukokuun alku on aivan varmaa aikaa jo, viimeistään silloin pionia pääsee istuttamaan.

Taivassalolaisyrityksellä on valikoimissaan noin 150 eri pionilajiketta, joskin hieman muutakin kesäkukkaa tai yrttejä. Yksi yrityksen linjaus on lisätä pionien tunnettuutta sekä selventää pionin kasvatukseen liittyviä myyttejä.

– Yritys alkoi isäni toimesta 1995, ja olemme erikoistuneet pioneihin. Aikanaan isäni muutti vanhalle kauppapuutarhalle ja aloitti toiminnan siellä. Yrityksellämme on näytemaita, jossa pionit näkee istutettuna.

Ennen istuttamista helpoin ratkaisu on pitää taimet ulkona, ja nostaa pionikassi vain pakkasyöksi sisälle, kunnes maaperä on möyhimiskelpoista.

– Erittäin hauska asia on, että muoti vaikuttaa meidänkin myyntiimme. Jonain vuonna menee vaikkapa valkoisia paljon. Mutta Sarah Bernhardt on ikisuosikki. Pioni on tullut itse asiassa suositummaksi ruusun kustannuksella, sillä se on monia ruusuja kestävämpi ja helppohoitoisempi, mutta yhtä näyttävä, Uusi-Honko tietää.

Minna Saarinen

Pionit ovat näyttäviä. Pionit ovat näyttäviä. Kuva: Sbytovamn

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Alusturvallisuuteen liittyvät uudistukset valmistuvat

Matkustaja-alusturvallisuuteen liittyvä lakiuudistus valmistuu, kun kokonaisuuteen liittyviä asetuksia täsmennetään ja selkeytetään.

Suvivirsi kutsuu Tuomiokirkontorille

Suvivirsi Turun murteella herätti viime vuonna hilpeyttä yleisössä.

Suvivirsi on aloittanut suomalaisten kesän jo useamman sukupolven ajan. Tänä vuonna sitä pääsee laulamaan Tuomiokirkontorille seurakuntien yhteiseen Suvivirsikirkkoon helatorstaina 30. toukokuuta kello 12.

Poliisi narautti kortittoman kuskin Eteläkaarella, jäi kiinni 23. kerran vuoden aikana

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 18.30 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Pihakirppis Yli-Maarian seurakuntatalolla

Retroesineet ovat kirpputorien vetonauloja.

Yli-Maarian seurakuntatalolla järjestetään sunnuntaina 19. toukokuuta kello 10–13 jo perinteeksi muodostunut keväinen pihakirppis. Paikalle voi tulla sekä tekemään löytöjä että myymään itselle tarpeettomia tavaroita.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!