Kiinnostus Turun keskustaa kohtaan lisääntynyt

KOP-Kolmio on käynyt läpi ison remontin. KOP-Kolmio on käynyt läpi ison remontin. Kuva: Riitta Salmi

Turun keskustan tunnetun maamerkin KOP-Kolmion neljää kerrosta koskeva remontti valmistuu toukokuun alussa, ja uudet vuokralaiset muuttavat taloon. Tilojen uudistaminen kuitenkin jatkuu vielä, sillä kiinteistöön muuttaa ensi vuonna muun muassa Turun kaupungin ja Kelan uusi palvelupiste. Se voi tuoda jopa 2 000 päivittäistä lisäkäyttäjää taloon. Turun keskustan keskeneräisyys ei ole vähentänyt toimitiloista kiinnostuneiden määrää.

– Oikeastaan päinvastoin, kaikkien meneillään olevien uudistusten takia keskusta kiinnostaa taas toimitilojen osalta, ja se näkyy vahvasti myös meillä, sanoo Kiinteistö Oy KOP-Kolmion toimitusjohtaja Samuli Hiekka.

Hiekan mukaan on tärkeää, että Turun keskustassa remontoidaan mahdollisimman monta kohdetta samanaikaisesti.

– Kauppatorin ja sitä ympäröivien kiinteistöjen ja kauppakeskusten samanaikaisella remontilla lyhennetään käyttäjille aiheutuvaa haitta-aikaa ja saadaan takaisin Turun keskustan vetovoima perinteisenä kauppa- ja asiointipaikkana. On hienoa nähdä, miten keskusta-alue vihdoin kehittyy.

Huhti–toukokuun aikana valmistuvat KOP-Kolmion noin 3 000 neliön remontit 2.–5. kerroksissa, ja taloon muuttavat muun muassa Turun Osuuskauppa sekä Visma Financial Solutions Oy. Uusittuihin tiloihin laajentavat toimintaansa myös useat nykyiset vuokralaiset. Kiinteistössä työskentelevien määrä jopa tuplaantuu.

– On selvästi näkyvissä, että kiinnostus keskustan toimitiloja kohtaan on paljon suurempaa kuin vielä muutama vuosi sitten. Keskustan palvelut kiinnostavat niin asukkaita kuin työntekijöitä: tänne on helppo tulla kaikilla kulkuvälineillä, tarjolla on laaja lounaspaikkavalikoima ja runsaasti muita palveluita, Hiekka korostaa.

KOP-Kolmion remontit jatkuvat vielä noin parin tuhannen neliön osalta, joista suurimman osan käyttöönsä ottaa Turun kaupungin ja Kelan yhteinen palvelupiste keväällä 2020.

– Palvelupiste tulee KOP-Kolmion katutasoon. Kaupungin ja Kelan arvion mukaan päivittäisiä käyttäjiä tulee jopa 1 200–2 000, riippuen vuodenajasta. KOP-Kolmion kauppakäytävä on mitoitettu jo valmiiksi huomattavalle asiakasmäärälle, joten kävijämäärän runsaasta kasvusta ei tule ongelmia, Hiekka sanoo.

KOP-Kolmio on Turun ydinkeskustassa sijaitseva liikekiinteistö, joka on valmistunut vuonna 1964. Sen on suunnitellut arkkitehti Viljo Revell alun perin Kansallis-Osake-Pankin konttoriksi ja Turun ensimmäiseksi ostoskeskukseksi.

Rakennuksen julkisivu ja liiketilat uudistettiin vuonna 2008. Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy KOP-Kolmio, joka kuuluu Rausanne-konserniin. Rausanne on turkulainen perheyritys. Kiinteistössä toimii noin 20 eri yritystä. Rakennuksessa on yhteensä noin 12 000 neliömetriä pinta-alaa, ja se koostuu yhdeksästä kerroksesta. Kiinteistössä on myös autohalli ja parkkitasanne.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.