Turku herättää tunteiden kirjon

Anne-Marget Hellén. Anne-Marget Hellén. Kuva: Jari Laurikko

Kirkko, linna ja maine – niistä Turku tunnetaan. Turku sytyttää vahvasti tunteiden paloa puolesta ja vastaan, joten myös maineen ihastuttavana ja vihastuttavana kaupunkina voi nostaa kotimaiseksi matkailunähtävyydeksi ja valtiksi markkinoinnissa.

Visit Turku halusi selvittää, miltä Turku tuntuu, ja sai uuden matkailusivustonsa Kissmyturku.fi verkkokyselyssä 1 359 vapaamuotoista vastausta. 85 prosenttia vastauksista roihusi rakkautta ja 15 prosenttia vihmoi vihaa tai muita kielteisiä tunteita. Turussa kaikki tunteet sallitaan.

– Tunteiden kirjo vain lisää Turun vetovoimaa ja tekee kaupungista kiinnostavan matkakohteen. Aiomme hurmata myös matkailijat, jotka vielä suhtautuvat Turkuun varauksella, hymyilee Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Matkailijoita hurmataan Visit Turun uudella sivustolla Kissmyturku.fi. ”Turku tuntuu” on kattoajatus paitsi sivustolla myös yleisesti kaupungin matkailumarkkinoinnissa ja -viestinnässä.

– Jokainen suomalainen tuntee jotakin, kun sanotaan Turku. Turku herättää valtavasti onnen ja rakkauden tunteita, mutta uskallamme katsoa suoraan silmiin myös vihaajia ja naureskelijoita, Hellén selvittää.

Rohkea ote on jo tuttua Visit Turun vuonna 2011 lanseeraamasta Kiss my Turku -konseptista. Matkailututkija Juulia Räikkösen mielestä särmikäs asenne voittaa markkinoinnissa hymistelyn.

– Myös negatiivisia mielikuvia tai alueen heikkouksia voidaan kääntää vahvuudeksi. Sosiaalisen median aikana tapaukset voivat jopa päätyä viraaleiksi ilmiöiksi, Turun yliopistossa matkailua tutkiva Räikkönen sanoo.

Kun puhutaan kaupunkeihin liittyvistä tunteista, puhutaan paikan tunnusta, hengestä ja tajusta. Vasta kokemukset ja tunteet tekevät kaupungista matkailijalle merkityksellisen.

– Matkailijoiden, aivan kuten paikallisväestön, paikkoihin liittyvät tunteet kumpuavat kokemuksista. Kaupunki, tai jokin sen kohde, josta ihmisellä ei ole mitään ennakkokäsitystä, on vain piste kartalla. Sijainti muuttuu paikaksi vasta kokemuksen kautta, Räikkönen selvittää.

– Mutta kokemus ei välttämättä tarkoita sitä, että on itse vieraillut kyseisessä paikassa. Muodostamme mielikuvia paikoista myös esimerkiksi elokuvien, kirjojen, uutisten ja ystävien kertomusten avulla. Itse koettuna paikka voi erota mielikuvista paljonkin.

Räikkösen mukaan mielikuvat vaikuttavat vahvasti matkapäätöksiin. Hän on itse ollut mukana tutkimassa ihmisten mielikuvia, tunteita ja kokemuksia Turun keskustasta.

– Turussa Aurajoen ranta ja erityisesti Vähätorin alue koetaan paikaksi, joka saa aikaan vahvoja positiivisia tuntemuksia. Vapaa-ajankulutuksen näkökulmasta eräänlaisena ideaalina näyttää olevan tuntemus siitä, että olisi ulkomailla. Joki sekä Vähätori ravintoloineen ja kahviloineen koetaan vahvasti eurooppalaiseksi ympäristöksi, Räikkönen kertoo.

Rakkaus Turun jokirantaan roihusi vahvasti myös Visit Turun verkkokyselyn vastauksissa. Moitteita Turku sai muiden muassa murteestaan ja ilmapiiristään.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.