Turku herättää tunteiden kirjon

Anne-Marget Hellén. Anne-Marget Hellén. Kuva: Jari Laurikko

Kirkko, linna ja maine – niistä Turku tunnetaan. Turku sytyttää vahvasti tunteiden paloa puolesta ja vastaan, joten myös maineen ihastuttavana ja vihastuttavana kaupunkina voi nostaa kotimaiseksi matkailunähtävyydeksi ja valtiksi markkinoinnissa.

Visit Turku halusi selvittää, miltä Turku tuntuu, ja sai uuden matkailusivustonsa Kissmyturku.fi verkkokyselyssä 1 359 vapaamuotoista vastausta. 85 prosenttia vastauksista roihusi rakkautta ja 15 prosenttia vihmoi vihaa tai muita kielteisiä tunteita. Turussa kaikki tunteet sallitaan.

– Tunteiden kirjo vain lisää Turun vetovoimaa ja tekee kaupungista kiinnostavan matkakohteen. Aiomme hurmata myös matkailijat, jotka vielä suhtautuvat Turkuun varauksella, hymyilee Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Matkailijoita hurmataan Visit Turun uudella sivustolla Kissmyturku.fi. ”Turku tuntuu” on kattoajatus paitsi sivustolla myös yleisesti kaupungin matkailumarkkinoinnissa ja -viestinnässä.

– Jokainen suomalainen tuntee jotakin, kun sanotaan Turku. Turku herättää valtavasti onnen ja rakkauden tunteita, mutta uskallamme katsoa suoraan silmiin myös vihaajia ja naureskelijoita, Hellén selvittää.

Rohkea ote on jo tuttua Visit Turun vuonna 2011 lanseeraamasta Kiss my Turku -konseptista. Matkailututkija Juulia Räikkösen mielestä särmikäs asenne voittaa markkinoinnissa hymistelyn.

– Myös negatiivisia mielikuvia tai alueen heikkouksia voidaan kääntää vahvuudeksi. Sosiaalisen median aikana tapaukset voivat jopa päätyä viraaleiksi ilmiöiksi, Turun yliopistossa matkailua tutkiva Räikkönen sanoo.

Kun puhutaan kaupunkeihin liittyvistä tunteista, puhutaan paikan tunnusta, hengestä ja tajusta. Vasta kokemukset ja tunteet tekevät kaupungista matkailijalle merkityksellisen.

– Matkailijoiden, aivan kuten paikallisväestön, paikkoihin liittyvät tunteet kumpuavat kokemuksista. Kaupunki, tai jokin sen kohde, josta ihmisellä ei ole mitään ennakkokäsitystä, on vain piste kartalla. Sijainti muuttuu paikaksi vasta kokemuksen kautta, Räikkönen selvittää.

– Mutta kokemus ei välttämättä tarkoita sitä, että on itse vieraillut kyseisessä paikassa. Muodostamme mielikuvia paikoista myös esimerkiksi elokuvien, kirjojen, uutisten ja ystävien kertomusten avulla. Itse koettuna paikka voi erota mielikuvista paljonkin.

Räikkösen mukaan mielikuvat vaikuttavat vahvasti matkapäätöksiin. Hän on itse ollut mukana tutkimassa ihmisten mielikuvia, tunteita ja kokemuksia Turun keskustasta.

– Turussa Aurajoen ranta ja erityisesti Vähätorin alue koetaan paikaksi, joka saa aikaan vahvoja positiivisia tuntemuksia. Vapaa-ajankulutuksen näkökulmasta eräänlaisena ideaalina näyttää olevan tuntemus siitä, että olisi ulkomailla. Joki sekä Vähätori ravintoloineen ja kahviloineen koetaan vahvasti eurooppalaiseksi ympäristöksi, Räikkönen kertoo.

Rakkaus Turun jokirantaan roihusi vahvasti myös Visit Turun verkkokyselyn vastauksissa. Moitteita Turku sai muiden muassa murteestaan ja ilmapiiristään.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!