Ilpoisten viidesluokkalaiset ottivat yrittäjyysprojektin vastaan suurella innolla

Ilpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat harjoitta yrittämistä järjestämällä koko perheen tapahtuman, jonka avulla kerättiin rahoitusta luokkaretkeä varten. Ilpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat harjoitta yrittämistä järjestämällä koko perheen tapahtuman, jonka avulla kerättiin rahoitusta luokkaretkeä varten. Kuva: Marianne Rovio

llpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat astua hetkeksi yrittäjän saappaisiin osallistumalla Pikkuyrittäjät-ohjemaan. Kyseessä on kouluille ilmainen projekti, joka on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. Mukana on jo yli 30 000 lasta ja yli 400 koulua koko Suomessa. Ilpoisten koulussa järjestettiin projektin puitteissa oppilaiden organisoima koko perheen tapahtuma, jolla kerättiin varoja luokkaretkeä varten. Ilpoisissa oppilaita osallistui yhteensä 44.

Luokanopettajat Elina Nokka ja Mikko Liukka pitävät mahdollisuutta todella hyvänä.

– Tässä oppilailla on mahdollisuus itse hankkia rahat luokkaretkeä varten, ja he oppivat toimimaan yrittäjinä, Nokka sanoo.

– Varmaan kaikkien itsetunto on noussut huimasti tämän kautta. Myös moni sellainen , joka ei pärjää koulussa niin hyvin, on osoittautunut varsinaisen tehokkaaksi tässä projektissa, Liukka sanoo.

Jokaisella oppilaalla oli oma tehtävänsä tapahtuman järjestämisessä. Tiuku Villacorta, 11, toimi tapahtuman seikkailuvetäjänä, ja hän oppi toimimaan ripeästi myös väenpaljouden keskellä.

– Opin tämän meidän yrityksen kautta varautumaan paremmin tulevaisuuden varalle ja hoitamaan isompia asioita, Villacorta sanoi.

Emilia Eriksson toimi puolestaan varatoimitusjohtajana, ja kertoo sitä kautta oppineensa todella paljon yrittämisestä.

– Tässä oppi hyvin tapahtuman järjestämistä ja tekemään yhteistyötä muiden kanssa.

Toimitusjohtajana toiminut Eino Söderlund kertoo luokan oman yrityksen pyörittämisen opettaneen hänelle vastuuta aivan hirmuisesti.

– Oppi tässä tietenkin paljon myös johtamisesta ja muutenkin kaikesta yrittämiseen liittymisestä. Ensimmäisen parin päivän aikana saatiin myytyä vain pari lippua, ja siinä iski hieman paniikki että mitäs nyt. Laitoimme lippujen hinnat edullisemmiksi, joten siinähän alkoi sitten myyntikin sujua paremmin.

Koulussa harjoitettu yritystoiminta sai oppilaat myös heräämään siihen, miksi koulua on tärkeää käydä.

– Meillä tuli pieniä virheitä yrityksemme haitaksi, kun teimme alennuksia lippuihin ja emme olleet opetelleet vielä prosenttilaskua, joten osa lipuista meni liian halvalla. Tajusin kuitenkin kuinka tärkeää joku matematiikkakin voi olla, pohtii lipunmyynnissä toiminut Myrsky Kantola.

– Minäkin tajusin nyt kuinka tärkeää koulunkäynti on, Söderlund lisää.

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa Ilpoisten koulun viidesluokkalaisia, sillä moni hihkui iloisena innostuneensa yrittämisestä vielä lisää koulussa ja ehkä myös isona.

– Näitä projekteja on kiva toteuttaa ja tuntui todella hienolta saada itse rahat kokoon luokkaretkeä varten, Kantola lisäsi.

Marianne Rovio

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!