Ilpoisten viidesluokkalaiset ottivat yrittäjyysprojektin vastaan suurella innolla

Ilpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat harjoitta yrittämistä järjestämällä koko perheen tapahtuman, jonka avulla kerättiin rahoitusta luokkaretkeä varten. Ilpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat harjoitta yrittämistä järjestämällä koko perheen tapahtuman, jonka avulla kerättiin rahoitusta luokkaretkeä varten. Kuva: Marianne Rovio

llpoisten koulun viidesluokkalaiset saivat astua hetkeksi yrittäjän saappaisiin osallistumalla Pikkuyrittäjät-ohjemaan. Kyseessä on kouluille ilmainen projekti, joka on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. Mukana on jo yli 30 000 lasta ja yli 400 koulua koko Suomessa. Ilpoisten koulussa järjestettiin projektin puitteissa oppilaiden organisoima koko perheen tapahtuma, jolla kerättiin varoja luokkaretkeä varten. Ilpoisissa oppilaita osallistui yhteensä 44.

Luokanopettajat Elina Nokka ja Mikko Liukka pitävät mahdollisuutta todella hyvänä.

– Tässä oppilailla on mahdollisuus itse hankkia rahat luokkaretkeä varten, ja he oppivat toimimaan yrittäjinä, Nokka sanoo.

– Varmaan kaikkien itsetunto on noussut huimasti tämän kautta. Myös moni sellainen , joka ei pärjää koulussa niin hyvin, on osoittautunut varsinaisen tehokkaaksi tässä projektissa, Liukka sanoo.

Jokaisella oppilaalla oli oma tehtävänsä tapahtuman järjestämisessä. Tiuku Villacorta, 11, toimi tapahtuman seikkailuvetäjänä, ja hän oppi toimimaan ripeästi myös väenpaljouden keskellä.

– Opin tämän meidän yrityksen kautta varautumaan paremmin tulevaisuuden varalle ja hoitamaan isompia asioita, Villacorta sanoi.

Emilia Eriksson toimi puolestaan varatoimitusjohtajana, ja kertoo sitä kautta oppineensa todella paljon yrittämisestä.

– Tässä oppi hyvin tapahtuman järjestämistä ja tekemään yhteistyötä muiden kanssa.

Toimitusjohtajana toiminut Eino Söderlund kertoo luokan oman yrityksen pyörittämisen opettaneen hänelle vastuuta aivan hirmuisesti.

– Oppi tässä tietenkin paljon myös johtamisesta ja muutenkin kaikesta yrittämiseen liittymisestä. Ensimmäisen parin päivän aikana saatiin myytyä vain pari lippua, ja siinä iski hieman paniikki että mitäs nyt. Laitoimme lippujen hinnat edullisemmiksi, joten siinähän alkoi sitten myyntikin sujua paremmin.

Koulussa harjoitettu yritystoiminta sai oppilaat myös heräämään siihen, miksi koulua on tärkeää käydä.

– Meillä tuli pieniä virheitä yrityksemme haitaksi, kun teimme alennuksia lippuihin ja emme olleet opetelleet vielä prosenttilaskua, joten osa lipuista meni liian halvalla. Tajusin kuitenkin kuinka tärkeää joku matematiikkakin voi olla, pohtii lipunmyynnissä toiminut Myrsky Kantola.

– Minäkin tajusin nyt kuinka tärkeää koulunkäynti on, Söderlund lisää.

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa Ilpoisten koulun viidesluokkalaisia, sillä moni hihkui iloisena innostuneensa yrittämisestä vielä lisää koulussa ja ehkä myös isona.

– Näitä projekteja on kiva toteuttaa ja tuntui todella hienolta saada itse rahat kokoon luokkaretkeä varten, Kantola lisäsi.

Marianne Rovio

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa

Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 20–50 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana, mutta havaintoasemakohtaista vaihtelua on paljon. Keskisuurissa ja suurissa muodostumissa poikkeama on paikoin suurempi. Muualla maassa pohjaveden pinnat ovat lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia ja pohjoisessa pääosin niiden yläpuolella.

Pistiäisiä uhkaa elinympäristöjen umpeenkasvu

Ruusuruohokiertomehiläinen (Nomada armata) on harvinainen, nykyään vain Itä-Suomessa esiintyvä vaarantuneeksi (VU) arvioitu mehiläinen. Laji elää paahteisilla kedoilla ja tienvarsilla, ja lajia uhkaavat etenkin avoimien alueiden umpeenkasvu sekä rakentaminen.

Maamme suurin hyönteislahko jatkaa uhanalaistumistaan. Keväällä julkistetussa uhanalaisuusarvioinnissa noin 16 prosenttia pistiäislajeistamme arvioitiin uhanalaisiksi. Parhaiten tunnettu ryhmä on myrkkypistiäiset, jonka arvioiduista lajeista 15 prosenttia luokiteltiin uhanalaisiksi. Niittyjen ja paahdeympäristöjen, kuten hietikoiden, umpeen kasvaminen on merkittävin uhka myrkkypistiäisille. Monia pistiäislajeja uhkaavat lisäksi rakentaminen, kuolleen puuaineksen väheneminen ja maatalouden muutokset.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.