Grillikaupoilla mies vääntelee nappeja, nainen tekee ostopäätöksen

Kuva: Riitta Salmi

Suomi on grillimaa. Monet grillaavat ympäri vuoden, mutta pääsääntöisesti grillauskausi on pidennetty kesäkausi. Kerran viikossa suomalaisista grillaa noin 37 prosenttia. Suosituin on kaasugrilli, hiiligrillille löytyy omat kannattajat ja pallogrilli onkin viime aikoina kasvattanut suosiotaan jonkun verran.

Eniten grilliin sujahtaa makkaroita, nakkeja ja pihvejä. Viime vuosina ne ovat saaneet seurakseen kasvikunnan puolelta esimerkiksi ananasta, persikkaa ja herkkusieniä. Mutta herkullista ateriaa syntyy vain, jos välineet ovat kunnossa.

– Valmistelut on tehty ja mennään pihalle grillille. Avataan grilli ja ryhdytään hommiin. Se grilli onkin jäänyt puhdistamatta syksyn viimeisten grillausten jälkeen. Parila on ruosteessa tai polttimot eivät toimi ja lämmöntasauslevytkin ovat puhki. Kaasun loppumisen aiheuttamilta grillikilareilta voi vielä välttyä, jos sattuu asumaan huoltoaseman läheisyydessä. Nämä kaikki ovat tietysti vältettävissä, mutta siinä mielentilassa ennakoinnin merkitystä ei kannata grillimestarille juurikaan ryhtyä opettamaan, Prisman valikoimapäällikkö Anne Vallius-Laaksonen toteaa.

Tällä hetkellä eniten hankitaan kaasugrillejä, jotka ovat hintahaarukassa 200–400 euroa. Suurin osa haluaa, että grillissä on 2–3 polttimoa ja kunnolliset ritilät. Parila ja sivukeitin tuovat lisätoiminnallisuutta. Tärkeää on se, että grilli on tehokas ja kompaktin kokoinen, Vallius-Laaksonen kertoo.

Myös grillien tekniikka kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi uusissa Silvertree-grilleissä on säätönupeissa led-valot. Ne tuovat sekä ulkonäköä että valoa pimeässä touhuavan grillaajan iloksi ja ovat myös turvallisuustekijä. Silvertree grillivalikoimasta löytyy jokaisen grillaajan unelmagrilli ja niissä on erinomainen hinta-laatusuhde.

– Grilliostoksilla nähdään miesten ja naisten ero. Miehet ovat perinteisesti kiinnostuneempia teknisistä ominaisuuksista, naisille muotoilu, ruuanlaiton ja puhdistuksen helppous nousevat päärooliin. Hieman kärjistetysti voisi sanoa, että mies vääntelee nappuloita ja nainen tekee ostopäätöksen, Vallius-Laaksonen kertoo.

Kun uusi grilli saapuu perheeseen, se pitää puhdistaa suojarasvasta. Grilli kuumennetaan niin, että suojarasva palaa pois. Grillimestarin yksi tärkeimmistä välineistä on grillinpuhdistusharja. Siinä pitää olla tarpeeksi pitkä varsi ja teräsharjaksia pitää olla riittävästi ja tiheästi. Saatavilla on myös harjoja vaihtopäillä.

– Useimmissa grilleissä tulee suojahuppu mukana. Jos sellaista ei ole, niin se kannattaa ehdottomasti hankkia. Hupun avulla grillille saa käyttövuosia lisää. Erityisesti siitepölykaudella sitä kannattaa käyttää. Grillaaja pidetään tyytyväisenä laadukkailla grillisaksilla. Juuri alkaneen kauden hittituotteena näyttää olevan hampurilaispihvipuristin, jota ilman yksikään vakavasti otettava grillaaja ei tänä kesänä pärjää, Prisman valikoimapäällikkö Vallius-Laaksonen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.