Turkulainen seniori matkustaa paljon, mutta ei reissuseuraa kaipaa

Puolet yli 60-vuotiaista suomalaisista harrastaa vapaa-ajan junamatkailua ainakin kerran vuodessa. VR tutki suomalaisten senioreiden junamatkailuun liittyviä haaveita ja tottumuksia ja selvitti, mikä raiteita pitkin tehtävässä matkassa viehättää. Tutkimus paljastaa, että yli 60-vuotiaat turkulaiset ovat ikäryhmänsä aktiivisimpia ja digiorientoituneimpia junamatkustajia Suomessa.

Turkulaiset seniorikansalaiset (yli 60-vuotiaat) kulkevat mielellään junalla. Vain yhdeksän prosenttia heistä ei koskaan tee vapaa-ajan matkoja junalla, kun koko Suomen keskiarvo on 20 prosenttia. Suomen senioreista turkulaiset kuitenkin kaipaavat matkaseuraa kaikkein vähiten: lähes kuusi kymmenestä turkulaisvastaajasta matkustaa useimmiten yksin, mikä on selvästi keskivertoa enemmän – kaikista vastaajista alle puolet lähtee raiteille ilman matkaseuralaisia.

Kyse ei näyttäisi olevan siitä, että turkulaiset yli 60-vuotiaat tuntisivat olonsa yksinäisiksi. 35 prosenttia turkulaisvastaajista oli täysin eri mieltä väittämästä, että he matkustaisivat junalla nykyistäkin useammin, mikäli vain löytyisi matkaseuraa. Luku on noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin maan keskiarvo ja samalla maan korkein.

Tulokset käyvät ilmi VR:n teettämästä valtakunnallisesta VR Seniorimatkailijat -tutkimuksesta, jossa peilattiin yli 60-vuotiaiden suomalaisten junamatkailutottumuksia ja toiveita.

Oma kumppani kelpaa matkaseuraksi noin neljälle turkulaisvastaajalle kymmenestä, mikä on selkeästi harvemmin kuin koko Suomessa yleensä (49 %). Sen sijaan harrastuskaverit sekä muut sukulaiset ovat kovassa huudossa turkulaissenioreiden matkaseuravalinnassa: heitä suosii 16 prosenttia turkulaisista, kun koko maan keskiarvo on seitsemän prosenttia.

Vanhemman polven turkulaiset ovat myös aktiivisia kansalaisia. Kaupunkitapahtumat ja festivaalit saavat turkulaisen seniorin lähtemään vapaa-ajan junamatkalle kotimaassa todennäköisemmin kuin missään muualla Suomessa asuvan yli 60-vuotiaan. Erilaiset festarit kiinnostavat 27 prosenttia turkulaisista senioreista, maan keskiarvon ollessa 15 prosenttia.

Erilaisten tapahtumien kaipuu korostuu myös niiden turkulaisten vastauksissa, joilla on omia lapsenlapsia tai muita lapsia lähipiirissä. Peräti 52 prosenttia turkulaisista isovanhemmista haluaisi matkustaa lapsenlapsensa kanssa mieluiten tapahtumaan. Luku on 16 prosenttiyksikköä korkeampi kuin muualla Suomessa keskimäärin. Matkakohteena sen edelle ajaa vain huvipuisto (55 %).

Nostalgiaan Turussa ei olla taipuvaisia. Lapsuutensa maisemia turkulaisseniorit haluavat esitellä jälkipolvilleen huomattavasti vähemmän (3 %) kuin muualla Suomessa asuvat ikäryhmäläisensä (17 %).

Mikä sitten on turkulaisvastaajien mielestä parasta lasten ja nuorten kanssa junalla matkustaessa? Heistä peräti 86 % – enemmän kuin millään muulla paikkakunnalla – mieluiten viettää lasten kanssa yhdessä aikaa jutellen ”ilman mitään erityistä tekemistä”.

Jopa 17 prosenttia turkulaissenioreista suosii netissä surffailua tai videoiden katsomista älylaitteelta yhdessä lapsen kanssa. Koko Suomen keskiarvo on kahdeksan prosenttia, eli vaikuttaa siltä, että Turusta löytyvät Suomen digiorientoituneimmat seniorimatkustajat. Digitaaliset aktiviteetit ovat ajaneet ohi jopa yhdessä leikkimisestä, pelaamisesta tai piirtämisestä (14 %). Vastauksissa sai valita useamman vaihtoehdon.

VR Seniorimatkailijat -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 22.–26. helmikuuta. Pääasiallisena kohderyhmänä olivat 60 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka tekevät edes joskus vapaa-ajan matkoiksi luokiteltavia junamatkoja.

Tutkimushaastatteluja tehtiin kokonaisuudessaan yhteensä tuhat, ja 797 vastaajaa kertoo tekevänsä vapaa-ajan junamatkoja edes joskus. Pääosa kysymyksistä on osoitettu tälle ryhmälle. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.