Turkulainen seniori matkustaa paljon, mutta ei reissuseuraa kaipaa

Puolet yli 60-vuotiaista suomalaisista harrastaa vapaa-ajan junamatkailua ainakin kerran vuodessa. VR tutki suomalaisten senioreiden junamatkailuun liittyviä haaveita ja tottumuksia ja selvitti, mikä raiteita pitkin tehtävässä matkassa viehättää. Tutkimus paljastaa, että yli 60-vuotiaat turkulaiset ovat ikäryhmänsä aktiivisimpia ja digiorientoituneimpia junamatkustajia Suomessa.

Turkulaiset seniorikansalaiset (yli 60-vuotiaat) kulkevat mielellään junalla. Vain yhdeksän prosenttia heistä ei koskaan tee vapaa-ajan matkoja junalla, kun koko Suomen keskiarvo on 20 prosenttia. Suomen senioreista turkulaiset kuitenkin kaipaavat matkaseuraa kaikkein vähiten: lähes kuusi kymmenestä turkulaisvastaajasta matkustaa useimmiten yksin, mikä on selvästi keskivertoa enemmän – kaikista vastaajista alle puolet lähtee raiteille ilman matkaseuralaisia.

Kyse ei näyttäisi olevan siitä, että turkulaiset yli 60-vuotiaat tuntisivat olonsa yksinäisiksi. 35 prosenttia turkulaisvastaajista oli täysin eri mieltä väittämästä, että he matkustaisivat junalla nykyistäkin useammin, mikäli vain löytyisi matkaseuraa. Luku on noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin maan keskiarvo ja samalla maan korkein.

Tulokset käyvät ilmi VR:n teettämästä valtakunnallisesta VR Seniorimatkailijat -tutkimuksesta, jossa peilattiin yli 60-vuotiaiden suomalaisten junamatkailutottumuksia ja toiveita.

Oma kumppani kelpaa matkaseuraksi noin neljälle turkulaisvastaajalle kymmenestä, mikä on selkeästi harvemmin kuin koko Suomessa yleensä (49 %). Sen sijaan harrastuskaverit sekä muut sukulaiset ovat kovassa huudossa turkulaissenioreiden matkaseuravalinnassa: heitä suosii 16 prosenttia turkulaisista, kun koko maan keskiarvo on seitsemän prosenttia.

Vanhemman polven turkulaiset ovat myös aktiivisia kansalaisia. Kaupunkitapahtumat ja festivaalit saavat turkulaisen seniorin lähtemään vapaa-ajan junamatkalle kotimaassa todennäköisemmin kuin missään muualla Suomessa asuvan yli 60-vuotiaan. Erilaiset festarit kiinnostavat 27 prosenttia turkulaisista senioreista, maan keskiarvon ollessa 15 prosenttia.

Erilaisten tapahtumien kaipuu korostuu myös niiden turkulaisten vastauksissa, joilla on omia lapsenlapsia tai muita lapsia lähipiirissä. Peräti 52 prosenttia turkulaisista isovanhemmista haluaisi matkustaa lapsenlapsensa kanssa mieluiten tapahtumaan. Luku on 16 prosenttiyksikköä korkeampi kuin muualla Suomessa keskimäärin. Matkakohteena sen edelle ajaa vain huvipuisto (55 %).

Nostalgiaan Turussa ei olla taipuvaisia. Lapsuutensa maisemia turkulaisseniorit haluavat esitellä jälkipolvilleen huomattavasti vähemmän (3 %) kuin muualla Suomessa asuvat ikäryhmäläisensä (17 %).

Mikä sitten on turkulaisvastaajien mielestä parasta lasten ja nuorten kanssa junalla matkustaessa? Heistä peräti 86 % – enemmän kuin millään muulla paikkakunnalla – mieluiten viettää lasten kanssa yhdessä aikaa jutellen ”ilman mitään erityistä tekemistä”.

Jopa 17 prosenttia turkulaissenioreista suosii netissä surffailua tai videoiden katsomista älylaitteelta yhdessä lapsen kanssa. Koko Suomen keskiarvo on kahdeksan prosenttia, eli vaikuttaa siltä, että Turusta löytyvät Suomen digiorientoituneimmat seniorimatkustajat. Digitaaliset aktiviteetit ovat ajaneet ohi jopa yhdessä leikkimisestä, pelaamisesta tai piirtämisestä (14 %). Vastauksissa sai valita useamman vaihtoehdon.

VR Seniorimatkailijat -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 22.–26. helmikuuta. Pääasiallisena kohderyhmänä olivat 60 vuotta täyttäneet suomalaiset, jotka tekevät edes joskus vapaa-ajan matkoiksi luokiteltavia junamatkoja.

Tutkimushaastatteluja tehtiin kokonaisuudessaan yhteensä tuhat, ja 797 vastaajaa kertoo tekevänsä vapaa-ajan junamatkoja edes joskus. Pääosa kysymyksistä on osoitettu tälle ryhmälle. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!