Liettua tarjoaa kulttuuria, historiaa ja hyvinvointia sekä hiekkarantoja

Liettuasta löytyy upeita hiekkadyynejä, kuten Nidan rantahietikot. Liettuasta löytyy upeita hiekkadyynejä, kuten Nidan rantahietikot. Kuva: Marius Dizaineris

Liettuan turismi on nousussa ja Eurostatin vuoden 2018 raportin mukaan se on toiseksi suurin nousija EU-maiden turismin joukossa vierailtujen öiden perusteella. Gerda Butkuvienė Liettuan matkailusta suosittelee tutustumaan Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan monistakin syistä.

– Vilnan historiallinen keskusta on todella kaunis ja tutustumisen arvoinen paikka, se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vilnasta löytyy todella monipuolista arkkitehtuuria ja siellä voi havaita keskiajan sekä barokin vivahteita. Vilnaa on kutsuttu myös metsäkaupungiksi, koska 46 prosenttia sen pinta-alasta on metsää.

Butkuvienė kertoo, että Vilnaa pääsee ihailemaan jopa kuumailmapallon kyydissä tai kanootin sekä suppailulaudan avulla kaupungin jokia pitkin.

Taiteen ja kahvittelun ystäville erityisen suositeltavaa on poiketa Užupisissa. Vilnassa sijaitsevaa, taitelijoiden suosimaa Užupisin aluetta on verrattu jopa Pariisin Montmartreen ja Kööpenhaminan Christianiaan. Užupis on siitä erikoinen kaupunginosa, että se on eräänlainen mikrovaltio, joka julistettiin tasavallaksi vuonna 1997. Sieltä löytyy idyllisiä kahviloita, taiteilijoiden työhuoneita, gallerioita sekä leipomoita.

– Boheemia Užupisin tasavaltaa on jopa kutsutti liettualaiseksi Ozin ihmemaaksi, lisää Butkuvienė.

Butkuvienė suosittelee vierailemaan noin 30 kilometrin päässä Vilnasta sijaitsevassa Trakain keskiaikaisessa linnassa.

– Trakain linna sijaitsee Galve-järven saarella ja se on ehdottomasti kaikkien mysteereistä ja historiasta pitävien must-kohde.

Myös Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on vierailemisen arvoinen paikka. Sieltä löytyy Butkuvienėn mukaan muun muassa hyviä musiikkitapahtumia kuten Kaunas Jazz sekä Pažaislis-luostarin musiikkifestivaalit, joissa vierailee ihmisiä kaikkialta maailmasta.

– Lisäksi kannattaa tutustua Liettuan vanhimpaan kaupunkiin Klapeidaan, josta löytyy myös maan ainoa merisatama. Klapeida on tunnettu merellisestä historiastaan.

Hiekkarantojen ystäville Liettuasta löytyy Kuurinkynnäs, joka on Lonely Planetissa mainittu yhdeksi parhaiksi rannoista maailmassa. Osa siitä kuuluu Liettuaan ja osa Venäjän Kaliningradiin. Hieman alle sadan kilometrin pituiselta niemimaalta löytyy kalastajakyliä sekä Baltian ”Saharaa” hiekkadyyneineen. Kynnäs hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000, sanoo Butkuvienė.

– Palanga valkoisine hiekkarantoineen sekä dyyneineen on Liettuan kesäkaupunki. Anyksciai puolestaan tarjoaa järviä, kulttuuritapahtumia, historiaa sekä mineraalivesikylpyjä ja muita hyvinvointipalveluja.

Liettua on tunnettu myös muun muassa Vilnan sekä Druskininkain kylpylöistä.

– Druskininkai on Liettuan vanhin ja kuuluisin mineraalivesi- ja mutakylpylä ja alueelta löytyy paljon aktiviteetteja koko perheelle, lisää Butkuvienė.

Marianne Rovio

Kuurinkynnäs on tunnettu upeista hiekkadyyneistään. Kuurinkynnäs on tunnettu upeista hiekkadyyneistään. Kuva: Victoria Shelest

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.