Liettua tarjoaa kulttuuria, historiaa ja hyvinvointia sekä hiekkarantoja

Liettuasta löytyy upeita hiekkadyynejä, kuten Nidan rantahietikot. Liettuasta löytyy upeita hiekkadyynejä, kuten Nidan rantahietikot. Kuva: Marius Dizaineris

Liettuan turismi on nousussa ja Eurostatin vuoden 2018 raportin mukaan se on toiseksi suurin nousija EU-maiden turismin joukossa vierailtujen öiden perusteella. Gerda Butkuvienė Liettuan matkailusta suosittelee tutustumaan Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan monistakin syistä.

– Vilnan historiallinen keskusta on todella kaunis ja tutustumisen arvoinen paikka, se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vilnasta löytyy todella monipuolista arkkitehtuuria ja siellä voi havaita keskiajan sekä barokin vivahteita. Vilnaa on kutsuttu myös metsäkaupungiksi, koska 46 prosenttia sen pinta-alasta on metsää.

Butkuvienė kertoo, että Vilnaa pääsee ihailemaan jopa kuumailmapallon kyydissä tai kanootin sekä suppailulaudan avulla kaupungin jokia pitkin.

Taiteen ja kahvittelun ystäville erityisen suositeltavaa on poiketa Užupisissa. Vilnassa sijaitsevaa, taitelijoiden suosimaa Užupisin aluetta on verrattu jopa Pariisin Montmartreen ja Kööpenhaminan Christianiaan. Užupis on siitä erikoinen kaupunginosa, että se on eräänlainen mikrovaltio, joka julistettiin tasavallaksi vuonna 1997. Sieltä löytyy idyllisiä kahviloita, taiteilijoiden työhuoneita, gallerioita sekä leipomoita.

– Boheemia Užupisin tasavaltaa on jopa kutsutti liettualaiseksi Ozin ihmemaaksi, lisää Butkuvienė.

Butkuvienė suosittelee vierailemaan noin 30 kilometrin päässä Vilnasta sijaitsevassa Trakain keskiaikaisessa linnassa.

– Trakain linna sijaitsee Galve-järven saarella ja se on ehdottomasti kaikkien mysteereistä ja historiasta pitävien must-kohde.

Myös Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on vierailemisen arvoinen paikka. Sieltä löytyy Butkuvienėn mukaan muun muassa hyviä musiikkitapahtumia kuten Kaunas Jazz sekä Pažaislis-luostarin musiikkifestivaalit, joissa vierailee ihmisiä kaikkialta maailmasta.

– Lisäksi kannattaa tutustua Liettuan vanhimpaan kaupunkiin Klapeidaan, josta löytyy myös maan ainoa merisatama. Klapeida on tunnettu merellisestä historiastaan.

Hiekkarantojen ystäville Liettuasta löytyy Kuurinkynnäs, joka on Lonely Planetissa mainittu yhdeksi parhaiksi rannoista maailmassa. Osa siitä kuuluu Liettuaan ja osa Venäjän Kaliningradiin. Hieman alle sadan kilometrin pituiselta niemimaalta löytyy kalastajakyliä sekä Baltian ”Saharaa” hiekkadyyneineen. Kynnäs hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000, sanoo Butkuvienė.

– Palanga valkoisine hiekkarantoineen sekä dyyneineen on Liettuan kesäkaupunki. Anyksciai puolestaan tarjoaa järviä, kulttuuritapahtumia, historiaa sekä mineraalivesikylpyjä ja muita hyvinvointipalveluja.

Liettua on tunnettu myös muun muassa Vilnan sekä Druskininkain kylpylöistä.

– Druskininkai on Liettuan vanhin ja kuuluisin mineraalivesi- ja mutakylpylä ja alueelta löytyy paljon aktiviteetteja koko perheelle, lisää Butkuvienė.

Marianne Rovio

Kuurinkynnäs on tunnettu upeista hiekkadyyneistään. Kuurinkynnäs on tunnettu upeista hiekkadyyneistään. Kuva: Victoria Shelest

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!