Kuukauden nainen: Mette Hämeenaho tuo nuorten näkökulmia kuuluviin Turussa

Kuva: Tiina Pitkänen

Turkulaisella Mette Hämeenaholla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Siitä pitävät huolen paitsi opinnot Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa, myös varapuheenjohtajan tehtävät Turun nuorisovaltuustossa. Hämeenaho aloitti nuorisovaltuuston jäsenenä vuonna 2016 ja varapuheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2017.

– Vaikuttajan urani alkoi Lasten parlamentissa ja yläkoulun oppilaskunnan puheenjohtajana. Haluan parantaa ympäristön epäkohtia ja Nuvassa onkin ollut hienoa päästä näkemään ja kokemaan konkreettisesti, miten kuntaorganisaatio toimii.

Turun nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten näkökulmaa esiin kaupungin päätöksenteossa ja edistää nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Valtuustossa on 24 jäsentä, jotka ovat iältään 13–18-vuotiaita.

Heidän työtään tukevat kaupunginvaltuuston viisi kummivaltuutettua sekä kaupungin nuorisosihteeri. Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston kokoontuvan kuukausittain ja lisäksi puheenjohtajisto työstää viikoittain tunteja esimerkiksi erilaisia lausuntoja. Kuluneen kevään aikana valtuusto on lisännyt näkyvyyttään kiertämällä turkulaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa.

– Meille oli suuri saavutus saada nuorten edustaja jokaiseen lautakuntaan. Teimme kovasti töitä sen eteen ja nyt onkin hienoa, että tieto lautakunnissa päätettävistä asioista kulkee meille entistä paremmin. Tuntuu siltä, että meidät nuoret on alettu ottaa viime vuosina vakavammin saatuamme vakiinnutettua toimintaamme ja käytäntöjämme kaupungissa.

Hämeenaho kertoo nuorisovaltuuston seuraavan keskeisen tavoitteen olevan nuorten puheoikeuden saamisen kaupunginvaltuuston kokouksiin. Valtuusto kirjoitti myös kannanoton, jossa toivottiin Kupittaan puretun skeittirampin tilalle vastaavanlaista mahdollisuutta. Vaikka valtuuston ensisijainen tehtävä on edunvalvonta, järjestävät nuoret myös vuosittain ulkoilmaelokuvanäytöksen.

Hämeenahon mukaan on sääli, että nuoria koskettavista asioista päättävät lähinnä aikuiset. Nuorten asiantuntijuus pitäisi huomioida paremmin, sillä he voivat tuoda päätöksentekoon paljon raikasta ja hieman erilaista näkökulmaa.

– Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä nuorisovaltuustoon ja esittämään ideoita ja aloitteita erilaisista asioista.

Hämeenaho opiskelee nyt lukiossa ensimmäistä vuotta. Mielessä siintävät haaveet lukion jälkeisistä oikeustieteen opinnoista. Myös politiikka kiinnostaa ja siihen luottamustehtävät nuorisovaltuustossa antavatkin hyvän pohjan.

– Kuntaorganisaatioon tutustumisen lisäksi olen oppinut valtuustovuosien aikana paljon myös esimerkiksi järjestötoiminnasta ja verkostoitumisesta. Jos vaikuttaminen kiinnostaa, kannattaa lähteä ehdottomasti toimintaan mukaan. Seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään ensi syksynä, jolloin uudet valtuutetut valitaan kaksivuotiselle kaudelle. Aion itsekin olla jälleen ehdolla, Hämeenaho kertoo.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa sinua huhtikuussa eniten?

– Tulossa olevat pääsiäisvapaat.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Parhaan ystäväni.

3. Lempiruokasi?

– Mozzarellapasta

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Nuva-toiminta rentouttaa parhaiten.

5. Mikä on ollut opettavaisin kokemus elämässäsi?

– Matkustelu on avartanut maailmaani paljon.

Tiina Pitkänen

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Kortiton huumemotoristi lähti poliisia pakoon, nopeutta yli 200 km/h

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi sunnuntaina kello 00.35 Turun Ohikulkutiellä moottoripyörälle nopeuden 172 kilometriä tunnissa. Paikassa on suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Joka toinen autoileva tuntenut liikennekiukkua

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka toinen autoileva on tuntenut liikennekiukkua. Valtaosa ei kuitenkaan anna ärsyyntymisen vaikuttaa toimintaansa kuin korkeintaan itsekseen jupinana ratissa.

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!