Teatteri Akselin uusin kertoo kahden koohottajan hiljaisesta liitosta

Vaikka lavalla nähdään vain kaksi näyttelijää, rooleja on useita. Leena saa tukea hiljaiseen parisuhdepohdintaansa muun muassa Kerttu-mummolta. Vaikka lavalla nähdään vain kaksi näyttelijää, rooleja on useita. Leena saa tukea hiljaiseen parisuhdepohdintaansa muun muassa Kerttu-mummolta. Kuva: Ilkka Lappi

Teatteri Akselin Yksin sinun -näytelmä sukeltaa ongelmallisen parisuhteen maailmaan. Leila ja Jari-Matti ovat pariskunta, jonka elämässä puhumattomuus on johtanut erilaisiin parisuhdeongelmiin.

Lavalla Leilaa ja Jari-Mattia näyttelee avopari Emilia Räsänen ja Jukka Tamminen.

– Ei tätä näytellessä ole välttämätöntä olla pariskunta, mutta kyllä se on helpottanut. Ei tarvitse tehdä tuttuuden tunnetta vaan se oli jo olemassa, kun harjoitukset aloitettiin, Räsänen sanoo.

Pariskunnan oma parisuhde on pysynyt hyvin irrallaan näyttelemisestä.

– Heti alussa tehtiin rajanveto, että Jukka ja Emilia jäävät lavan ulkopuolelle ja lavalla ovat vain Jari-Matti ja Leena. Jos vertaamme meidän parisuhdettamme Leenan ja Jari-Matin suhteeseen, niin aika vähän yhtäläisyyksiä siellä loppuen lopuksi on. Tiettyjä universaaleja totuuksia löytyy, mutta ei niitä kauheasti ole, he pohtivat.

Yksin sinun on Anna Krogeruksen käsikirjoittama näytelmä, joka sai ensi-iltansa viime syksynä Varkauden ja Kajaanin teattereiden yhteistuotantona. Akselille näytelmän ohjaa Veli-Pekka Teponoja.

– On aika harvinaista, että näin tuoreen näytelmän oikeudet saadaan harrastajateatterille, mutta hienoa, että ne saimme. Tämä näytelmä viehätti minua muun muassa rakenteensa vuoksi. Tämä on fragmenteista koostuvaa nykydraamaa, Teponoja kuvailee.

Näytelmä nähdään Akselin kahdesta näyttämöstä pienemmällä. Näyttämön koko oli yksi valintaperuste näytelmälle, mutta Teponojaa myös kiinnosti ohjata pienen työryhmän produktio.

– Kahden näyttelijän kanssa toimiminen on intiimimpi ja intensiivisempi projekti. Se voi olla myös näyttelijälle haastavaa, kun kaikki palaute tulee nimenomaan sinulle, mutta Emilian ja Jukan kanssa on päästy jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa siihen, ettei minun tarvitse edes avata käsikirjoitusta, Teponoja toteaa.

Harjoitusperiodin aikana Teponoja, Räsänen ja Tamminen ovat analysoineet paljon Jari-Matin ja Leenan parisuhteen ongelmia.

– Molemmat ovat varmaan vähän koohottajia. He eivät kauheasti kuuntele vaan tekevät omia juttujaan. Omat jutut ovat hirveän selkeitä ja siinä toinen unohtuu. He eivät puhu keskenään eivätkä kuuntele toisiaan, Räsänen ja Tamminen kertovat.

– Välillä sitä onkin ollut vaikea ymmärtää, miksi tämä hahmo tekee näin. Sitä on jouduttu harjoituksissa pohtimaan aika paljonkin, he jatkavat.

Jari-Matille ja Leenalle Räsäselle on yksi ohje.

– Puhukaa toisillenne. Tosin se on helppo ymmärtää, että toisinaan tunteista puhuminen voi olla vaikeaa.

Ilkka Lappi

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.