Venäläiset edelleen suurin matkailijaryhmä majoitusliikkeissä viime vuonna

Yöpymisten muutos 2018/2017, %.
Yöpymisten muutos 2018/2017, %. Kuva: Tilastokeskus

Venäläiset olivat edelleen suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä Suomen majoitusliikkeissä vuonna 2018. Heille kirjattiin 826 000 yöpymisvuorokautta, mikä oli vajaan prosentin edellisvuotta enemmän. Venäläisten osuus kaikista ulkomaisista yöpymisvuorokausista säilyi edellisvuoden tapaan 12 prosentissa vuonna 2018.

Saksalaiset olivat toisena runsaalla 628 000 yöpymisellä. Heidän yöpymisensä lisääntyivät 0,9 prosenttia edellisvuodesta. Britit nousivat ruotsalaisten ohi kolmanneksi 593 000 yöpymisellään. Määrä oli 1,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Brittien jälkeen seuraavina olivat ruotsalaiset, joilla yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli 560 000 yöpymisvuorokautta. Ruotsalaisten yöpymiset kuitenkin vähenivät 6,2 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna.

Kiinalaisten yöpymisiä tilastoitiin lähes 333 000 vuorokautta, mikä nosti heidät ruotsalaisten jälkeen viidenneksi. Ranskalaisten yöpymiset lisääntyivät 6,9 prosenttia ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 299 000 yöpymisvuorokautta. Tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista suurimmat kasvuprosentit tulivat Yhdysvalloista, Alankomaista ja Espanjasta.

Yhdysvaltalaisten yöpymisissä oli 7,5 prosentin kasvu ja niitä tilastoitiin lähes 289 000 vuorokautta. Hollantilaisten yöpymiset lisääntyivät 8,4 prosenttia, ja heille kertyi runsaat 246 000 yöpymistä. Espanjalaisten yöpymisiä kirjattiin 8,3 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, mutta heidän yöpymisensä jäivät 176 000 vuorokauteen. Virolaiset ylsivät runsaaseen 222 000 yöpymiseen ja japanilaiset vajaaseen 216 000 yöpymisvuorokauteen. Virolaisten yöpymiset lisääntyivät 1,3 prosenttia, kun taas japanilaisten yöpymiset vähenivät 9,5 prosenttia.

Maanosittain tarkasteltuna Aasia ylitti ensimmäisen kerran miljoonan yöpymisvuorokauden rajan vuonna 2017. Viime vuosi ei poikennut edellisestä, sillä Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin aasialaisten yöpymisiä kaikkiaan hieman vajaat 1,1 miljoonaa vuorokautta.

Kiinalaisten ja japanilaisten yöpymiset kattoivat 51 prosenttia koko Aasian yöpymisistä. Japanilaisten yöpymiset vähenivät koko viime vuoden, mikä osaltaan vaikutti siihen, että Aasian maista tulleiden yöpymiset lisääntyivät ainoastaan 1,7 prosenttia vuonna 2018. Pohjoismaille kirjattiin lähes 878 000 yöpymistä, mikä oli 5,6 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Maanosittain suurin kasvuprosentti saatiin Oseaniasta, 13,0 prosenttia ja yöpymisiä kertyi runsas 100 000 vuorokautta. EU-maista tulleiden matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin 0,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017, yöpymisten noustessa 3,6 miljoonaan vuorokauteen. Matkailu Amerikasta lisääntyi 6,0 prosenttia ja yöpymisiä kertyi runsaat 401 000 vuorokautta. Afrikkalaisten yöpymisiä kirjattiin lähes 31 000 vuonna 2018, mikä oli 9,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa

Jyrkkälässä vietetään yhteisöjuhlaa.

Jyrkkälän tori Jyrkkälänpolulla täyttyy ohjelmasta perjantaina 24. toukokuuta kello 18–21. Alueen asukkaiden ja järjestöjen yhteistyössä syntynyt yhteisöjuhla kokoaa lähialueen asukkaita yhteen viettämään aikaa yhdessä ja juhlimaa alkavaa kesää.

Grilliin murtautuneiden pakomatka päättyi ulosajoon Raisiossa

Poliisille tuli perjantaina kello 4.44 tieto, että Turun Länsikeskuksessa on murtauduttu grillikiinteistöön.

AYT-kassa sulautuu SYT-kassaan

Kun yrittäjien ansioturva mahdollistui lakimuutoksen myötä vuonna 1995, Suomeen perustettiin kaksi yrittäjäkassaa: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) ja Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa (AYT-kassa). Neljännesvuosisata myöhemmin kassat ovat päättäneet yhdistyä.

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Kaupunki
Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!