Retkipaikka: Luolavuori on seikkailijan paratiisi keskellä kaupunkia

Luolavuoren luola on keskellä kaupunkia. Luolavuoren luola on keskellä kaupunkia.

Luolavuori tarjoaa luonnossa liikkumisesta pitäville erinomaisen seikkailuparatiisin keskellä kaupunkia. Sieltä löytyy metsäpolkuja, kiipeilykiviä sekä -kallioita, näköalamaisemia sekä Luolavuoren luola. Jos Luolavuoren luontoaktiviteettimahdollisuudet eivät ole vielä tuttuja niin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa niihin. Alueella on myös valaistuja kuntoreittejä kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn. Talvisin ne on ladutettu. Luolavuoren maastoissa näkyy myös useita maastopyöräilijöitä harjoittelemassa.

Luolavuori on myös kiipeilijöiden suosiossa, ja sieltä löytyy Turun parhaimpia ulkokiipeilymahdollisuuksia. Luolavuoren maastoissa on useita siirtolohkareita boulderointia varten. Kivikartan voi ladata Kruxin sivuilta.

–  Luolavuori on erityisen hyvä boulderointia varten ja siellä on noin parikymmentä hyvää kiveä. Luolavuoresta löytyy myös köysikiipeilykallio Siloseinä, joka tarjoaa reittejä aloittelijoista vaikeampaan tasoon. Se seinä on positiivinen, ja tarjoaa reittejä aloittelijoille sekä haastavampaan tasoon, kertoo Lounais-Suomen kiipeilykerho Kruxi ry:n puheenjohtaja Juha Jonsson.

Yksi Luolavuoren erikoisuuksista on iso noin 50–60 metriä pitkä luola, joka johtaa umpikujaan. Se sijaitsee tenniskentän takaisessa rinteessä. Luolaan kannattaa ottaa joku valonlähde mukaan eli tasku- tai otsalamppu kannattaa varata matkaan kostean ja pimeän luolan uumeniin tutustuessa. Luolaa ei ole ihan helppoa löytää, joten sitä pitää hieman etsiä. Luola on kahden kallion välinen muodostelma ja sen sisään hautautuu lukuisia tarinoita, kuten että siellä olisi vielä erään luolassa vierailleen ylioppilaan luuranko.

– Luola on todella kapea ja sitä pitkin mahtuu kulkemaan juuri ja juuri. Eli ainakaan ihan ahtaanpaikankammoisille se ei sovi, Jonsson toteaa.

Kannattaa nousta myös Luolavuoren huipulle ihailemaan maisemia Turun kaupungin halki.

Luolavuoressa on 1,7 kilometrin pituinen Luolavuori–Ispoinen -pururata, joka löytyy katuosoitteella Luolavuorentie 37 tai Lauklähteentie 15. Rata on valaistu kello 6–22 välillä.

Luolavuoreen pääsee helposti pyörällä ja bussit P3 ja 18 vievät Luolavuoren koulun pysäkille, joka on lähellä luolaa ja muita aktiviteetteja.

Marianne Rovio

Kiipeilijät ovat kesäkaudella tuttu näky Luolavuoressa, josta löytyy erityisesti boulderointiin sopivia kiviä paljon. Kiipeilijät ovat kesäkaudella tuttu näky Luolavuoressa, josta löytyy erityisesti boulderointiin sopivia kiviä paljon. Kuva: Johanna Kaasalainen

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.