Aurinkoagentit suosittelevat voidetta, vettä ja varjoa

Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Aurinkoagentit opettavat lapsille kuinka aurinkovoide levitetään oikeaoppisesti. Voidetta hierotaan ensin kämmeniin ja levitetään vasta sitten iholle. Kuva: Aleksi Rajamäki

Vaikka kesähelteisiin on vielä aikaa, oikea aika alkaa suojata lapsia auringolta on nyt. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun Aurinkoagentit 2.0-toiminta käynnistyi viime vuonna ja jatkoa on luvassa tämän kevään aikana. Toiminta toteutetaan varsinaissuomalaisissa päiväkodeissa 5-6-vuotiaiden lasten ryhmissä Suomen Syöpäyhdistyksen laatimaan malliin perustuen.

– Jo kevätauringon UV-säteily on vaarallista pienen lapsen iholle. Siksi lapset tulee suojata huolellisesti auringolta heti alkukeväästä alkaen, painottaa Aurinkoagentit-toiminnasta vastaava projektipäällikkö Minna Salakari.

Mitä enemmän ja nuorempana lapsi altistuu vaaralliselle säteilylle, sitä enemmän myös ihovaurioilla on aikaa kehittyä pahimmillaan ihosyöväksi. Ihosyöpä johtuu lähes poikkeuksetta auringon UV-säteilystä ja jopa 95 prosenttia ihosyövistä on mahdollista ehkäistä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Aurinkoagentit-toiminnassa keskeistä on lasten oma toimijuus ja osallistaminen. Aurinkoagentteina toimivat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen asiantuntijat ja Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat tekevät vierailuja päiväkoteihin ja neuvovat lapsia aurinkorasvauksessa sadun, leikin ja toiminnallisen tuokion menetelmin.

– Lapset saavat miettiä esimerkiksi uimarannalle mukaan otettavia varusteita, he kuulevat aurinkosuojauksen tärkeydestä kertovan Hipposten telttaretki -tarinan ja saavat laittaa itselleen aurinkorasvaa opastetusti. Isommat lapset saavat myös auttaa pienempiään rasvauksessa. Toiminta on maksutonta ja tarjoamme aurinkorasvat päiväkodeille.Aurinkoagentit-toiminnan tarkoituksena on lisätä lasten, vanhempien ja päivähoitohenkilökunnan tietoisuutta auringon UV-säteilyn riskeistä. Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen asiantuntijat kouluttavat tänä keväänä päiväkodeissa työskenteleviä lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia lasten aurinkosuojaamisesta, ja ensi vuonna myös perhepäivähoitajat pääsevät koulutukseen. Päivähoitopaikkojen pihoja ei aina ole suojattu riittävästi eikä varjossa oleskelu toisaalta suojaa kaikelta UV-säteilyltä, sillä lapsen iho on altis myös epäsuoralle säteilylle.

Minna Salakari korostaa rutiinien tärkeyttä lasten aurinkosuojaamisessa. Lapsen tottuessa pienestä pitäen suojautumaan auringolta aurinkorasvan ja -lasien sekä kevyiden mutta samalla peittävien vaatteiden ja lierihatun avulla, hänen on helpompi jatkaa tapaa myös myöhemmin.

Lapsille suositellaan allergiatestattuja aurinkovoiteita, joiden suojakerroin on 50. Alle vuoden ikäisen lapset suojataan ensisijaisesti vaatteiden avulla. Salakari suosittelee käyttämään alle 2-vuotiailla lapsilla fysikaalisia aurinkosuojavoiteita, jotka eivät imeydy lapsen ihohuokosiin solutasolle, vaan heijastavat auringon säteet pois iholta. Yli 2-vuotiaille sen sijaan voi jo laittaa kemialliseen suojaan perustuvia rasvoja. Riittää, jos aurinkorasvaa lisää noin 15 minuuttia ennen auringossa oleskelua, ja muistaa suojata myös herkästi palavat ihoalueet kuten kämmenet ja jalkapöydät.

Hellepäivinä lapsille on hyvä pukea uimarannalle päälle UV-suojavaatteet, joiden kankaan kuidut on niin tiheästi ommeltu, etteivät auringon UV-säteet pääse läpäisemään niitä. Salakari muistuttaa myös juomisen tärkeydestä auringolta suojautumisessa.

– Jos lapsen iho pääsee kuitenkin palamaan varotoimista huolimatta, lapsi on syytä ottaa heti pois auringosta ja tarjota hänelle vettä. Myös viilentävää aloe vera -geeliä kannattaa levittää palaneelle alueelle.

Tiina Pitkänen

Tutkimus: Nuorisorikollisuuden ehkäisy edellyttää tukea, kuntoutusta ja jälkihoitoa

Toistuvia rikoksia tekevien nuorten tuki ja palvelut ovat pirstaleisia, eikä niiden vaikutuksia seurata. Rikoksia tekevien nuorten tukeen, kuntoutukseen ja jälkihoitoon on kiinnitettävä enemmän huomiota, todetaan 25. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessa.

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!