Nostalginen Turku: Hirvensalon bussiturma on yhä Suomen historian toiseksi pahin

Tilanne onnettomuuspaikalla oli käsinkosketeltavan järkyttynyt. Kuva on peräisin Liisa Kulhialta (os. Hällfors), joka oli onnettomuusbussissa matkustajana ja ehti hypätä autosta ulos ennen sen syöksyä mereen. Tilanne onnettomuuspaikalla oli käsinkosketeltavan järkyttynyt. Kuva on peräisin Liisa Kulhialta (os. Hällfors), joka oli onnettomuusbussissa matkustajana ja ehti hypätä autosta ulos ennen sen syöksyä mereen. Kuva: Liisa Kulhian arkisto

Hirvensalon bussiturma oli Suomen pahin tieliikenneonnettomuus peräti 64 vuoden ajan, kunnes vuonna 2004 sattunut Konginkankaan bussiturma otti ykköspaikan tässä karmivassa tilastossa. Tämä toukokuussa 1940 tapahtunut järkyttävä onnettomuus koitui peräti 17 ihmisen kohtaloksi.

Saariston Auto Oy:n Chevrolet-vuorobussi lähti Turusta kohti Kakskertaa lauantaina 25. toukokuuta kello 12. Bussi oli rekisteröity 24 henkilölle, mutta bussiin ahtautui kuitenkin peräti 36 matkustajaa ja enemmänkin tulijoita olisi ollut. Ensimmäinen etappi kaupungin jälkeen oli Hirvensalon saari, jonne pääsi siihen aikaan vain lautalla. Kun Pitkäsalmi oli ylitetty, jatkui matka kohti Satavan saarta, jonne pääsy vaati myös lauttamatkaa.

Linja-auto saapui Satavan lauttasatamaan noin klo 12.40. Lautalle vievän tien loppulasku oli kuitenkin todella jyrkkä ja siinä vaiheessa alkoivat ongelmat.

Bussinkuljettaja alkoi jarruttaa alamäessä, mutta jarrut eivät toimineet. Vauhti kiihtyi niin kovaksi, ettei vaihteiden vaihtaminen pienemmällekään onnistunut. Kolme matkustajaa aisti nopeasti vaaran ja he ehtivät hyppäämään vauhdissa ajoneuvosta ulos.

Tässä vaiheessa pelastuivat eräs rouva, upseeri sekä 14-vuotias turkulaistyttö Liisa Hällfors (myöh. Kulhia), joka loukkasi hyppynsä seurauksena kätensä. Kulhia tuli myöhemmin tunnetuksi toimittajana ja keskustapuolueen helsinkiläisenä kansanedustajana kaudella 1983–87.

Auto syöksyi hallitsemattomasti kaiteiden läpi Hirvensalon ja Satavan väliseen salmeen. Vauhti oli niin kova, että linja-auto painui kohti pohjaa noin kymmenen metrin päästä rannasta. Autosta loikannut upseeri sekä lautan kuljettaja olivat ainoat paikalla olleet henkilöt, jotka pystyivät aloittamaan pelastustoimenpiteet. He ottivat rannasta pienen veneen ja pelastivat sen avulla kuljettajan sekä 16 matkustajaa.

Myös lähellä asuneet ihmiset havaitsivat pian onnettomuuden ja paikalle hälytettiin apujoukkoja. Linja-auton kattoon saatiin hakattua reikä, jota kautta sisälle jääneet ihmiset saatiin ulos ja rantaan. Apu tuli kuitenkin liian myöhään, eikä ketään saatu enää elvytettyä, vaikka seuraavan linja-auton kyydissä paikalle oli saatu kaksi lääkäriäkin.

Hukkuneita oli 16 ja eräs onnettomuudessa loukkaantunut pikkupoika menehtyi vielä myöhemmin sairaalassa.

Onnettomuusbussi saatiin kiskottua rantaan seuraavana yönä. Tutkimuksissa kävi pian ilmi, että jarrujen pääsylinterin täyttöaukko oli tukkeutunut ja se aiheutti jarrujen toimintahäiriön, jota kuljettaja ei voinut millään ennakoida.

Heikki Möttönen

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.