Karhea Berliini ei jätä kylmäksi

Jaetun Berliinin tunnetuimpia solmukohtia oli amerikkalaissotilaiden Checkpoint Charlie, josta kuljettiin liittoutuneiden sektorille. Se kuuluu Berliinin pakollisiin nähtävyyksiin. Jaetun Berliinin tunnetuimpia solmukohtia oli amerikkalaissotilaiden Checkpoint Charlie, josta kuljettiin liittoutuneiden sektorille. Se kuuluu Berliinin pakollisiin nähtävyyksiin. Kuva: Roope Lipasti

Berliini on monelle tuttu matkakohde monipuolisuudestaan johtuen. Berliini on rauhallinen isoksi kaupungiksi ja kauneudella sitä ei ole pilattu, mutta tunnelma on jollain tapaa miellyttävä. Sinne kannattaa ehdottomasti pysähtyä vaikka Interrailin varrella.

Berliinistä voi hakea biletystä ja shoppailua tai tutustua myös maailmanhistorian käänteisiin museoiden sekä jäljelle jääneiden maamerkkien kautta. Itä-Berliinin katukojut ovat mukava tapa nauttia kahvia tai jotain pientä ja todella halpaa ruokaa ulkoilmassa.

Berliinissä on lukuisia kiinnostavia museoita, ja yleensä niiden hinta on kymmenen euron kieppeillä. Jos haluaa nähdä useampia museoita, kannattaa hankia kolmen päivän museopassi 29 eurolla. Museoita löytyy todella monipuoliseen makuun, ja siinä voi olla jopa edessä pieni valinnanvaikeus, mihin niistä ehtii tutustumaan.

Poliittisen historian näyttämönä Berliini on omaa luokkaansa, koska siellä on jäljellä niin kylmän sodan kuin natsi-Saksankin aikaisia muistoja. Kuuluisimpien historiallisten kohteiden joukkoon kuuluu ulkoilmagalleria East Side Gallery, joka koostuu 1,3 kilometristä Berliinin muuria. Siinä on esillä yli sadan taiteilijan tekemää seinämaalausta, joiden kautta juhlistetaan Berliinin muurin kaatumista sekä Berliinin yhdistymistä vuonna 1990.

Berliinin muurin tärkeimpänä raja-asemana toiminut Checkpoint Charlie on yksi kylmän sodan muistomerkeistä Berliinissä. Jäljellä on vielä kuuluisa kyltti ”Olet poistumassa amerikkalaiselta sektorilta.” ja paikan päällä on myös vartiotupa näyttelijävartioineen muistuttamassa muurin kahtiajakamasta maailmasta.

Jos haluat ihailla Berliiniä korkealta, niin kannattaa suunnata Alexanderplatzille ja nousta Saksan korkeimman rakennuksen ja Berliinin tunnuksellisen maamerkin eli 368 metriä korkean televisiotornin huipulle. Ylhäällä on pyörivä ravintola ja sinne pääsee hissillä. Tai jos porrastreeni kiinnostaa, niin sinne voi kavuta myös 986 porrasta.

Hyvällä säällä voi istahtaa Hackescher Markt -aukion kahviloihin ja alueella on myös paljon saksalaisen designin kauppoja sekä vaihtoehtomuotia.

Berliinin julkinen liikenne on todella toimiva, ja viikon reissua varten kannattaa ostaa viikkokortti (7-Tage-Karte), joka irtoaa noin 30 eurolla. Viikkolipulla voi matkusta AB-vyöhykkeellä Berliinissä vaivattomasti kaikilla julkisilla kulkuvälineillä. Lyhyemmällä reissulla voi edullisemmaksi tulla ostaa 7 euron päivälippu. Kannattaa myös hypätä bussin numero 100 tai 200 kyytiin, sillä niiden kyydissä pääsee näkemään monet turistikohteet matkan varrella.

Erityisesti kesällä kannattaa suunnata Berliinin lähellä sijaitsevaan 150 000 asukkaan Potsdamin kaupunkiin, jossa voi ihailla upeita palatseja sekä puutarhoja.

Marianne Rovio

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin, enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

THL: Saattohoitoa ei saa kotiin riittävästi, päivystys ja sairaalat joutuvat paikkaamaan tilannetta

Kotihoidon asiakkaat käyvät elämänsä loppuvaiheessa usein päivystyksessä ja sairaalassa. Vuonna 2016 kotihoidon asiakkaista 90 prosenttia oli ollut sairaalassa kolmen kuukauden aikana ennen kuolemaansa ja 70 prosenttia oli käyttänyt päivystyspalveluja.

Lapset pois laitoksista

Lastensuojelun räikeät epäkohdat ovat nousseet kansan tietoisuuteen. Olisi jo aika tehdä asialle jotain ja päästää lapset pois laitoksista läheisten hoiviin. Vangitkin pääsevät vankilasta pois rangaistuksen kärsittyään, mutta lapset saattavat joutua olemaan lastensuojelun asiakkaana koko ikänsä, 18:sta ikävuoteen saakka.

Asfaltointi haittaa liikennettä Satakunnantiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Satakunnantiellä 16.–18. heinäkuuta. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Syksyn opintolainan voi nostaa elokuun alusta alkaen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–20. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen.

Kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat viime vuonna saaristossa

Monien mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin.

Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä seitsemän kiloa asukasta kohti.

Kansainvälisen verkoston vapaaehtoiset kunnostamaan Kauppilan Umpipihan pärekattoja ja riukuaitoja

John Björkman.

Laitilalaisessa museokohteessa Kauppilan Umpipihalla järjestetään 21. heinäkuuta alkaen lähes kaksi viikkoa kestävä European Heritage Volunteers verkoston vapaaehtoisleiri. Leirin aikana kunnostetaan museokohteeseen kuuluvia pärekattoja ja riukuaitoja sekä maalataan rakennuksia punamultamaalilla.

Kymppitiellä päällystystöitä Ravattulan ja Liedon välillä

Tällä viikolla tehdään päällystystöitä kymppitiellä Ravattulan ja Liedon välillä. Päällystystyöt alkavat kymppitiellä Hakkisten ja Liedon keskustan välillä tiistaina 16. heinäkuuta kello 18:n jälkeen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.