Karhea Berliini ei jätä kylmäksi

Jaetun Berliinin tunnetuimpia solmukohtia oli amerikkalaissotilaiden Checkpoint Charlie, josta kuljettiin liittoutuneiden sektorille. Se kuuluu Berliinin pakollisiin nähtävyyksiin. Jaetun Berliinin tunnetuimpia solmukohtia oli amerikkalaissotilaiden Checkpoint Charlie, josta kuljettiin liittoutuneiden sektorille. Se kuuluu Berliinin pakollisiin nähtävyyksiin. Kuva: Roope Lipasti

Berliini on monelle tuttu matkakohde monipuolisuudestaan johtuen. Berliini on rauhallinen isoksi kaupungiksi ja kauneudella sitä ei ole pilattu, mutta tunnelma on jollain tapaa miellyttävä. Sinne kannattaa ehdottomasti pysähtyä vaikka Interrailin varrella.

Berliinistä voi hakea biletystä ja shoppailua tai tutustua myös maailmanhistorian käänteisiin museoiden sekä jäljelle jääneiden maamerkkien kautta. Itä-Berliinin katukojut ovat mukava tapa nauttia kahvia tai jotain pientä ja todella halpaa ruokaa ulkoilmassa.

Berliinissä on lukuisia kiinnostavia museoita, ja yleensä niiden hinta on kymmenen euron kieppeillä. Jos haluaa nähdä useampia museoita, kannattaa hankia kolmen päivän museopassi 29 eurolla. Museoita löytyy todella monipuoliseen makuun, ja siinä voi olla jopa edessä pieni valinnanvaikeus, mihin niistä ehtii tutustumaan.

Poliittisen historian näyttämönä Berliini on omaa luokkaansa, koska siellä on jäljellä niin kylmän sodan kuin natsi-Saksankin aikaisia muistoja. Kuuluisimpien historiallisten kohteiden joukkoon kuuluu ulkoilmagalleria East Side Gallery, joka koostuu 1,3 kilometristä Berliinin muuria. Siinä on esillä yli sadan taiteilijan tekemää seinämaalausta, joiden kautta juhlistetaan Berliinin muurin kaatumista sekä Berliinin yhdistymistä vuonna 1990.

Berliinin muurin tärkeimpänä raja-asemana toiminut Checkpoint Charlie on yksi kylmän sodan muistomerkeistä Berliinissä. Jäljellä on vielä kuuluisa kyltti ”Olet poistumassa amerikkalaiselta sektorilta.” ja paikan päällä on myös vartiotupa näyttelijävartioineen muistuttamassa muurin kahtiajakamasta maailmasta.

Jos haluat ihailla Berliiniä korkealta, niin kannattaa suunnata Alexanderplatzille ja nousta Saksan korkeimman rakennuksen ja Berliinin tunnuksellisen maamerkin eli 368 metriä korkean televisiotornin huipulle. Ylhäällä on pyörivä ravintola ja sinne pääsee hissillä. Tai jos porrastreeni kiinnostaa, niin sinne voi kavuta myös 986 porrasta.

Hyvällä säällä voi istahtaa Hackescher Markt -aukion kahviloihin ja alueella on myös paljon saksalaisen designin kauppoja sekä vaihtoehtomuotia.

Berliinin julkinen liikenne on todella toimiva, ja viikon reissua varten kannattaa ostaa viikkokortti (7-Tage-Karte), joka irtoaa noin 30 eurolla. Viikkolipulla voi matkusta AB-vyöhykkeellä Berliinissä vaivattomasti kaikilla julkisilla kulkuvälineillä. Lyhyemmällä reissulla voi edullisemmaksi tulla ostaa 7 euron päivälippu. Kannattaa myös hypätä bussin numero 100 tai 200 kyytiin, sillä niiden kyydissä pääsee näkemään monet turistikohteet matkan varrella.

Erityisesti kesällä kannattaa suunnata Berliinin lähellä sijaitsevaan 150 000 asukkaan Potsdamin kaupunkiin, jossa voi ihailla upeita palatseja sekä puutarhoja.

Marianne Rovio

Maakunnan liikenteen tulevaisuutta pohditaan asiantuntijajoukolla

Varsinais-Suomen kuntien johtoa ja asiantuntijoita eri sektoreilta kokoontuu keskustelemaan maakunnan liikenteen tulevaisuudesta perjantaina. Tilaisuus käynnistää liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön, jota tehdään ensimmäistä kertaa koko maakunnan laajuisesti. Prosessiin halutaan osallistaa aiempaa laajemmin eri sektoreiden asiantuntemusta.

Sinitakkien säveliä ja Merivoimien musiikkia

Soittokunta mainoskuvauksissa Suomen Joutsenella vuonna 1994. Ruorin edessä oikealla soittokunnan päällikkö Timo Kotilainen.

Laivaston soittokunta täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forum Marinum ja Laivaston soittokunta ovat yhdessä tuottaneet värikkään näyttelyn soittokunnan historiasta fregatti Suomen Joutsenelle.

Ruokavirasto: Varo tuomasta tulipoltetta puutarhamatkan tuliaisena

Vaarallinen kasvitauti tulipolte voi levitä Suomeen ulkomailta ostetuissa taimissa, varoittaa Ruokavirasto. Riski koskee erityisesti omena- ja päärynäpuun taimia. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

Poliisi on ottanut uudelleen tutkintaan 17 vuotta sitten Turussa tapahtuneen arvokuljetusryöstön yrityksen

Epäillyt onnistuivat pakenemaan poliisia, kuvassa näkyvä pakettiauto poltettiin pakomatkalla.

Poliisi on alkanut uudelleen tutkia arvokuljetusryöstön yritystä, joka tapahtui Turussa Vanhan Tampereentien Prisman pihalla 5. elokuuta 2002. Tuolloin neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliaseilla varustautunutta ryöstäjää yritti murtautua arvokuljetusautoon keskellä päivää. Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chervolet Chevy Van- merkkisellä pakettiautolla.

Liikuntaharjoittelun kestolla suurempi merkitys maksan ja suoliston aineenvaihduntaan kuin harjoittelun intensiteetillä

Kumail Motiani.

MD Kumail Motiani tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan pitkäkestoisen ja matalatehoisen kestävyysliikunnan sekä lyhytkestoisen ja korkeatehoisen sprintti-intervalliharjoittelun vaikutuksia maksan, haiman ja suoliston aineenvaihduntaan.

Suurin osa terveyskeskukseen yhteyttä ottaneista pääsi kuukaudessa lääkärille

Lääkärin kiireettömälle vastaanotolle toteutuneiden käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista eri aluehallintovirastojen alueella maaliskuussa 2019, %.

Suurin osa asiakkaista pääsee kuukaudessa kiireettömälle perusterveydenhuollon lääkärin avosairaanhoidon vastaanotolle.

Liekit-musikaalilla esityksiä Liedossa ja Piikkiössä

Musiikkikoulu Ilonen, Tanssistudio Point ja Piikkiön seurakunta toteuttavat yhdessä Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Liekit-musikaalin 25.–26. toukokuuta. Esitykset ovat lauantaina kello 15 ja 18 Piikkiön liikuntahallissa ja sunnuntaina kello 16 Lietohallissa.

Yli puolet äänesti ennakkoon

Äänestysprosentit (Suomessa asuvat Suomen kansalaiset) eduskuntavaaleissa 1983–2019.

Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli 72,1, eli 2,0 prosenttiyksikköä edellisiä eduskuntavaaleja suurempi. Yli puolet äänestäneistä (50,7 %) äänesti ennakkoon.

Kortittomalla huumekuskilla aineita kyydissä Verstaskadulla

Poliisipartio pysäytti Turun Verstaskadulla tarkastukseen henkilöauton perjantaina kello 4. Ajoneuvon kuljettajalle, vuonna 1999 syntyneelle miehelle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!