Pitkäaikaistyöttömille suunnattu Viuhka-projekti elävöittää arkea

Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Kuva: Marianne Rovio

Joukko lenkkeilijöitä on pysähtynyt syömään eväitä pääkirjaston sisäpihalle. Viuhkan viikkoliikuntaohjelmassa oli tällä kertaa opastettu siltakävely, jonka aikana kierrettiin Tuomiokirkkosillalta alajuoksulle.

– Jäin vähän aika sitten eläkkeelle, mutta aloittaessani tässä ryhmässä olin työtön ja juuri muuttanut Turkuun. Tämä ryhmä on ollut minulle todella hyvä, koska täällä voi tutustua uusiin ihmisiin, ja täällä on aina paljon erilaisia aktiviteetteja, kertoo juuri eväänsä syönyt Leena Järvinen.

Järvinen pitää Viuhkaa hyvänä vertaistukena.

– Tämä on juuri sitä mitä tarvitsin omassa elämäntilanteessani, koska täällä käy samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja tapaamme toisiamme. Lisäksi ohjaajamme Riku (Salo) on aivan loistotyyppi, joten tänne on niin helppoa tulla mukaan. Täällä ei ketään syrjitä ja henki on todella suvaitsevainen ja mukava.

Viuhka-projekti on suunnattu pitkään työttöminä olleille 35–65-vuotiaille. Projekti alkoi vuonna 2017, ja se jatkuu vuoden 2019 loppuun. Mukaan mahtuu vielä ja Viuhkan idea perustuu juuri matalan kynnyksen toimintaan. Kaikki toiminta on osallistujille maksutonta. Turun TST ry:n hallinnoimaa Viuhkaa rahoittaa STEA.

– Mukaan voi toki tulla, vaikka ei olisi ollut edes pitkään työttömänä. Itse asiassa monesti parempi pitää itsensä aktiivisena, ettei ajaudu toimettomaksi, jolloin voi olla jo vaikeampaa lähteä mukaan.Tarkoitus on aktivoida ihmisiä osallistumaan sekä kohentaa ja ylläpitää heidän toimintakykyä arjessa, kertoo ryhmän ohjaaja Riku Salo.

Viuhka-projektissa on aktiviteetteja lähes jokaiselle arkipäivälle. Tarjolla on niin kulttuuria, liukuntaa, kädentaitoja kuin ruoan valmistusta ja hyvinvointia sekä erilaista yhteistä ajanviettoa.

– Toiset käyvät mielellään enemmän jossain näyttelyissä kun taas toiset tekevät mielellään käsillään tai osallistuvat ruokakursseille. Jokaiseen tapahtumaan ei siis tarvitse osallistua, mutta toki voi osallistua. Olen ollut itsekin joskus työttömänä, ja tiedän kuinka tärkeää on pitää jonkinlainen viitekehys päivittäisiin rutiineihin yllä, sanoo ryhmän ohjaaja Tamara Partanen, joka on ollut mukana ohjaamassa helmikuusta lähtien.

Projekti pyrkii myös löytämään niitä työttömiä, jotka ovat jääneet koteihinsa, ja kynnys lähteä pois tuntuu korkealta.

– Tämä on matalan kynnyksen toimintaa, jonka on tarkoitus olla helppoa ja mukavaa kaikille ja aikataulut ovat joustavia, ohjaajat muistuttavat.

Salon ja Partasen lisäksi Viuhkasta vastaa projektipäällikkö Marita Skippari. Salo kertoo, että hanketta toteutetaan yhteistyössä muiden yhdistysten ja toimijatahojen kanssa.

Marianne Rovio

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.