Pitkäaikaistyöttömille suunnattu Viuhka-projekti elävöittää arkea

Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Leena Järvinen (vas.) käy mielellään Viuhkassa, jota ohjaa Riku Salo ja Tamara Partanen. Kuva: Marianne Rovio

Joukko lenkkeilijöitä on pysähtynyt syömään eväitä pääkirjaston sisäpihalle. Viuhkan viikkoliikuntaohjelmassa oli tällä kertaa opastettu siltakävely, jonka aikana kierrettiin Tuomiokirkkosillalta alajuoksulle.

– Jäin vähän aika sitten eläkkeelle, mutta aloittaessani tässä ryhmässä olin työtön ja juuri muuttanut Turkuun. Tämä ryhmä on ollut minulle todella hyvä, koska täällä voi tutustua uusiin ihmisiin, ja täällä on aina paljon erilaisia aktiviteetteja, kertoo juuri eväänsä syönyt Leena Järvinen.

Järvinen pitää Viuhkaa hyvänä vertaistukena.

– Tämä on juuri sitä mitä tarvitsin omassa elämäntilanteessani, koska täällä käy samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja tapaamme toisiamme. Lisäksi ohjaajamme Riku (Salo) on aivan loistotyyppi, joten tänne on niin helppoa tulla mukaan. Täällä ei ketään syrjitä ja henki on todella suvaitsevainen ja mukava.

Viuhka-projekti on suunnattu pitkään työttöminä olleille 35–65-vuotiaille. Projekti alkoi vuonna 2017, ja se jatkuu vuoden 2019 loppuun. Mukaan mahtuu vielä ja Viuhkan idea perustuu juuri matalan kynnyksen toimintaan. Kaikki toiminta on osallistujille maksutonta. Turun TST ry:n hallinnoimaa Viuhkaa rahoittaa STEA.

– Mukaan voi toki tulla, vaikka ei olisi ollut edes pitkään työttömänä. Itse asiassa monesti parempi pitää itsensä aktiivisena, ettei ajaudu toimettomaksi, jolloin voi olla jo vaikeampaa lähteä mukaan.Tarkoitus on aktivoida ihmisiä osallistumaan sekä kohentaa ja ylläpitää heidän toimintakykyä arjessa, kertoo ryhmän ohjaaja Riku Salo.

Viuhka-projektissa on aktiviteetteja lähes jokaiselle arkipäivälle. Tarjolla on niin kulttuuria, liukuntaa, kädentaitoja kuin ruoan valmistusta ja hyvinvointia sekä erilaista yhteistä ajanviettoa.

– Toiset käyvät mielellään enemmän jossain näyttelyissä kun taas toiset tekevät mielellään käsillään tai osallistuvat ruokakursseille. Jokaiseen tapahtumaan ei siis tarvitse osallistua, mutta toki voi osallistua. Olen ollut itsekin joskus työttömänä, ja tiedän kuinka tärkeää on pitää jonkinlainen viitekehys päivittäisiin rutiineihin yllä, sanoo ryhmän ohjaaja Tamara Partanen, joka on ollut mukana ohjaamassa helmikuusta lähtien.

Projekti pyrkii myös löytämään niitä työttömiä, jotka ovat jääneet koteihinsa, ja kynnys lähteä pois tuntuu korkealta.

– Tämä on matalan kynnyksen toimintaa, jonka on tarkoitus olla helppoa ja mukavaa kaikille ja aikataulut ovat joustavia, ohjaajat muistuttavat.

Salon ja Partasen lisäksi Viuhkasta vastaa projektipäällikkö Marita Skippari. Salo kertoo, että hanketta toteutetaan yhteistyössä muiden yhdistysten ja toimijatahojen kanssa.

Marianne Rovio

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Eurojackpotissa yksi 44,6 miljoonan euron täysosuma, Jokerissa miljoonavoitto

Eurojackpotin arvonnassa (kierros 38/2019) löytyi yksi täysosuma. 44,6 miljoonan euron voitto meni tällä kertaa Norjaan. Myös Suomessa päästiin tänään juhlimaan miljoonavoittoa, sillä Perjantai-Jokerista löytyi yksi täysosuma.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.