Kukkakurssit tarjoavat esteettisiä elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia

Floristi Johanna Lappalainen näyttää kimppukurssin aluksi, miten spiraalisidontaa tehdään. Tekniikan haltuunotto voi aloittelijalta ottaa tovin tai pari, mutta vaivanpalkkana syntyy upea, tekijänsä näköinen kimppu. Floristi Johanna Lappalainen näyttää kimppukurssin aluksi, miten spiraalisidontaa tehdään. Tekniikan haltuunotto voi aloittelijalta ottaa tovin tai pari, mutta vaivanpalkkana syntyy upea, tekijänsä näköinen kimppu. Kuva: Linnea Lahtinen

Floristi ja muotoilija Johanna Lappalainen järjestää erilaisia kukkakursseja jo viidettä vuotta. Kukkapalvelu Bloomworksin tiloissa Vähä-Heikkilässä sidotaan kimppuja, näperretään kransseja, rakennetaan kukka-asetelmia, askarrellaan pääseppeleitä ja tehdään istutuksia.

– Kauniit ja värikkäät kukat luovat esteettisiä elämyksiä. Kurssit sopivat käsillä tekemisestä nauttiville sekä niille, jotka suhtautuvat uuden opetteluun avoimin mielin.

Lappalainen toteaa, että varsinkin kimppukurssilla käytettävässä spiraalitekniikassa riittää opeteltavaa. Tekijänsä ihka ensimmäinen kimppu syntyykin usein hitaasti.

– Toisaalta kun hallitsee perustekniikat, voi tarjolla olevia materiaaleja lähteä hyödyntämään ihan uudella tavalla, Lappalainen kannustaa ja kertoo, että kursseilla on myös kantakävijöitä, jotka ovat jo kehittyneet varsin nopeiksi kimpun tai kranssin kyhääjiksi.

Sesonki vaikuttaa pitkälti saatavilla oleviin materiaaleihin sekä siihen, mitä kursseilla tehdään.

– Valitsen aina kestäviä, hyviä ja käyttökelpoisia kukkia. Tarjolla on erikokoisia ja -tyylisiä leikkokukkia. Kevyempää ja suurempaa kukkaa yhdistelemällä syntyy mielenkiintoinen kukkatyö, yrittäjä esittelee.

Hän listaa muutamaksi suosikeikseen neilikat, eustomat, krysanteemit ja tähdikit. Kevätaikaan kimppuja voi kaunistaa kirsikanoksilla ja muilla vuodenajan erikoisuuksilla.

– Suosituin värimaailma on pastellinen: valkoinen yhdistettynä esimerkiksi vaaleanpunaiseen, vaaleanvihreään tai persikkaisiin sävyihin.

Tuoreista materiaaleista valmistetut leikkokukkakimput säilyvät käytetyistä kasveista riippuen noin viikon verran. Ulko-oveen ripustettavat kranssit puolestaan pysyvät hyvinä kuukausia. Lappalaisen ideana on, että kimput ja kranssit toimisivat kauniina koristeina kuivuttuaankin. Nätisti kuivuvat muun muassa hortensiat, heinät, ikiviuhkot ja harsokukat – ja hyvällä tuurilla miltei mitkä tahansa kukat.

Kuivakukat ovat trendikkäitä eikä itse kuivatusoperaatio vaadi paljoa. Lappalainen neuvoo, että lyhytvartiset kimput kuivuvat itsestään, kun leikkaa niiden varren märän osan pois ja tyhjentää maljakon vedestä. Pitkävartisille kimpuille ja kukille ylösalaisin riiputtaminen voi olla hyväksi kauniin kuivaustuloksen aikaansaamiseksi. Kranssitkin kuivuvat luonnostaan.

Lappalaisen järjestämät kukkakurssit ovat tähän mennessä olleet hyvin naisvoittoisia. Hän toivoisikin paikalle enemmän miespuolisia osallistujia. Kukkakurssin voi räätälöidä osaksi polttareita tai työporukalle.

– Työporukan joukosta löytyy usein kukkakurssiskeptinen henkilö, joka onkin loppujen lopuksi yllättynyt positiivisesti. Polttariporukat valitsevat mielellään pääseppelekurssin, jolloin juhlintaa voi jatkaa kukin kaunistuneena, Lappalainen naurahtaa.

Linnea Lahtinen

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.