Kukkakurssit tarjoavat esteettisiä elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia

Floristi Johanna Lappalainen näyttää kimppukurssin aluksi, miten spiraalisidontaa tehdään. Tekniikan haltuunotto voi aloittelijalta ottaa tovin tai pari, mutta vaivanpalkkana syntyy upea, tekijänsä näköinen kimppu. Floristi Johanna Lappalainen näyttää kimppukurssin aluksi, miten spiraalisidontaa tehdään. Tekniikan haltuunotto voi aloittelijalta ottaa tovin tai pari, mutta vaivanpalkkana syntyy upea, tekijänsä näköinen kimppu. Kuva: Linnea Lahtinen

Floristi ja muotoilija Johanna Lappalainen järjestää erilaisia kukkakursseja jo viidettä vuotta. Kukkapalvelu Bloomworksin tiloissa Vähä-Heikkilässä sidotaan kimppuja, näperretään kransseja, rakennetaan kukka-asetelmia, askarrellaan pääseppeleitä ja tehdään istutuksia.

– Kauniit ja värikkäät kukat luovat esteettisiä elämyksiä. Kurssit sopivat käsillä tekemisestä nauttiville sekä niille, jotka suhtautuvat uuden opetteluun avoimin mielin.

Lappalainen toteaa, että varsinkin kimppukurssilla käytettävässä spiraalitekniikassa riittää opeteltavaa. Tekijänsä ihka ensimmäinen kimppu syntyykin usein hitaasti.

– Toisaalta kun hallitsee perustekniikat, voi tarjolla olevia materiaaleja lähteä hyödyntämään ihan uudella tavalla, Lappalainen kannustaa ja kertoo, että kursseilla on myös kantakävijöitä, jotka ovat jo kehittyneet varsin nopeiksi kimpun tai kranssin kyhääjiksi.

Sesonki vaikuttaa pitkälti saatavilla oleviin materiaaleihin sekä siihen, mitä kursseilla tehdään.

– Valitsen aina kestäviä, hyviä ja käyttökelpoisia kukkia. Tarjolla on erikokoisia ja -tyylisiä leikkokukkia. Kevyempää ja suurempaa kukkaa yhdistelemällä syntyy mielenkiintoinen kukkatyö, yrittäjä esittelee.

Hän listaa muutamaksi suosikeikseen neilikat, eustomat, krysanteemit ja tähdikit. Kevätaikaan kimppuja voi kaunistaa kirsikanoksilla ja muilla vuodenajan erikoisuuksilla.

– Suosituin värimaailma on pastellinen: valkoinen yhdistettynä esimerkiksi vaaleanpunaiseen, vaaleanvihreään tai persikkaisiin sävyihin.

Tuoreista materiaaleista valmistetut leikkokukkakimput säilyvät käytetyistä kasveista riippuen noin viikon verran. Ulko-oveen ripustettavat kranssit puolestaan pysyvät hyvinä kuukausia. Lappalaisen ideana on, että kimput ja kranssit toimisivat kauniina koristeina kuivuttuaankin. Nätisti kuivuvat muun muassa hortensiat, heinät, ikiviuhkot ja harsokukat – ja hyvällä tuurilla miltei mitkä tahansa kukat.

Kuivakukat ovat trendikkäitä eikä itse kuivatusoperaatio vaadi paljoa. Lappalainen neuvoo, että lyhytvartiset kimput kuivuvat itsestään, kun leikkaa niiden varren märän osan pois ja tyhjentää maljakon vedestä. Pitkävartisille kimpuille ja kukille ylösalaisin riiputtaminen voi olla hyväksi kauniin kuivaustuloksen aikaansaamiseksi. Kranssitkin kuivuvat luonnostaan.

Lappalaisen järjestämät kukkakurssit ovat tähän mennessä olleet hyvin naisvoittoisia. Hän toivoisikin paikalle enemmän miespuolisia osallistujia. Kukkakurssin voi räätälöidä osaksi polttareita tai työporukalle.

– Työporukan joukosta löytyy usein kukkakurssiskeptinen henkilö, joka onkin loppujen lopuksi yllättynyt positiivisesti. Polttariporukat valitsevat mielellään pääseppelekurssin, jolloin juhlintaa voi jatkaa kukin kaunistuneena, Lappalainen naurahtaa.

Linnea Lahtinen

Santtu Kiili vie ravintola Bassin myös Helsinkiin

Bassi tunnetaan äyriäisvadistaan.

Äyriäisvadistaan tunnettu kala- ja äyriäisravintola Bassi laajentaa toimintaansa tänä keväänä Helsinkiin. Bassi Helsinki avautuu kesäkuun aikana aivan Helsingin ytimeen, Esplanadin puiston laidalle. Ravintola tarjoaa kalaruokia, tuoreita äyriäisiä, kasvisruokaa ja liha-annoksia.

Viranomaisten pankkitilikyselyt muuttuvat sähköisiksi

Useat viranomaiset voivat jatkossa saada sähköisesti tietoa pankkitileistä. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset tulemaan pääosin voimaan toukokuun alussa.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 2,3 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–3/2019.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 2,3 prosenttia vuoden 2018 maaliskuusta vuoden 2019 maaliskuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 1,8 prosenttia.

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!