Babe-possu vilistää joulukinkusta sankariksi

Timo Väntsi (vas.), Heini Maaranen ja Milko Lehto tekevät ensimmäistä kertaa kolmestaan yhteistyötä. Timo Väntsi (vas.), Heini Maaranen ja Milko Lehto tekevät ensimmäistä kertaa kolmestaan yhteistyötä. Kuva: Ilkka Lappi

Elokuvat ovat näkyvästi esillä Turun kaupunginteatterin tulevan syksyn ohjelmistossa. Syksyn aikana kaupunginteatterissa nähdään peräti kaksi uutta elokuvaan perustuvaa näytelmää. Syyskuussa ensi-iltansa saa Reija Wären ohjaama Amélie. Marraskuussa taas on vuorossa Babe – Urhea possu, jonka ohjaavat Milko Lehto ja Timo Väntsi.

Babe – Urhea possu perustuu vuonna 1995 ilmestyneeseen Cris Noonanin ohjaamaan australialaiseen koko perheen elokuvaan, josta muodostui suuri hitti. Babe oli muun muassa ehdolla seitsemään Oscar-palkintoon.

Babe on vuosien varrella kääntynyt moneen otteeseen näyttämölle, mutta Turun kaupunginteatterin versiossa poikkeuksellista on, että se yhdistää näyttelemistä ja nukketeatteria.

– Jossain määrin tästä voidaan varmaan syyttää teatterin johtoa. Kerroin, että minulla olisi kiinnostusta tehdä Babe. Kun asiasta sitten keskusteltiin, Arto (Valkama) tai Mikko (Kouki) ehdotti, että jos tässä hyödynnettäisiin myös nukketeatteria. Yksi menestynyt nukketeatteriversio Babesta on tehtykin, mutta tämä ei ole pelkästään nukketeatteria, Lehto kertoo.

Babeen Lehto tutustui aikanaan 1990-luvulla. Hänen omat lapsensa olivat oikeaan aikaan sopivan ikäisiä, jotta Babe kiinnosti.

– Katsoin sen aikanaan lasteni kanssa. Pidin elokuvan tarinasta ja jollain tavalla se jäi kytemään takaraivoon.

Lehto sanoo, että Babessa häntä kiehtoivat ennen kaikkea tarinan teemat, joista hän löytää universaalia ajattomuutta.

– Babe on positiivinen ja ennakkoluuloton sankari. Ylipäätään tarinan sanoma on hieno ja tärkeä. Joulukinkuksi tuomittu possu, tai kuka tahansa, voi olla jotain muuta kuin ensivaikutelman tai ennakkoluulojen perusteella ajattelisi. Tarinan aikana Babe myös pystyy laajentamaan yhteisön näkemystä elämästä monin tavoin, Lehto tuumii.

Vaikka Babe on pian 25 vuotta vanha, Lehto näkee Baben ajankohtaisena myös yhteiskunnassa pinnalla olevien ilmiöiden vuoksi.

– Esimerkiksi eläinten oikeudet ovat tällä hetkellä paljon enemmän esillä kuin 25 vuotta sitten.

Nukketeatterin yhdistäminen näyteltyyn teatteriin on ohjaajakaksikon mukaan mielenkiintoinen haaste.

– Näyttelijät joutuvat myös nukettamaan, koska nukkeja on esityksessä paljon. Erilaisia hahmoja näytelmässä tulee olemaan lähemmäs sata ja isoja nukkeja parikymmentä. Tämä on monipuolinen ja haastava projekti, kuvailee pitkän linjan nukketeatterikonkari Timo Väntsi.

Baben ja muut nuket suunnittelee ja rakentaa Heini Maaranen. Esityksen harjoitukset alkavat pari kuukautta ennen ensi-iltaa, mutta Maarasella on kädet täynnä töitä hyvissä ajoin ennen syksyä.

– Ei ole kesällä tekemisen puutetta. Vietän kesäni possujen, lampaiden, lehmien ja muiden eläimien keskellä, Maaranen nauraa.

Ilkka Lappi

Wiklundin Walo-kattobaari avataan tänään – auki viikonloppuisin aamuviiteen asti

Wiklundin kattoterassille valmistunut Walo Rooftop Bar avataan tänään torstaina kello 17. Kahteen kattokerrokseen ulottuvassa baarissa on ainoalaatuiset näköalat yli kaupungin. Ylemmän kerroksen suojaamaton kattoterassi on avoinna ilmojen salliessa, alempi terassi puolestaan on auki ympäri vuoden.

Mitä kourallinen hiekkaa paljastaa?

Maanvyörymät käynnistyvät kumpuilevilla ja vuoristoisilla alueilla rankkasateiden tai maanjäristysten myötä. Kuvassa Annapurna Nepalista.

Vuoristopurojen mineraaleista voidaan uuden analyysimenetelmän avulla selvittää yläjuoksulla tapahtuneet maanvyöryt ja näin auttaa tulevien luonnonkatastrofien ennakoinnissa. Helsingin yliopiston ja Tübingenin yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä julkaistiin äskettäin Science Advances -tiedelehdessä.

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!