Babe-possu vilistää joulukinkusta sankariksi

Timo Väntsi (vas.), Heini Maaranen ja Milko Lehto tekevät ensimmäistä kertaa kolmestaan yhteistyötä. Timo Väntsi (vas.), Heini Maaranen ja Milko Lehto tekevät ensimmäistä kertaa kolmestaan yhteistyötä. Kuva: Ilkka Lappi

Elokuvat ovat näkyvästi esillä Turun kaupunginteatterin tulevan syksyn ohjelmistossa. Syksyn aikana kaupunginteatterissa nähdään peräti kaksi uutta elokuvaan perustuvaa näytelmää. Syyskuussa ensi-iltansa saa Reija Wären ohjaama Amélie. Marraskuussa taas on vuorossa Babe – Urhea possu, jonka ohjaavat Milko Lehto ja Timo Väntsi.

Babe – Urhea possu perustuu vuonna 1995 ilmestyneeseen Cris Noonanin ohjaamaan australialaiseen koko perheen elokuvaan, josta muodostui suuri hitti. Babe oli muun muassa ehdolla seitsemään Oscar-palkintoon.

Babe on vuosien varrella kääntynyt moneen otteeseen näyttämölle, mutta Turun kaupunginteatterin versiossa poikkeuksellista on, että se yhdistää näyttelemistä ja nukketeatteria.

– Jossain määrin tästä voidaan varmaan syyttää teatterin johtoa. Kerroin, että minulla olisi kiinnostusta tehdä Babe. Kun asiasta sitten keskusteltiin, Arto (Valkama) tai Mikko (Kouki) ehdotti, että jos tässä hyödynnettäisiin myös nukketeatteria. Yksi menestynyt nukketeatteriversio Babesta on tehtykin, mutta tämä ei ole pelkästään nukketeatteria, Lehto kertoo.

Babeen Lehto tutustui aikanaan 1990-luvulla. Hänen omat lapsensa olivat oikeaan aikaan sopivan ikäisiä, jotta Babe kiinnosti.

– Katsoin sen aikanaan lasteni kanssa. Pidin elokuvan tarinasta ja jollain tavalla se jäi kytemään takaraivoon.

Lehto sanoo, että Babessa häntä kiehtoivat ennen kaikkea tarinan teemat, joista hän löytää universaalia ajattomuutta.

– Babe on positiivinen ja ennakkoluuloton sankari. Ylipäätään tarinan sanoma on hieno ja tärkeä. Joulukinkuksi tuomittu possu, tai kuka tahansa, voi olla jotain muuta kuin ensivaikutelman tai ennakkoluulojen perusteella ajattelisi. Tarinan aikana Babe myös pystyy laajentamaan yhteisön näkemystä elämästä monin tavoin, Lehto tuumii.

Vaikka Babe on pian 25 vuotta vanha, Lehto näkee Baben ajankohtaisena myös yhteiskunnassa pinnalla olevien ilmiöiden vuoksi.

– Esimerkiksi eläinten oikeudet ovat tällä hetkellä paljon enemmän esillä kuin 25 vuotta sitten.

Nukketeatterin yhdistäminen näyteltyyn teatteriin on ohjaajakaksikon mukaan mielenkiintoinen haaste.

– Näyttelijät joutuvat myös nukettamaan, koska nukkeja on esityksessä paljon. Erilaisia hahmoja näytelmässä tulee olemaan lähemmäs sata ja isoja nukkeja parikymmentä. Tämä on monipuolinen ja haastava projekti, kuvailee pitkän linjan nukketeatterikonkari Timo Väntsi.

Baben ja muut nuket suunnittelee ja rakentaa Heini Maaranen. Esityksen harjoitukset alkavat pari kuukautta ennen ensi-iltaa, mutta Maarasella on kädet täynnä töitä hyvissä ajoin ennen syksyä.

– Ei ole kesällä tekemisen puutetta. Vietän kesäni possujen, lampaiden, lehmien ja muiden eläimien keskellä, Maaranen nauraa.

Ilkka Lappi

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Rullaluistelutapahtuma haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa

Rullaluistelutapahtuma Kakskerran Lenkki haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa 16. kesäkuuta kello 11.55-15.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt täysosumia lauantain arvonnassa (kierros 24/2019), joten potti nousee juhannukseksi tasan viiteen miljoonaan euroon. Seuraava arvonta (kierros 25/2019) on juhannuspäivänä lauantaina 22. kesäkuuta.

Asbestinpurkajalta parta pois suojaimen kanssa

Asbestipurkajille tehdyissä hengityksensuojainten tiiviystesteissä havaittiin, että noin puolet ei läpäissyt tiiviystestiä naamarin reunoilta tapahtuvan ohivuodon takia.

Kesäkuun keltainen kiivi

Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta. Keltaisen kiivin maku on trooppisen makea, sekoitus mangoa, persikkaa ja sitrusta.

Kaikki sunnuntaina kasveja tunnistamaan

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16. kesäkuuta. Tuolloin järjestetään opastettuja kasviretkiä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Tee se Suomessa

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.