Savukaasulauhdutin tehostamaan Naantalin monipolttoainevoimalan hyötysuhdetta

Vuonna 2017 valmistununeeseen Naantalin voimalaitoksen nelosyksikköön investoidaan 16 miljoonan euron hintaiseen savukaasulauhduttimeen, joka tehostaa 30 prosenttia energiankäyttöä savupiipuista lähtevää vesihöyryä käyttämällä. Vuonna 2017 valmistununeeseen Naantalin voimalaitoksen nelosyksikköön investoidaan 16 miljoonan euron hintaiseen savukaasulauhduttimeen, joka tehostaa 30 prosenttia energiankäyttöä savupiipuista lähtevää vesihöyryä käyttämällä. Kuva: Esko Keski-Oja

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) on hankkimassa Naantalin voimalaitoksen monipolttoainevoimalaitosyksikköön savukaasulauhduttimen. Toimitusjohtaja Maija Henellin mukaan lauhduttimen avulla lisätään kaukolämmön tuotantoa 30 prosenttia, joten investointi tehostaa Naantalin voimalaitoksen energian käyttöä merkittävästi.

TSE tuottaa yli 90 prosenttia Turun seudun kaukolämmöstä, jota käyttävät niin seudun teollisuus kuin yksityiset tahotkin. Teollisuuden käytön osuus koko TSE:n tuottamasta lämmöstä on noin 25 %. Lauhduttamalla talteen otettavan energian määrä on vuodessa noin 250–300 gigawattituntia (GWh). Määrä vastaa noin 600 kerrostalon kuluttaman lämmön määrää vuodessa.

– Tuo 30 prosenttia on todella suuri energiankäytön tehostus tuotannossamme, mutta se ei kasvata polttoaineen käyttöä. Lauhduttimen avulla otamme savukaasuista lämpöä talteen, joka muuten haihtuisi vesihöyrynä savupiipuista taivaalle. Investointi pienentää huomattavasti hiilen käyttöä, jonka käyttöä pyrimme jatkuvasti vähentämään.

Henellin mukaan suuntana on päästä kivihiilestä eroon.

– Tavoitteena on siirtyä jossain vaiheessa kokonaan vaihtoehtoisiin polttoaineisiin, mutta erityisesti kasvattamaan biopolttoaineiden osuutta. Aikataulu on vielä auki. Selvitämme jatkuvasti vaihtoehtoja, mitä sen tilalla voisi käyttää. Aloitimme tänä vuonna myös asfalteenin polttoainekäytön, joka on askel kohti kivihiiletöntä energiantuotantoa Naantalissa.

– Asfalteeni ei ole uusiutuva polttoaine, mutta sen hiilidioksidipäästöt ovat 15 prosenttia kivihiiltä pienemmät ja sen myötä prosessi saa tarvitsemansa rikin polttoaineesta. Asfalteeni on öljypohjainen tuote, jota syntyy öljynjalostusprosessin sivutuotteena, Henell selittää.

Naantalin uusin neljäs yksikkö valmistui vuoden 2017 lopussa, lisäten ympäristöystävällisyyttä ja töitä.

– Aina kun rakennetaan ja investoidaan, niin se tuo myös työpaikkoja lisää, esimerkiksi kuluvan vuoden investointiprojektien työllisyysvaikutus on noin 50 henkilötyövuotta. Mikä on myös merkittävä asia jatkuvien työpaikkojen ohella. Parhaillaan meillä on 250 työpaikkaa biopolttoaineketjussa, joka koostuu alihankkijoista ketjuineen. Tällä on myös merkittävä aluetaloudellinen vaikutus, sillä biopolttoaineista kaksi kolmasosaa saamme läheltä, ja loput joudutaan sitten tuomaan kauempaa, Henell tähdentää.

TSE:llä oli aikaisemminkin käytössä biopolttoaineita, mutta nelosyksikön myötä vuonna 2017 alettiin panostaa vahvemmin biopolttoaineiden käyttöön.

– Tämän vuoden tavoitteena on, että nelosyksikössämme oli 70 prosenttia biopolttoainetta.

Marianne Rovio

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Rullaluistelutapahtuma haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa

Rullaluistelutapahtuma Kakskerran Lenkki haittaa liikennettä Hirvensalossa ja Kakskerrassa 16. kesäkuuta kello 11.55-15.

Loton potti nousee viiteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt täysosumia lauantain arvonnassa (kierros 24/2019), joten potti nousee juhannukseksi tasan viiteen miljoonaan euroon. Seuraava arvonta (kierros 25/2019) on juhannuspäivänä lauantaina 22. kesäkuuta.

Asbestinpurkajalta parta pois suojaimen kanssa

Asbestipurkajille tehdyissä hengityksensuojainten tiiviystesteissä havaittiin, että noin puolet ei läpäissyt tiiviystestiä naamarin reunoilta tapahtuvan ohivuodon takia.

Kesäkuun keltainen kiivi

Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta. Keltaisen kiivin maku on trooppisen makea, sekoitus mangoa, persikkaa ja sitrusta.

Kaikki sunnuntaina kasveja tunnistamaan

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16. kesäkuuta. Tuolloin järjestetään opastettuja kasviretkiä eri puolilla Suomea. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Tee se Suomessa

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea.

Törkeä rattijuopumus Liedossa

Poliisipartio pysäytti henkilöauton tarkastukseen Liedossa Hyvättyläntiellä perjantaina kello 15. Ajoneuvoa kuljetti vuonna 1966 syntynyt mies, joka puhalsi alkometriin tuloksen 1,17 mg/l.

Juhlalentonäytös ruuhkaannuttaa lentoaseman seutua

Turku Airshow 2019 -juhlalentonäytös aiheuttaa ruuhkaantumista Turun lentoaseman ympäristössä 15.-16. kesäkuuta kello 10-18.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.