Arvoastiastojen keräilijät nykyään harvassa

Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Kuva: Marianne Rovio

Antiikkikauppias Antti Elias Kulmala muistelee kuinka 1990-luku oli turkulaisten astiastojen keräilyn kulta-aikaa. Nyt hänen keskustan tuntumassa sijaitsevan antiikkiliikkeensä Wanhan Eliaksen esineet ovat todella monipuoliset, sillä mitään erityisiä keräilybuumeja ei ole, joten kaikkea tarvitaan. Kulmalalla on myös kaksi muuta antiikkiliikettä Turussa.

– Ostajat hakevat nykyään hyvin erilaisia antiikkiesineitä. 90-luvulla esimerkiksi Kupittaan saven astiat menivät heti käsistä. Nyt niitä hakee enää harva täältä. Myös kaikki muut turkulaiset astiastot kävivät hyvin kaupaksi kuten Wäinö Aaltosen suunnittelemat työt. Esimerkiksi hänen Kupittaan savelle suunnittelemansa seinälautanen Keinumorsian on aika haluttua tavaraa. Vielä vuoden 2000 alussa Keinumorsiamen arvo oli 300 euroa, kun nyt siitä ei meinaa saada edes satasta.

Turun kaupungin läheisyyteen perustettiin vuonna 1712 Suomen ensimmäinen savialan tehdas, Kupittaan Kallenkuljun tiiliruukki. Vuonna 1921 tehdas sai monen muodonvaihdoksen jälkeen nimekseen Kupittaan Saviosakeyhtiö. Kupittaan Savi lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 1969. Tuotevalikoimaan kuului tiilien ja laattojen lisäksi keraamisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Kulmala esittelee antiikkiliikkeensä kokoelmista yksiä tunnetuimpia Kupittaan Saven hahmoja eli pyykkäreitä, joissa kaksi henkilöä pesee pyykkiä.

– Pyykkäri-sarjaan kuuluu erilaisia hahmoja. Niiden lisäksi suosittuja hahmoja olivat Matti ja Maija -veistokset, Kulmala kertoo.

Astiastojen keräilyn väheneminen johtuu Kulmalan mukaan suurten ikäluokkien ikääntymisestä.

– Asioita keräsivät enimmäkseen sen sukupolven ihmiset. Niiden myynti hiipui vuodesta 2010 lähtien. Tosin nykyään vielä joillakin Kupittaan saven taiteilijoilla on paljon kysyntää. Esimerkiksi Laila Zinkin suunnittelemat astiat ovat ostettuja ja niiden arvo tunnistetaan. Zink oli yksi Kupittaan saven taitelijoista ja hänen elegantit naiskuvansa ovat hyvin suosittuja. Hänen maalaamansa naishahmot ovat hyvin tyyliteltyjä ja vastasivat suuren yleisön romanttisiin toiveisiin. Zink oli kotoisin Heinolasta, mutta työskenteli Kupittaan savella 1940-luvulta aina vuoteen 1969 asti, tietää Kulmala.

Vaikka nyt nuori sukupolvi ei ole kovin kiinnostunut keräilystä, niin Kulmala näkee myös kasvua nuorempien keräilijöiden parissa.

– Moni alkaa arvostaa vanhaa ja kaunista sekä hyvin tehtyä esineistöä tai huonekaluja niiden tehdasvalmisteisten tuotantojen sijaan. Käsitöille ja esineiden arvokkuudelle aletaan antamaan jälleen arvoa uudestaan. Uskon, että keräilyharrastukset jatkuvat ja antiikkia arvostetaan yhä todella paljon, vaikka ei samaa buumia ole kuin aikaisemmin.

Marianne Rovio

Ylileveitä autokaistoja aiotaan kaventaa Itäisellä Pitkälläkadulla ja tehdä uusia pyöräkaistoja

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 28. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään muun muassa liikennejärjestelyjen selkeyttämistä Itäisellä Pitkälläkadulla.

Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin yliopistolla

Kalervo Väänänen ja Timo Vuorikoski.

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin Turun yliopiston Medisiina D:ssä 23. toukokuuta. Väänänen rehtorikausi päättyy heinäkuun lopussa. Turun yliopiston rehtorina hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen. Rehtorikauden aikana yliopiston julkaistujen tutkimusten määrä ja arvioitu laatu ovat nousseet. Myös koulutusta on kehitetty merkittävästi.

Puun energiakäyttö lisääntyy edelleen

Puupolttoaineita kulutettiin vuonna 2018 jälleen ennätysmäärä. Tämä johtui siitä, että metsäteollisuuden jäteliemien käyttö lisääntyi. Kiinteitä puupolttoaineita käytettiin lämpö- ja voimalaitoksissa saman verran kuin edellisvuonna. Myös puun pienkäyttö pysyi samana.

Laadukas saattohoito kuuluu kaikille

Saattohoitokoti Karinan laadukas toiminta on päättymässä 25 vuoden jälkeen. Se on todella valitettavaa ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Kaukolämpötyö aiheuttaa liikennemuutoksia Leningradinkadulla

Kaukolämpötyö kaventaa ajokaistaa Leningradinkadulla Bratislavankadun ja Rostockinkadun välisellä osuudella 14. kesäkuuta asti.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!