Arvoastiastojen keräilijät nykyään harvassa

Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Antti Elias Kulmala esittelee aikoinaan todella suosittua keräilytavaraa eli Kupittaan Savea. Kuva: Marianne Rovio

Antiikkikauppias Antti Elias Kulmala muistelee kuinka 1990-luku oli turkulaisten astiastojen keräilyn kulta-aikaa. Nyt hänen keskustan tuntumassa sijaitsevan antiikkiliikkeensä Wanhan Eliaksen esineet ovat todella monipuoliset, sillä mitään erityisiä keräilybuumeja ei ole, joten kaikkea tarvitaan. Kulmalalla on myös kaksi muuta antiikkiliikettä Turussa.

– Ostajat hakevat nykyään hyvin erilaisia antiikkiesineitä. 90-luvulla esimerkiksi Kupittaan saven astiat menivät heti käsistä. Nyt niitä hakee enää harva täältä. Myös kaikki muut turkulaiset astiastot kävivät hyvin kaupaksi kuten Wäinö Aaltosen suunnittelemat työt. Esimerkiksi hänen Kupittaan savelle suunnittelemansa seinälautanen Keinumorsian on aika haluttua tavaraa. Vielä vuoden 2000 alussa Keinumorsiamen arvo oli 300 euroa, kun nyt siitä ei meinaa saada edes satasta.

Turun kaupungin läheisyyteen perustettiin vuonna 1712 Suomen ensimmäinen savialan tehdas, Kupittaan Kallenkuljun tiiliruukki. Vuonna 1921 tehdas sai monen muodonvaihdoksen jälkeen nimekseen Kupittaan Saviosakeyhtiö. Kupittaan Savi lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 1969. Tuotevalikoimaan kuului tiilien ja laattojen lisäksi keraamisia käyttö- ja koriste-esineitä.

Kulmala esittelee antiikkiliikkeensä kokoelmista yksiä tunnetuimpia Kupittaan Saven hahmoja eli pyykkäreitä, joissa kaksi henkilöä pesee pyykkiä.

– Pyykkäri-sarjaan kuuluu erilaisia hahmoja. Niiden lisäksi suosittuja hahmoja olivat Matti ja Maija -veistokset, Kulmala kertoo.

Astiastojen keräilyn väheneminen johtuu Kulmalan mukaan suurten ikäluokkien ikääntymisestä.

– Asioita keräsivät enimmäkseen sen sukupolven ihmiset. Niiden myynti hiipui vuodesta 2010 lähtien. Tosin nykyään vielä joillakin Kupittaan saven taiteilijoilla on paljon kysyntää. Esimerkiksi Laila Zinkin suunnittelemat astiat ovat ostettuja ja niiden arvo tunnistetaan. Zink oli yksi Kupittaan saven taitelijoista ja hänen elegantit naiskuvansa ovat hyvin suosittuja. Hänen maalaamansa naishahmot ovat hyvin tyyliteltyjä ja vastasivat suuren yleisön romanttisiin toiveisiin. Zink oli kotoisin Heinolasta, mutta työskenteli Kupittaan savella 1940-luvulta aina vuoteen 1969 asti, tietää Kulmala.

Vaikka nyt nuori sukupolvi ei ole kovin kiinnostunut keräilystä, niin Kulmala näkee myös kasvua nuorempien keräilijöiden parissa.

– Moni alkaa arvostaa vanhaa ja kaunista sekä hyvin tehtyä esineistöä tai huonekaluja niiden tehdasvalmisteisten tuotantojen sijaan. Käsitöille ja esineiden arvokkuudelle aletaan antamaan jälleen arvoa uudestaan. Uskon, että keräilyharrastukset jatkuvat ja antiikkia arvostetaan yhä todella paljon, vaikka ei samaa buumia ole kuin aikaisemmin.

Marianne Rovio

Enemmistön mielestä perusoikeudet toteutuvat riittävästi

Suomessa koetaan kaikkien perusoikeuksien ja vapauksien toteutuvan ainakin jokseenkin riittävästi. Kärkeen kohoaa kokoontumisvapaus, jonka valtaosa (86 %) katsoo toteutuvan täysin tai jokseenkin riittävästi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Syanobakteerit tuottamaan liuottimia, polttoaineita ja muovien raaka-aineita?

Verónica Carbonell González.

Kilpailukykyisten bioteknologian sovellusten kehittäminen vaatii tuotantosysteemiltä sekä tehokkuutta, säädeltävyyttä että geneettistä vakautta. Verónica Carbonell González selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, miten haihtuvien hiilivety-yhdisteiden tuottoa bakteerisoluissa voitaisiin tehostaa.

Pikainen pakkopalautus ässäfaneille

Ässien faneja Turkuhallissa.

Eduskuntavaalien alla piisaa puhetta muukalaisista. Mutta pitäisikö meidän katsoa joskus hieman lähemmäksi, ehkä jopa peiliin? Erityisesti olisi syytä kiinnittää nyt huomionsa tiettyyn kansanryhmään: potuihin, porilaisiin Turkuun tunkeutujiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa viikonloppuna 23.-24. maaliskuuta.

Kulutusluotot ja pikalainat kasvattavat ulosoton asiamääriä

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eri velallisia ulosotossa oli vuonna 2018 noin 577 000, lisäystä edellisvuoteen oli 3,4 prosenttia. Velallisista luonnollisia henkilöitä oli valtaosa, noin 519 000, ja yrityksiä ja yhteisöjä noin 58 000.

Turkulaiskuski huristeli 140 kilometrin tuntinopeutta ysitiellä alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa

Turkulainen noin 35-vuotias nainen ajoi keskiviikko-aamuna noin kello 7.30 Aurassa ysitiellä pidemmän matkaa noin 140 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa.

SDP:n Rönnholm vaatii laajaa kansallista työhyvinvoinnin ohjelmaa

Antton Rönnholm.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii seuraavalta hallitukselta tekoja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Mielenterveyshäiriöt ovat jo suurin peruste jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Varissuolla kaadetaan tänään puita

Puita kaadetaan Turun Varissuon kaupunginosassa Varissuonkentällä ja Karvataskunpuiston leikkipaikalla. Kaadettavat puut poistetaan Varissuonkentän liikuntapaikkojen ja oleskelualueen sekä Karvataskunpuiston tulevan peruskorjauksen valmistelevina töinä.

VR maksoi valtiolle osinkoa sata miljoonaa euroa

VR-Yhtymä Oy:n tänään Helsingissä pidetty yhtiökokous on vahvistanut yhtiön vuoden 2018 tilinpäätöksen. Yhtiökokous päätti hallituksen esityksestä, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa sata miljoonaa euroa. Osinko maksetaan Suomen valtiolle.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?