Lapsille luotava polkuja teknologiaan

Salla Sissonen, Matti Mäkelä ja Matti Raho uskovat Turun kasvupotentiaaliin, jossa teknologian kehityksellä ja kasvulla on tärkeä merkitys. Salla Sissonen, Matti Mäkelä ja Matti Raho uskovat Turun kasvupotentiaaliin, jossa teknologian kehityksellä ja kasvulla on tärkeä merkitys. Kuva: Marianne Rovio

Turun kaupunki solmi huhtikuussa 2018 yhdessä alueen korkeakoulujen ja Turku Science Parkin kanssa teknologiasopimuksen, joka keskittyy teknologian alan koulutustarjonnan ja tutkimuksen lisäämiseen. Siitä syntyi STEAM Turku -hanke, joka luo polkuja tieteen ja teknologian maailmaan ja panostaa siihen, että teknologiasta kiinnostuttaisiin jo lapsena.

Hankkeen budjetti on 1,3 miljoonaa euroa, josta osa tulee Turun kaupungilta ja osa EU:lta sekä kansallisilta rahoittajilta. Hankkeen toteutuksesta vastaa Turun kaupungin sivistystoimiala, mutta se linkittyy osaksi koko Turun elinkeinopolitiikkaa.

– Kaikki lähtee siitä, että Varsinais-Suomessa on jatkuva työvoimapula. Lähivuosien aikana on arvioiden mukaan syntymässä 20 000 – 30 000 uutta työpaikkaa, joista monet tekniikan aloille. Hanke aloitti toimintansa viime syksynä ja sen tarkoitus on tukea Turun kasvua ja tuoda osaavaa työvoimaa teknologian saralle. Suuri haaste onkin, että Turussa pystyttäisiin kouluttamaan lisää korkeakouluissa teknologian huippuosaajia kuten DI-insinöörejä, kertoo Turun kaupungin sivistystoimialan projektitoimiston päällikkö Matti Mäkelä.

Hanke on todella laaja-alainen ja se ulottuu varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Ideana on tehdä teknologia tutuksi koululaisille sekä luoda yhteistyötä koulujen ja yritysten välille. Lukiossa on mahdollisuus opiskella teknologian alojen yliopistokursseja ja ammatillisessa koulutuksessa voi jo suorittaa AMK-tason opintoja.

– Tarkoitus on myös, että matematiikasta kiinnostuttaisiin enemmän, koska sitä tarvitaan teknologian alan opinnoissa. Hankkeessa on myös erilaisia yritysvierailuja koululaisten kanssa. Korkeakouluissa panostamme todella paljon yritysten ja korkeakoulujen väliseen yhteistyöhön, kertoo työelämänlehtori Matti Raho.

Hanke vie teknologiaa jopa päiväkoteihin asti.

– Teemme teknologiasta kiinnostavaa jo pienille lapsille päiväkodeissa. Meillä oli ROBO-päivä, jonka aikana päiväkotilaiset tutustuivat robotteihin. Lapsia kiinnosti kovin esimerkiksi siivousrobotti, ja he saivat myös rakentaa robotteja pahvista, sanoo Turun kaupungin perusopetuksen koordinaattori Salla Sissonen.

– Päiväkodit ottivat ROBO-päivon todella innoissaan vastaan, ja kaikille sitä ei voinut resurssien vuoksi tarjota, mutta nyt lastentarhanopettajia koulutetaan ROBO-päivien vetäjiksi, Mäkelä lisää.

Myös kouluihin on viety erilaisia projekteja, joissa lapset ovat saaneet käyttää luovuutta sekä teknologiaan yhdistettynä.

– Syvälahden koulussa 4.-9.luokkalaiset saivat toteuttaa LED-valo-projektin, jossa he suunnittelivat muun muassa kirjastoon pöllövalaisimen ja päiväkodin unihuoneeseen yksisarvislampun, Sissonen sanoo.

Marianne Rovio

Jyrsintä- ja päällystystyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Taipaleenkadulla Hirvensalossa

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Taipaleenkadulla Hirvensalossa työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kuullut tietosuoja-asetuksesta

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa vuosi sitten. Uusi tietosuojalainsäädäntö on parantanut tietosuojaoikeuksia ja yhtenäistänyt henkilötietojen käsittelyä EU-maissa. Tietoisuus tietosuojaoikeuksista on lisääntynyt.

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!