Kuukauden nainen: Hissu Kytö yhdistää eri kulttuurit toisiinsa

Hissu Kytö nauttii työstään DaisyLadies ry:n toiminnanjohtajana. Hissu Kytö nauttii työstään DaisyLadies ry:n toiminnanjohtajana. Kuva: Tiina Pitkänen

Elettiin vuotta 1971, kun HulyaHissuKytö saapui Istanbulista Turkuun suomalaisen aviomiehensä mukana. Pariskunta tapasi toisensa Yhdysvalloissa, jossa Kytö oli opiskelemassa ja rakkaus syttyi nopeasti. Suomen kieli ja kulttuuri olivat nuorelle naiselle täysin vieraita, eikä nykyään yleisiä tukipalveluja ollut vielä tarjolla.

Kytö kokee, että turkulaiset pitivät häntä pitkine tummine hiuksineen eksoottisena. Hän sai kaduilla kulkiessaan hämmentäviltä tuntuneita katseita osakseen. Sisukas nainen ei kuitenkaan lannistunut, vaan päätti pärjätä.

– En jäänyt odottamaan, että joku tulisi hakemaan minut kotoa, vaan lähdin itse tutustumaan ihmisiin ja etsimään paikkaani suomalaisessa yhteiskunnassa. Pidän edelleen jokaista uutta kohtaamista mahdollisuutena oppia ja kehittyä.

Ratkaiseva askel uuteen kotimaahan juurtumisessa tapahtui, kun hän sai ensimmäisen työpaikkansa Wärtsilän Turun tehtaalta kopiokoneen käyttäjänä. Sieltä hän eteni yrityksen kirjeenvaihto- sekä laskentaosastolle. Myöhemmin Kytö toimi muun muassa Turun kouluviraston apulaiskanslistin virassa sekä Vietnamin pakolaisnuorten vapaa-ajanohjaajana.

Lisäksi hän on ollut mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin muun muassa Kokoomusnaisissa. Kytö kertoo nauraen puoluevalinnastaan, joka tapahtui seitsemänkymmentäluvulla silloisen puheenjohtaja Harri Holkerin innoittamana.

– Kävelin sisään Kokoomuksen Varsinais-Suomen puoluetoimistolle ja kysyin, mitä voisin tulla tekemään heille. Aloitin poliittisen urani keittämällä kahvia kokousväelle.

Kytö painottaa työpaikan löytymisen olevan tärkeää maahanmuuttajanaisten integroitumiselle.

– Valitettavasti se ei ole tänä päivänä helppoa. Kantasuomalaisten ennakkoluulot vievät liian usein ulkomaalaistaustaisilta naisilta mahdollisuudet päästä näyttämään osaamistaan ja etenemään työelämässä. Luottamus heihin puuttuu.

Turku panostaa Kydön mukaan nykyään kiitettävästi maahanmuuttajien kielenopetukseen ja yhteiskunnassa vaadittavien tietojen ja taitojen opettamiseen. On kuitenkin paljon asioita, jotka eivät toimi. Kriittinen vaihe sopeutumisessa on oleskeluluvan odottaminen, jolloin byrokratia estää työnteon.

– Tekemistä olisi löydyttävä heti, jotta ihmiset kokisivat olonsa merkitykselliseksi.

Vuonna 2000 Kytö perusti Suomen ensimmäisen maahanmuuttajataustaisten naisten yhdistyksen DaisyLadies ry:n. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Lämminhenkinen toimipaikka Muistola Turun Linnankadulla kerää saman katon alle naisia eri kulttuureista.

Neljän työntekijän lisäksi toimintaa pyörittää iso joukko vapaaehtoisia sekä eri alojen harjoittelijoita. Muistolassa kokoontuu muun muassa erilaisia harrastusryhmiä sekä vertaistukiryhmiä arabian- ja somaliankielisille maahanmuuttajanaisille. Lisäksi tilassa toimii maanantaista perjantaihin kaikille avoin lounaskahvila.

Ideoita pursuava Kytö kertoo pitkäaikaisen unelmansa olevan eri kulttuureista tulevien iäkkäiden päiväkoti, jossa maahanmuuttajanaiset tarjoaisivat heille ruokaa, huolenpitoa ja seuraa. Hän kannustaa Muistolassa kävijöitä olemaan ylpeitä itsestään.

– Olette ihmisiä, naisia, äitejä ja yhteiskunnan kasvattajia.

Viisi kyssäriä

1. Mitä odotat maaliskuulta?

– Kevättä.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Ottaisin musiikin.

3. Lempiruokasi?

– Munakoisoruoat

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Työnteko Muistolassa on minulle parhainta rentoutumista.

5. Mikä on ollut opettavaisin kokemus elämässäsi?

– Matka Turkkiin auttamaan maanjäristyksen uhreja. Se auttoi minua toipumaan burnoutista.

Tiina Pitkänen

Ylileveitä autokaistoja aiotaan kaventaa Itäisellä Pitkälläkadulla ja tehdä uusia pyöräkaistoja

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 28. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään muun muassa liikennejärjestelyjen selkeyttämistä Itäisellä Pitkälläkadulla.

Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin yliopistolla

Kalervo Väänänen ja Timo Vuorikoski.

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin Turun yliopiston Medisiina D:ssä 23. toukokuuta. Väänänen rehtorikausi päättyy heinäkuun lopussa. Turun yliopiston rehtorina hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen. Rehtorikauden aikana yliopiston julkaistujen tutkimusten määrä ja arvioitu laatu ovat nousseet. Myös koulutusta on kehitetty merkittävästi.

Puun energiakäyttö lisääntyy edelleen

Puupolttoaineita kulutettiin vuonna 2018 jälleen ennätysmäärä. Tämä johtui siitä, että metsäteollisuuden jäteliemien käyttö lisääntyi. Kiinteitä puupolttoaineita käytettiin lämpö- ja voimalaitoksissa saman verran kuin edellisvuonna. Myös puun pienkäyttö pysyi samana.

Laadukas saattohoito kuuluu kaikille

Saattohoitokoti Karinan laadukas toiminta on päättymässä 25 vuoden jälkeen. Se on todella valitettavaa ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Kaukolämpötyö aiheuttaa liikennemuutoksia Leningradinkadulla

Kaukolämpötyö kaventaa ajokaistaa Leningradinkadulla Bratislavankadun ja Rostockinkadun välisellä osuudella 14. kesäkuuta asti.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!