Katja Gauriloff löysi kauppareissulta siemenen ensimmäiseen pitkään fiktioelokuvaansa

Roosa Söderholm ja Maria Ylipää nähdään dokumenttielokuvan Jussin 2016 pokanneen Katja Gauriloffin ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan pääosissa. Roosa Söderholm ja Maria Ylipää nähdään dokumenttielokuvan Jussin 2016 pokanneen Katja Gauriloffin ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan pääosissa.

On oikeastaan sattumaa, että Sofi OksasenBaby Jane -romaaniin perustuva elokuva päätyy nyt valkokankaille Katja Gauriloffin ohjaamana. Baby Jane -pokkari osui Gauriloffin käteen 2012 kauppareissun yhteydessä.

– Olin lukenut muuta Sofilta, mutta en edes tiennyt tästä kirjasta. Se vangitsi kuitenkin niin, että luin kirjan melkein yhdeltä istumalta. Tiesin oikeastaan heti, että tästä kirjasta haluan tehdä ensimmäisen fiktioelokuvani, Gauriloff kertoo.

Hän otti pikimmin yhteyttä tuottaja Joonas Berghälliin, joka innostui projektista. Käsikirjoitusta Gauriloff halusi työstää yhdessä Veera Tyhtilän kanssa.

– Olin lukenut Veeralta jotain tekstejä ja niiden perusteella oli sellainen kuva, että hän on työparikseni sopiva rohkea nainen. Hänellä oli myös se dramaturginen osaaminen, jota myös kaipasin, Gauriloff sanoo.

Baby Jane -romaani ilmestyi alun perin vuonna 2005, ollen Oksasen toinen romaani. 1990-luvulle sijoittuva tarina tuntuu ajankohtaiselta tänäkin päivänä. Niin kirjassa kuin elokuvassa pohditaan muun muassa lesbojen ja mielenterveyspotilaiden asemaa yhteiskunnassa.

– Kirjaa lukiessa aloin nähdä hyvin vahvoja kuvia, jotka alkoivat elää sisälläni. Se oli sisällöltään vahva ja pystyin samaistumaan hahmoihin, Gauriloff toteaa.

Elokuvan pääosissa, Jonnana ja Pikinä, nähdään Roosa Söderholm ja Maria Ylipää. Varsinkin Söderholmin kiinnitys oli ohjaajalle selviö.

– Roosa oli aika nopeasti mielessäni. Tapasin hänet jo käsikirjoitusvaiheessa ja hänelle ikään kuin käsikirjoitusta teimme. Maria löytyi koekuvausten kautta. Etukäteen vähän pelkäsinkin, kuka Pikin rooliin löytyy, kun se on niin vahva rooli. Koekuvausten jälkeen oli ihan selvää, että Maria se on.

Oksasen kansainvälisestikin kehutussa romaanissa on runsaasti sytykkeitä elokuvan tekoon. Gauriloffin mukaan käsikirjoittajakaksikolle oli kuitenkin melko varhaisessa vaiheessa selvää, mitä puolia monipuolisesta tarinasta halutaan korostaa.

– Halusimme tehdä rakkaustarinaa. Se ohjasi myös käsikirjoitusprosessia osaltaan. Halusin testata toimiiko kirjan rakenne elokuvassa, mutta kun tehdään rakkaustarinaa, se vaatii rakenteelta sitä, että ei pallotella hirveästi esimerkiksi aikatasojen välillä, Gauriloff toteaa.

Elokuvaa herättelee pohtimaan esimerkiksi sitä, kuka saa olla onnellinen ja kenen kanssa. Gauriloff ei kuitenkaan halua määritellä katsojien tulkintoja.

– Se on tämän ammatin hienoimpia hetkiä, kun elokuva tulee ensi-iltaan ja alkaa kuulla ihmisten tulkintoja elokuvasta. Se mitä elokuvasta nousee pinnalle, on aina kiinni jokaisen katsojan omasta tulkinnasta. Siihen taas vaikuttaa niin moni asia myös katsojan elämässä, Gauriloff sanoo.

Baby Jane ensi-illassa tänään 8. maaliskuuta.

Ilkka Lappi

Enemmistön mielestä perusoikeudet toteutuvat riittävästi

Suomessa koetaan kaikkien perusoikeuksien ja vapauksien toteutuvan ainakin jokseenkin riittävästi. Kärkeen kohoaa kokoontumisvapaus, jonka valtaosa (86 %) katsoo toteutuvan täysin tai jokseenkin riittävästi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Syanobakteerit tuottamaan liuottimia, polttoaineita ja muovien raaka-aineita?

Verónica Carbonell González.

Kilpailukykyisten bioteknologian sovellusten kehittäminen vaatii tuotantosysteemiltä sekä tehokkuutta, säädeltävyyttä että geneettistä vakautta. Verónica Carbonell González selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, miten haihtuvien hiilivety-yhdisteiden tuottoa bakteerisoluissa voitaisiin tehostaa.

Pikainen pakkopalautus ässäfaneille

Ässien faneja Turkuhallissa.

Eduskuntavaalien alla piisaa puhetta muukalaisista. Mutta pitäisikö meidän katsoa joskus hieman lähemmäksi, ehkä jopa peiliin? Erityisesti olisi syytä kiinnittää nyt huomionsa tiettyyn kansanryhmään: potuihin, porilaisiin Turkuun tunkeutujiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa viikonloppuna 23.-24. maaliskuuta.

Kulutusluotot ja pikalainat kasvattavat ulosoton asiamääriä

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eri velallisia ulosotossa oli vuonna 2018 noin 577 000, lisäystä edellisvuoteen oli 3,4 prosenttia. Velallisista luonnollisia henkilöitä oli valtaosa, noin 519 000, ja yrityksiä ja yhteisöjä noin 58 000.

Turkulaiskuski huristeli 140 kilometrin tuntinopeutta ysitiellä alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa

Turkulainen noin 35-vuotias nainen ajoi keskiviikko-aamuna noin kello 7.30 Aurassa ysitiellä pidemmän matkaa noin 140 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa.

SDP:n Rönnholm vaatii laajaa kansallista työhyvinvoinnin ohjelmaa

Antton Rönnholm.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii seuraavalta hallitukselta tekoja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Mielenterveyshäiriöt ovat jo suurin peruste jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Varissuolla kaadetaan tänään puita

Puita kaadetaan Turun Varissuon kaupunginosassa Varissuonkentällä ja Karvataskunpuiston leikkipaikalla. Kaadettavat puut poistetaan Varissuonkentän liikuntapaikkojen ja oleskelualueen sekä Karvataskunpuiston tulevan peruskorjauksen valmistelevina töinä.

VR maksoi valtiolle osinkoa sata miljoonaa euroa

VR-Yhtymä Oy:n tänään Helsingissä pidetty yhtiökokous on vahvistanut yhtiön vuoden 2018 tilinpäätöksen. Yhtiökokous päätti hallituksen esityksestä, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa sata miljoonaa euroa. Osinko maksetaan Suomen valtiolle.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?