Katja Gauriloff löysi kauppareissulta siemenen ensimmäiseen pitkään fiktioelokuvaansa

Roosa Söderholm ja Maria Ylipää nähdään dokumenttielokuvan Jussin 2016 pokanneen Katja Gauriloffin ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan pääosissa. Roosa Söderholm ja Maria Ylipää nähdään dokumenttielokuvan Jussin 2016 pokanneen Katja Gauriloffin ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan pääosissa.

On oikeastaan sattumaa, että Sofi OksasenBaby Jane -romaaniin perustuva elokuva päätyy nyt valkokankaille Katja Gauriloffin ohjaamana. Baby Jane -pokkari osui Gauriloffin käteen 2012 kauppareissun yhteydessä.

– Olin lukenut muuta Sofilta, mutta en edes tiennyt tästä kirjasta. Se vangitsi kuitenkin niin, että luin kirjan melkein yhdeltä istumalta. Tiesin oikeastaan heti, että tästä kirjasta haluan tehdä ensimmäisen fiktioelokuvani, Gauriloff kertoo.

Hän otti pikimmin yhteyttä tuottaja Joonas Berghälliin, joka innostui projektista. Käsikirjoitusta Gauriloff halusi työstää yhdessä Veera Tyhtilän kanssa.

– Olin lukenut Veeralta jotain tekstejä ja niiden perusteella oli sellainen kuva, että hän on työparikseni sopiva rohkea nainen. Hänellä oli myös se dramaturginen osaaminen, jota myös kaipasin, Gauriloff sanoo.

Baby Jane -romaani ilmestyi alun perin vuonna 2005, ollen Oksasen toinen romaani. 1990-luvulle sijoittuva tarina tuntuu ajankohtaiselta tänäkin päivänä. Niin kirjassa kuin elokuvassa pohditaan muun muassa lesbojen ja mielenterveyspotilaiden asemaa yhteiskunnassa.

– Kirjaa lukiessa aloin nähdä hyvin vahvoja kuvia, jotka alkoivat elää sisälläni. Se oli sisällöltään vahva ja pystyin samaistumaan hahmoihin, Gauriloff toteaa.

Elokuvan pääosissa, Jonnana ja Pikinä, nähdään Roosa Söderholm ja Maria Ylipää. Varsinkin Söderholmin kiinnitys oli ohjaajalle selviö.

– Roosa oli aika nopeasti mielessäni. Tapasin hänet jo käsikirjoitusvaiheessa ja hänelle ikään kuin käsikirjoitusta teimme. Maria löytyi koekuvausten kautta. Etukäteen vähän pelkäsinkin, kuka Pikin rooliin löytyy, kun se on niin vahva rooli. Koekuvausten jälkeen oli ihan selvää, että Maria se on.

Oksasen kansainvälisestikin kehutussa romaanissa on runsaasti sytykkeitä elokuvan tekoon. Gauriloffin mukaan käsikirjoittajakaksikolle oli kuitenkin melko varhaisessa vaiheessa selvää, mitä puolia monipuolisesta tarinasta halutaan korostaa.

– Halusimme tehdä rakkaustarinaa. Se ohjasi myös käsikirjoitusprosessia osaltaan. Halusin testata toimiiko kirjan rakenne elokuvassa, mutta kun tehdään rakkaustarinaa, se vaatii rakenteelta sitä, että ei pallotella hirveästi esimerkiksi aikatasojen välillä, Gauriloff toteaa.

Elokuvaa herättelee pohtimaan esimerkiksi sitä, kuka saa olla onnellinen ja kenen kanssa. Gauriloff ei kuitenkaan halua määritellä katsojien tulkintoja.

– Se on tämän ammatin hienoimpia hetkiä, kun elokuva tulee ensi-iltaan ja alkaa kuulla ihmisten tulkintoja elokuvasta. Se mitä elokuvasta nousee pinnalle, on aina kiinni jokaisen katsojan omasta tulkinnasta. Siihen taas vaikuttaa niin moni asia myös katsojan elämässä, Gauriloff sanoo.

Baby Jane ensi-illassa tänään 8. maaliskuuta.

Ilkka Lappi

Pelimiehen valinta: Amerikka vapaaksi uudelleen

Connor-poika se ei kalpeanaamaa pelkää.

Aivan kuin Assassin's Creed -pelejä ja niiden lisäosia ei tulisi markkinoille tarpeeksi, koki aiemmalle konsolisukupolvelle vuonna 2012 julkaistu Assassin's Creed III Remastered (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC) keväällä uudelleensyntymän. Ja mikä ettei. Uudelleenjulkaisu on hyvä muistutus siitä, kuinka erinomainen tarina pelissä olikaan.

Ylileveitä autokaistoja aiotaan kaventaa Itäisellä Pitkälläkadulla ja tehdä uusia pyöräkaistoja

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 28. toukokuuta. Kokouksessa käsitellään muun muassa liikennejärjestelyjen selkeyttämistä Itäisellä Pitkälläkadulla.

Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin yliopistolla

Kalervo Väänänen ja Timo Vuorikoski.

Taidemaalari Timo Vuorikosken maalaama Kalervo Väänäsen muotokuva paljastettiin Turun yliopiston Medisiina D:ssä 23. toukokuuta. Väänänen rehtorikausi päättyy heinäkuun lopussa. Turun yliopiston rehtorina hän on toiminut vuodesta 2012 alkaen. Rehtorikauden aikana yliopiston julkaistujen tutkimusten määrä ja arvioitu laatu ovat nousseet. Myös koulutusta on kehitetty merkittävästi.

Puun energiakäyttö lisääntyy edelleen

Puupolttoaineita kulutettiin vuonna 2018 jälleen ennätysmäärä. Tämä johtui siitä, että metsäteollisuuden jäteliemien käyttö lisääntyi. Kiinteitä puupolttoaineita käytettiin lämpö- ja voimalaitoksissa saman verran kuin edellisvuonna. Myös puun pienkäyttö pysyi samana.

Laadukas saattohoito kuuluu kaikille

Saattohoitokoti Karinan laadukas toiminta on päättymässä 25 vuoden jälkeen. Se on todella valitettavaa ja herättää paljon kysymyksiä.

Kaupunki valitsee kehittämiskumppanin Sepänkatu 1:n alueelle

Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen kehittämiseen ja Turun ammattikorkeakoulun käytöstä vuonna 2020 poistuvien kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittajaksi esitetään ryhmittymää, jossa ovat mukana Jatke Länsi-Suomi Oy, Taaleri Pääomarahastot Oy sekä JKMM Arkkitehdit Oy. Esitystä käsitellään kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa maanantaina 27. toukokuuta.

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin peltosirkku, vähintään seitsemänvuotias Ensio on todistanut lajitoveriensa vähenemisen noin 70 prosentilla vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen.

Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke

Maantiellä 110 eli Uudenmaantiellä toteutetaan viisaan liikkumisen hanke Hämeenkadulta Piikkiöön. Hankkeessa toteutetaan lukuisia kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita parantavia toimenpiteitä kuluvan vuoden aikana.

Avomereltä saatiin paljon silakkaa ja kilohailia, rannikkokalastus vähenee edelleen

Merialueen kaupallisen kalastuksen saaliin määrä ja arvo 1980–2018 (deflatointi: elinkustannusindeksi).

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 148 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Se oli seitsemän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista. Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Urheilu

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!