Pala Provencea Puistokadulla – Katariina Le Bihanin parhaat matkamuistot kiteytyivät kivijalkaliikkeeksi

Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Kuva: Linnea Lahtinen

Pieni perintö sysäsi liikkeelle tapahtumaketjun, jonka myötä Le Bihanin perheen Ranskan-matkojen ilo, rakkaus ja tunnelma rantautuivat Suomen Turkuun.

Katariina Le Bihanin jerseyläisen miehen ranskalaisen isoäidin pikkuperinnön ansiosta Le Bihanit pääsivät tutustumaan Etelä-Ranskaan. Nyt Provencesta löytyy viisihenkisen perheen kakkoskoti.

– Ranskassa ollessani ihastuin tuoksuihin. Provence on parfyymien, saippuoiden ja huonetuoksujen aluetta. Vuonna 2013 aloitin provencelaisten artesaanivalmistajien tuotteiden myynnin verkkokaupassa, Le Bihan kertoo.

Sitten Turun Puistokadulta löytyikin työhuone. Ohikulkijoiden eksyessä kauppaan kiihtyvään tahtiin yrittäjä sai rohkeutta avata kivijalkaliikkeen Kristiinankadulle. Sieltä La Petite Provence muutti viime marraskuussa takaisin Puistokadun varrelle.

– Tällä hetkellä putiikki palvelee showroom-tyyppisesti vaihtelevin aukioloajoin, kun suurena apuna toiminut vanhin tyttäreni keskittyy pääsykokeisiin lukemiseen.

Liiketoiminta on laajentunut myös pyykkietikan ja -kristallien valmistamiseen. Ennen vastaavia tuotteita tuotiin Ranskasta, mutta pyykkietikan maahantuontitilanteen muututtua yllättäen täytyi keksiä toinen ratkaisu. Se johtikin omaan tuotekehittelyyn ja tuotantoon.

– Siinä oli vain käärittävä hihat. Valmistamme Turussa pyykkituotteita, jotka tuoksutetaan ja pakataan puodin ranskalaisromanttiseen tyyliin.

Kosmetiikan lisäksi Puistokadun pienestä Provencesta löytyy muun muassa keittiöpyyhkeitä, kylpyhuone- ja keittiötavaroita, naulakoita, koristeita ja muita piensisustustuotteita.

Le Bihanin mukaan ranskalaistyyli on hurmannut turkulaisetkin asiakkaat. Joskus joku pysähtyy pohtimaan, uskaltaako hän tykätä esineestä, joka ei ole muotia. Le Bihan toteaa, että suomalaiset taitavat arvottaa sisustuksen elementtejä liiaksi käytännöllisyyden kautta.

Skandinaavinen sisustus on tyyliltään pidättyväistä ja minimalistista. Ranskalainen rönsyilevyys ja vekkulius on sen vastakohta. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteivätkö hillitty esteettisyys ja ilakoiva runsaus sointuisi kauniisti yhteen.

– Haluan tarjota sisustusvaihtoehtoja, jotka eivät ole kytköksissä sääntöihin. Voi olla sekä vapauttavaa että pelottavaa itse valita, mistä pitää ja mistä ei.

Le Bihan toteaa, ettei hän itsekään vielä kymmenen vuotta sitten olisi uskonut sisustavansa tyylillä, joka näin vahvasti poikkeaa suomalaisesta vähäeleisestä linjasta. Lopulta hän uskalsi heittäytyä.

– Minulle ranskalainen tyyli on elämäniloa, iloa naisellisuudesta, arjen arvostamista sekä yksityiskohtien runsaudesta ja tietynlaisesta epärationaalisuudestakin ammentamista.

Linnea Lahtinen

Suvivirsikirkko kaipaa penkinrakentajia

Suvivirsikirkko järjestetään helatorsataina.

Viikon päästä helatorstaina vietettävä Suvivirsikirkko on yksi seurakuntien kevään suurista rutistuksista. Aikaisempina vuosina messu on kerännyt Tuomiokirkontorille noin 2 500 kirkkovierasta. Suurin yksittäinen ponnistus itse tapahtumapäivänä on penkkien rakentaminen ja purkaminen 1 500 henkilölle.

Jätehuollon viranomaispalveluille uusi nettisivusto ja opaskirja määräyksistä

Lounais-Suomessa jätehuolto on järjestetty 17 kunnan yhteisenä toimintana. Mukana olevien kuntien alueella asuu noin 417 000 asukasta. Alueen kuntien yhteisenä jätehuoltoviranomaisena toimii Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Jätehuollon palvelut, ohjauksen ja neuvonnan järjestää puolestaan kuntien omistama Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH)

Päällystystyö saadaan Savitehtaankadulla valmiiksi torstaina

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla Vanhan Littoistentien ja Tykistökadun välillä sekä Tykistökadun ja Savitehtaankadun risteysalueella. Työ saadaan valmiiksi torstaina.

Pitkäaikaistyöttömyys puolittunut Varsinais-Suomessa vajaassa kolmessa vuodessa

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 18 100 työtöntä työnhakijaa. Huhtikuun aikana työttömien yleensä määrä vähenee, nyt 1 000 henkilöllä.

Sähköpotkulaudat saapuvat Turkuun, vuokrattavia menopelejä aluksi noin 200

Kuka tahansa voi käyttää sähköpotkulautaa kertamaksua vastaan.

Helsingin katukuvaan maaliskuussa ilmestyneet sähköpotkulaudat saapuvat tänään Turkuun, kun ruotsalainen mikromobiiliyritys VOI tuo sähkökäyttöiset potkulaudat kaikkien kaupungissa liikkuvien käyttöön.

Jyrsintä- ja päällystystyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Taipaleenkadulla Hirvensalossa

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Taipaleenkadulla Hirvensalossa työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kuullut tietosuoja-asetuksesta

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa vuosi sitten. Uusi tietosuojalainsäädäntö on parantanut tietosuojaoikeuksia ja yhtenäistänyt henkilötietojen käsittelyä EU-maissa. Tietoisuus tietosuojaoikeuksista on lisääntynyt.

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!