Pala Provencea Puistokadulla – Katariina Le Bihanin parhaat matkamuistot kiteytyivät kivijalkaliikkeeksi

Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Vaikka ranskalainen sisustus noudattaa hyvin vanhaa ja perinteistä sisustuslinjaa, vaikuttaa se skandisisustajan näkökulmasta helposti ylitsepursuavalta. Katariina Le Bihan kannustaa kokeilemaan skandi- ja ranskatyylin kombinaatiota: lopputulos on persoonallinen ja ihanan yllättävä. Kuva: Linnea Lahtinen

Pieni perintö sysäsi liikkeelle tapahtumaketjun, jonka myötä Le Bihanin perheen Ranskan-matkojen ilo, rakkaus ja tunnelma rantautuivat Suomen Turkuun.

Katariina Le Bihanin jerseyläisen miehen ranskalaisen isoäidin pikkuperinnön ansiosta Le Bihanit pääsivät tutustumaan Etelä-Ranskaan. Nyt Provencesta löytyy viisihenkisen perheen kakkoskoti.

– Ranskassa ollessani ihastuin tuoksuihin. Provence on parfyymien, saippuoiden ja huonetuoksujen aluetta. Vuonna 2013 aloitin provencelaisten artesaanivalmistajien tuotteiden myynnin verkkokaupassa, Le Bihan kertoo.

Sitten Turun Puistokadulta löytyikin työhuone. Ohikulkijoiden eksyessä kauppaan kiihtyvään tahtiin yrittäjä sai rohkeutta avata kivijalkaliikkeen Kristiinankadulle. Sieltä La Petite Provence muutti viime marraskuussa takaisin Puistokadun varrelle.

– Tällä hetkellä putiikki palvelee showroom-tyyppisesti vaihtelevin aukioloajoin, kun suurena apuna toiminut vanhin tyttäreni keskittyy pääsykokeisiin lukemiseen.

Liiketoiminta on laajentunut myös pyykkietikan ja -kristallien valmistamiseen. Ennen vastaavia tuotteita tuotiin Ranskasta, mutta pyykkietikan maahantuontitilanteen muututtua yllättäen täytyi keksiä toinen ratkaisu. Se johtikin omaan tuotekehittelyyn ja tuotantoon.

– Siinä oli vain käärittävä hihat. Valmistamme Turussa pyykkituotteita, jotka tuoksutetaan ja pakataan puodin ranskalaisromanttiseen tyyliin.

Kosmetiikan lisäksi Puistokadun pienestä Provencesta löytyy muun muassa keittiöpyyhkeitä, kylpyhuone- ja keittiötavaroita, naulakoita, koristeita ja muita piensisustustuotteita.

Le Bihanin mukaan ranskalaistyyli on hurmannut turkulaisetkin asiakkaat. Joskus joku pysähtyy pohtimaan, uskaltaako hän tykätä esineestä, joka ei ole muotia. Le Bihan toteaa, että suomalaiset taitavat arvottaa sisustuksen elementtejä liiaksi käytännöllisyyden kautta.

Skandinaavinen sisustus on tyyliltään pidättyväistä ja minimalistista. Ranskalainen rönsyilevyys ja vekkulius on sen vastakohta. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteivätkö hillitty esteettisyys ja ilakoiva runsaus sointuisi kauniisti yhteen.

– Haluan tarjota sisustusvaihtoehtoja, jotka eivät ole kytköksissä sääntöihin. Voi olla sekä vapauttavaa että pelottavaa itse valita, mistä pitää ja mistä ei.

Le Bihan toteaa, ettei hän itsekään vielä kymmenen vuotta sitten olisi uskonut sisustavansa tyylillä, joka näin vahvasti poikkeaa suomalaisesta vähäeleisestä linjasta. Lopulta hän uskalsi heittäytyä.

– Minulle ranskalainen tyyli on elämäniloa, iloa naisellisuudesta, arjen arvostamista sekä yksityiskohtien runsaudesta ja tietynlaisesta epärationaalisuudestakin ammentamista.

Linnea Lahtinen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.