Kaskis paras ravintola pääkaupungin ulkopuolella

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Kuva: Jori Liimatainen

Helsinkiläinen Grön on maan paras ravintola tällä hetkellä. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset BasBas ja Olo. Listan tulokset julkistettiin keskiviikkona Helsingissä.

Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama Grön vei toistamiseen nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen. Albertinkadulla toimiva ravintola oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti.

Horeca-alan ammattilaisten äänestyksessä neljä seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas Bistro, kolmas oli OLO ja neljäs vastikään Michelin-tähtikantaan palannut Palace. Viides oli listan yllättäjä, vasta vajaan vuoden toiminut ravintola Inari.

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi. Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Kärkikuusikko erottui selvästi edukseen muista. Grönin arvostusta listan kärjessä korostaa se, että jopa joka kolmas äänestykseen osallistuneista alan ammattilaisista sijoitti sen omalla listallaan viiden parhaan ravintolan joukkoon.

50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Pudonneista ja laskijoista on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeena.

– Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys, pohtii Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassikkomaisuutta on annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.

– Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia, Rislakki tähdentää.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista 20 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 30 Helsingistä ja 20 muualta maasta, joista Turussa on seitsemän ja Tampereella viisi. Viime vuonna valtakunnallinen jakautuminen oli käytännössä puolet ja puolet. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on nyt Aanaar Inarista (46:s).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Äänestäjien valinnoissa oli jälleen aika paljon hajontaa, mikä kertoo osaltaan, että hyvää ruokaa valmistetaan eri puolilla maata.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa. Food Camp Finland tunnetaan laadukkaiden ruokakulttuuritapahtumien järjestäjänä sekä ruokaan ja ravintolaliiketoiminnan kehittämiseen liittyvän koulutuksen ja konsultoinnin asiantuntijana.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia. Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat Paras ruoka (kumppanina Arla), Paras tulokas (Kespro), Paras palvelu (Vihannespörssi) ja Paras tunnelma (Sumpli).

Paras palvelu (Vihannespörssi): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras ruoka (Arla): Ravintola Palace, Helsinki

Paras tulokas (Kespro): Inari, Helsinki

Paras työnantaja (Sumpli): Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras viinilista: Ravintola Muru, Helsinki

Paras olutvalikoima: Gastropub Tuulensuu, Tampere

Paras ravintolatapahtuma: Taste of Helsinki

Paras klassikkoravintola: Savoy, Helsinki

Paras tunnelma: Baskeri & Basso Bistro, Helsinki

Paras eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019

1 Grön, Helsinki

2 BasBas, Helsinki

3 Olo, Helsinki

4 Palace, Helsinki

5 Inari, Helsinki

6 Kaskis, Turku

7 Vinkkeli, Helsinki

8 Ora, Helsinki

9 Demo, Helsinki

10 Ask, Helsinki

11 Chapter, Helsinki

12 C, Tampere

13 Nolla, Helsinki

14 Mami, Turku

15 Ravinteli Bertha, Tampere

16 Muru, Helsinki

17 Wino, Helsinki

18 Kajo, Tampere

19 Ravinteli Huber, Tampere

20 Emo, Helsinki

21 Ultima, Helsinki

22 Savoy, Helsinki

23 SicaPelle Wining & Dining, Porvoo

24 BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki

25 Nude, Helsinki

26 Mannos, Helsinki

27 Smör, Turku

28 Yes Yes Yes, Helsinki

29 Kosmos, Helsinki

30 Kuurna, Helsinki

31 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

32 Mikko Utter, Lohja

33 Ragu, Helsinki

34 Farang, Helsinki

35 Kuori, Turku

36 Local Bistro, Joensuu

37 Hella ja Huone, Tampere

38 Karu Izakaya, Turku

39 Paakari, Kangasala

40 Ludu, Turku

41 Pastis, Helsinki

42 Bistro O Mat, Kirkkonummi

43 Carelia, Helsinki

44 Sesonki Gastro Bar, Järvenpää

45 Juuri, Helsinki

46 Aanaar, Inari

47 Ostroferia, Oulu

48 Tintå, Turku

49 Passio Keittiö ja Baari, Helsinki

50 Pastor, Helsinki

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Yli 300 000 suomalaisella harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma

Arviolta yli 300 000 suomalaisella on jokin harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma. Päivitetyllä harvinaisten sairauksien kansallisella ohjelmalla halutaan parantaa näiden ihmisten arkiselviytymistä ja palvelujen saatavuutta.

Yrityssaneerausten määrä väheni alkuvuonna 15,3 prosenttia

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa pantiin vireille 183 yrityssaneerausta, mikä on 33 yrityssaneerausta (15,3 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 471, mikä on 902 henkilöä (38,1 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Suomalaiset mobiiliostamisen edelläkävijöitä

Miehet ostavat verkosta elektroniikkaa, naiset muotia. Kotimaiset verkkokaupat ovat ulkomaisia suositumpia, ja ostaminen on siirtynyt viimeisen vuoden aikana voimakkaasti mobiililaitteisiin.

Turun Osuuskaupalle uusi S-market Kauppakeskus Manhattaniin

Mikko Rauhanen.

Turun Osuuskauppa avaa uuden S-marketin alkukeväästä 2020 Kauppakeskus Manhattaniin nykyisen K-Supermarketin paikalle.

Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle.

Mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle.

Kiire suurin uhka työturvallisuudelle siivoustyössä

Julkisten tilojen, kuten uimahallien ja koulujen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta tutkinut yliopisto-opettaja Marko Hyttinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ajan puute on yksi suurimmista siivoustyön riskeistä. Myös siivouskertojen vähentäminen voi olla uhka siivoojien terveydelle. Siivoustaajuudesta tinkiminen saattaa altistaa siivoajia enemmän pölylle, minkä vuoksi he voivat joutua käyttämään vahvempia kemikaaleja lian irrottamiseen.

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.